- Home
- Cultură-Media
- (13.12.2009, 14:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU- Paleologu: Ministrul poate face ce vrea dacă este sprijinit de preşedinte şi partid - II
Theodor Paleologu, ministrul Culturii, a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX că un ministru poate să facă ce vrea să facă dacă este sprijinit de preşedintele ţării şi de partidul care l-a adus la minister.
Urmărește
37 afișări
Declaraţia ministrului interimar al Culturii a venit în urma unei întrebări privind Direcţiile de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN), despre care Paleologu a spus că ar trebui să fie "profesionalizate prin transformarea lor în inspectorate pentru patrimoniu". Întrebat dacă ministrul Culturii poate face lucrul acesta, Paleologu a răspuns afirmativ, precizând că "ministrul poate să facă ce vrea să facă dacă este sprijinit de către preşedintele ţării şi de către partidul care l-a adus la minister".
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 13:01
• Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
astăzi, 11:26
• Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
astăzi, 10:23
• Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
astăzi, 09:46
-
astăzi, 09:36
• Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
astăzi, 09:11
-
astăzi, 08:41
-
astăzi, 14:49
-
astăzi, 07:26
-
astăzi, 07:00
-
astăzi, 06:20
• Cum a votat Diaspora pentru preşedintele României. Mai sunt de numărat voturi în SUA şi Canada
-
astăzi, 05:50
-
astăzi, 04:52
• Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
-
ieri, 22:13
-
ieri, 21:25
• Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
În interviu, caracterizându-şi mandatul la Ministerul Culturii până în prezent, Theodor Paleologu a apreciat că "un an de criză nu este un an pentru mari proiecte", pe care a asigurat, însă, că le are. Întrebat de ce buget ar avea nevoie Ministerul Culturii, Paleologu a enumerat o serie de "carenţe" în infrastructura culturală din ţară şi a spus că şi-ar dori un pact pentru patrimoniu, asemănător celui pentru Educaţie, şi că "preşedintele are de jucat un rol în acest domeniu, pentru că un preşedinte, dacă vrea să lase ceva în urmă, se legitimează mai cu seamă prin asemenea construcţii culturale". Totodată, Paleologu a spus că, pentru anul viitor, situaţia bugetului care urmează să fie alocat Ministerului Culturii este "încă mai proastă" decât în 2009.
Întrebat cum ar putea fi asigurat un buget multianual unor evenimente culturale importante, aşa cum se întâmplă cu Festivalul "George Enescu", ministrul a spus că România ar trebui să aibă o proiecţie bugetară multianulă şi că alte festivaluri ar trebui să aibă acelaşi tratament, dar "trebuie dusă muncă de lămurire". Tot privind finanţările făcute de Ministerul Culturii, Theodor Paleologu a spus că are intenţia să deplaseze cât mai mult către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) răspunderea pentru finanţarea proiectelor "punctuale" şi să rămână ministrului "proiectele mari", ideal cele care să şi beneficieze de buget multianual.
Ministrul Culturii a anunţat că urmează să aibă loc concursuri în vederea numirii de noi directori la mai multe instituţii de cultură, printre care AFCN, dar şi Filarmonica "George Enescu", la începutul anului viitor, şi că a fost elaborat un nou regulament pentru concursul de proiecte desfăşurat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) care va fi aplicat la următorul concurs, în 2010.
Întrebat când ar putea fi reabilitată Sala Palatului, Paleologu a spus că, pe lângă reamenajarea Sălii Palatului, mai e nevoie de o altă sală de concerte în Bucureşti, dar că nu vrea să se angajeze, pentru că este riscant să facă promisiuni care apoi să fie anulate de funcţionarii de la Finanţe.
În legătură cu achiziţiile de cărţi şi reviste pentru biblioteci, pe care anul acesta Ministerul Culturii nu le-a mai putut face din cauza bugetului redus, ministrul a spus că el crede că ar trebui regândit acest sistem prin înlocuirea achiziţiei de cărţi cu bonuri pe care să le poată utiliza cititorii. De asemenea, Paleologu a spus că Ministerul Culturii a încheiat un acord cu Editura Intact, care s-a angajat să livreze către bibliotecile din ţară câte 4.000 de exemplare din fiecare titlu publicat, ministerul renunţând în schimb să se judece cu editura pentru folosirea mărcii "Biblioteca pentru toţi".
Întrebat, în cele din urmă, cum consideră că şi-a gestionat, ca ministru al Culturii, relaţia cu presa, Paleologu a spus că nu este avid de publicitate, dar a apreciat deschiderea presei faţă de problema patrimoniului. Totodată, ministrul consideră că "este foarte important ca presa românească să-şi redobândească credibilitatea", considerând că, în ultima vreme, s-au întâmplat în presă "lucruri care depăşesc cu mult ceea ce ar trebui să se întâmple în domeniul acesta".
Vezi aici a doua parte a înregistrării video a interviului acordat de Theodor Paleologu
(Interviu realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:49
-
astăzi, 14:47
Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban