Video INTERVIU - Tudor Giurgiu: TIFF înseamnă mai mult decât film. Am propus o sărbătoare a oraşului, a regiunii - VIDEO

Regizorul şi directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, spune, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că TIFF, care va debuta vineri la Cluj-Napoca, înseamnă mult mai mult decât film, organizatorii propunând "o sărbătoare a oraşului, a regiunii".

Urmărește
465 afișări

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va debuta vineri, la Cluj-Napoca, publicul cinefil fiind invitat până pe 7 iunie să ia parte la concerte, proiecţii de film şi întâlniri cu invitaţii TIFF, printre care se numără actorii Nastassja Kinski şi Isaach de Bankolé.

Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, a povestit, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre evenimentele pe care publicul nu trebuie să le rateze, dar şi despre Depozitul de Filme, care a fost recondiţionat în urma unei campanii desfăşurate la ediţia de anul trecut a evenimentului cinematografic.

El a precizat că, la cea de-a 14-a ediţie, Depozitul de Filme este pregătit pentru concerte, proiecţii de film şi spectacole de teatru, afirmând, totodată, că spaţiul îi va ajuta pe cinefili să "iasă un pic din agitaţia oraşului".

De asemenea, Giurgiu a afirmat că familia care era prezentă anul trecut în spaţiul Depozitului de Filme încă locuieşte acolo, precizând că vor "conexista foarte bine unii cu alţii". "Familia în continuare stă acolo, ne-am distrat cu copii, se bucură că o să facem activităţi acolo, probabil nici ei nu au unde să meargă", a declarat Giurgiu.

Directorul TIFF a relatat că publicul este invitat la Bonţida, acolo unde, în primul weekend, la Castelul Banffy, va fi programul "Weekend la Castel". "Este important pentru că în timpul zilei copii vor putea să se joace, vor fi o serie de ateliere, de activităţi pentru familii, seara, pe 30 mai, va fi un spectacol special al unor francezi de la Compagnie des Quidams, ei vin cu o formă de teatru de stradă foarte elaborată şi foarte spectaculoasă şi, evident, a doua seară este film şi muzică, francezii de la Zenzile, care fac un dub foarte bun, vor face un acopaniament live la "Berlin: Symphony of a Great City" (un documentar regizat de Walter Ruttmann, în 1927, n.r.)", a declarat Giurgiu.

Prezentăm interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de regizorul şi directorul TIFF, Tudor Giurgiu:

Reporter: La finalul ediţiei de anul trecut discutam împreună cu dumneavoastră despre Depozitul de Filme. Este anul acesta Depozitul de Filme pregătit pentru a-i primi pe cinefili, pe cineaşti?

Tudor Giurgiu: Depozitul de Filme a fost recondiţionat anul trecut, în vară, imediat după TIFF, am făcut campania aceasta de crowdfunding , plus ne-au ajutat cei de la Uni Credit cu nişte bani prin sponsorizare şi am reuşit să-l redăm comunităţii. Am făcut în septembrie un fel de lansare, spaţiul este acum pregătit pentru TIFF şi sperăm, timp de patru-cinci zile, de miercuri şi până duminică, să facem proiecţii de film, concerte, piese de teatru şi, în special, să fie un loc unde poţi să vii liniştit, cu familia, dacă ai copii mici, sa te joci, să stai relaxat, să ieşi un pic din agitaţia oraşului şi cred că va fi unul dintre punctele speciale şi diferite faţă de tot ce am avut până acum al TIFF.

Rep.: Cât a costat în total recondiţionarea Depozitului de Filme şi dacă aţi putea să îmi spuneţi în procente cât a înseamnat contribuţia din partea societăţii şi cât din partea autorităţilor?

T.G.: E foarte simplu. Noi am primit un grant cred că de 8.000 de euro, oricum până în 10.000 de euro de la Uni Credit şi contribuţia din crowdfunding a fost în jur de 3.500 - 4.000 de euro. Am spus că aştia sunt banii, trebuie să facem ceva cu ei. Foarte multă lume a muncit voluntar acolo, au fost multe servicii şi cei de la primărie ne-au trimis din serviciile lor. A fost un efort comun pentru a reuşi să aducem spaţiul la un nivel, nu am putut să renovăm astfel încât să avem curent electric tras, să avem o firmă de securitate care să aibe grijă de locul acela, dar am fost recent şi mi s-a părut foarte bine conservat şi nu a fost deloc vandalizat faţă de luna septembrie anul trecut, sper să funcţioneze.

Rep.: La Depozitul de Filme locuia o familie. Ce s-a întamplat cu aceasta?

T.G.: Familia în continuare stă acolo, ne-am distrat cu copiii, se bucură că o să facem activităţi acolo, familia şi-a păstrat locul, probabil nici ei nu au unde să meargă, dar cred că vom coexista foarte bine unii cu alţii.

Rep.: TIFF 14 înseamnă şi 12 filme care intră în competiţia pentru trofeul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Cum aţi descrie această competiţie?

T.G.: Cel mai bine Mihai Chirilov, colegul meu, ar putea să o facă, el ştie cât de bune sau mai bune sunt faţă de alţi ani filmele. Ştiu doar că există cineaşti pe care îi cunosc, am auzit de filmele lor, este un film islandez în competiţie, care tocmai vine de la Cannes "Rams" (premiul secţiunii Un Certain Regard, n.r.), a fost un mare succes la Cannes. Ştiu, de câţiva ani, competiţia este un fel de loc unde toată lumea vrea să vadă filmele, sunt proiecţii închise, cred că şi anul acesta la TIFF va fi unul dintre atracţiile principale ale festivalului.

Rep.: Aţi programat la ediţia din acest an şi Cine-piscina, o secţiune cu filme scurte despre febra Cupei Mondiale. Cum aţi ajuns la această secţiune?

T.G.: Ne-am gândit să facem evenimentul în sine, să vedem filme în piscină, mi s-a părut simpatic, e un lucru pe care nu l-am mai încercat la TIFF, an de an surprindeam publicul cu ceva nou, asta mi s-a părut o idee de speculat. Clujul are multe piscine şi care arată foarte bine, poţi să aduni mai mulţi oameni la film, ne-am gândit ce film ai putea să difuzezi într-o piscină şi ideea filmului shortplay e una bună pentru că nu eşti obligat să stai să vezi în continuitate un film care poate durează două ore. Poate la un moment dat mai vrei să şi înoţi, să bei un suc, un cocktail şi, fiind vorba de o colecţie de filme scurte, poţi să vezi un film scurt, să mai înoţi şi să revii la vizionat.

Rep.: De ce fotbalul?

T.G.: Pentru că nu a fost altceva, nu ne sincronizăm programul de film în funcţie de anume locaţie, ci încercăm să facem invers, să păstrăm filmele pe care le vrem în festival şi să ne gândim care dintre ele se potriveşte cel mai bine să-l difuzăm într-un loc sau altul. Probabil, că dacă va avea succes evenimentul, la anul vom continua cu cine-piscina, cu un alt film.

Rep.: Un alt element inedit al festivalului este şi invitatul Martin Armstrong, un controversat consultant financiar. Cum aţi ajuns să-l invitaţi la TIFF?

T.G.: Eu am văzut filmul "The Forecaster", cred că în româneşte i s-a spus "Vizionarul" de către colegii mei, l-am văzut la Amsterdam la un festival de documentar, cel mai mare din lume, în decembrie, la IDFA, şi am rămas absolut trăznit aşa după filmul acesta pentru că este foarte spectaculos. Vorbeşte într-un limbaj extrem de accesibil despre criză, despre ce trăim, despre opţiunile oamenilor simpli atunci când îşi depun bani, dacă îi ai, siguranţa zilei de mâine, ce se întâmplă cu noi oamenii simpli în relaţia asta, câteodată, un pic tensionată cu băncile şi cu contextul economic şi politic, nu numai din România, ci din Europa, din toată lumea, or Armstrong era la acea proiecţie şi era fascinant prin felul lui lejer. După ce îl vezi în film ţi se face un pic frică, după ce îl vezi în realitate, stai de vorbă cu el, nu ştii ce să crezi despre el: omul ăsta este un savant, fie un excroc, fie un pic din amândouă, va fi una dintre întâlnirile cele mai gustate de publicul de la TIFF.

Rep.: Pe lângă aceste secţiune cu filme, TIFF a pregătit şi evenimente conexe care nu au legătură cu ce înseamnă filmul. Ce nu ar trebui să rateze publicul?

T.G.: Din seria evenimentelor care nu au legătură cu filmul, cred că este important să meargă la Bonţida, în primul weekend, la Castelul Banffy, unde avem programul "Weekend la Castel". Este important pentru că în timpul zilei copiii vor putea să se joace, vor fi o serie de ateliere, de activităţi pentru familii. Seara, pe 30 mai, va fi un spectacol special al unor francezi de la Compagnie des Quidams - ei vin cu o formă de teatru de stradă foarte elaborată şi foarte spectaculoasă şi, evident, a doua seară este film şi muzică, francezii de la Zenzile, care fac un dub foarte bun vor face un acopaniament live la "Berlin: Symphony of a Great City" (un documentar regizat de Walter Ruttmann, în 1927). Sunt multe concerte, TIFF a obişnuit publicul cu un mix de la rock alternativ, la muzică tradiţională, anul acesta sunt două concerte de jazz speciale, ale lui Tord Gustavsen, la Casa de Cultură, şi Open Source Trio, la Casa TIFF, multe trupe noi şi mai puţin noi, de la Firma, Face Today, Moebius şi Satellites, Robin and the Backstabbers, care vor concerta la Hotel Continental. De asemenea, vin la Cluj pentru prima dată două dive ale anilor '80 în special, Stela Enache, Silvia Dumitrescu, va fi o seară specială făcută în parteneriat cu prietenii noştri de la Discotecă, nişte DJ-i care şi-au propus să recircule muzica uşoară a acelor ani, în variante noi, remixate şi cu divele prezente la faţa locului.

Rep.: Vorbind de aceste evenimente conexe pe care TIFF le are în program, nu vă este teamă că s-ar putea pierde un pic esenţa evenimentului cinematografic?

T.G.: Nu, pentru că TIFF înseamnă mult mai mult decât film. Noi am propus de fapt o sărbătoare a oraşului, a regiunii. Lucrul acesta se întâmplă şi la Sibiu, la Festivalul de Teatru. Vedeţi teatru de bună calitate, dar şi multe alte evenimente conexe. Practic, Sibiul devine o scenă întreagă, la fel este şi Clujul, în timpul TIFF. De câţiva ani ne delocalizăm, nu suntem doar prezenţi în centru, avem evenimente în Mănăştur, la Depozitul de Filme, deci TIFF a iradiat şi ceva din spiritul festivalului, indiferent că e film, teatru, muzică, cred că începe să se găsească în tot mai multe zone din oraş. Nu cred că este un pericol.

Rep.: După 14 ani de existenţă, unde se poziţionează TIFF pe harta festivalurilor internaţionale?

T.G.: Acum sunt multe clasificări, topuri, şi eu sunt bucuros că în mod constant suntem... . Acum vreo trei ani, IndieWire (publicaţie de specialitate, n.r.) a publicat cele 30 de festivaluri din lume unde trebuie să mergi, cele mai tari, iar România era acolo prin TIFF. Suntem acreditaţi FIAP, asta înseamnă cea mai importantă entitate, organizaţie care dă pulsul în ceea ce priveşte clasificarea festivalurilor, suntem în zona superioară a unor festivaluri competitive cu multe secţiuni, suntem în eşalonul imediat după Cannes, Berlin, Veneţia, festivalurile mari şi dacă vorbeşti cu cineaştii o să-i auzi spunând că la Cluj au avut, mulţi dintre ei, cea mai spectaculoasă, specială experienţă de festival. Suntem căutaţi, numărul de înscrieri (numărul filmelor, n.r.) este foarte mare an de an şi cred că, din Europa, suntem alături de Lisabona, prin IndieLisboa, festivaluri care sunt foarte apreciate pentru originalitatea programului, pentru tipul acesta de evenimente care populează necinematografice, evenimente care dau sare şi piper agendei locale şi cred că stăm foarte bine.

Rep.: Şi în final, care este bugetul total al ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania?

T.G.: Cred că bugetul gravitează undeva între 1,6 şi 1,7 milioane de euro. Este un buget destul de liniştitor pentru amploarea evenimentelor de anul acesta, chiar dacă ne-au cam dat peste cap cheltuielile de transport şi cazare. An de an, nu ştiu cum se întâmplă, dar biletele de avion se scumpesc tot mai mult. Avem invitaţi din toată lumea, nu ne limităm doar la o zonă georgrafică. Anul acesta vin oameni din Argentina, din Columbia, din America, din Australia, biletele costă şi, an de an, la finalul festivalului, mă uit şi descopăr că tot bugetul de travel este sărit, explodat, depăşit, dar nu avem ce face. Cred că în primul rând un festival trebuie să dea ocazia publicului să se întâlnească cu regizorii, să-i cunoască pe actori, să stea de vorbă cu ei, asta cred că este cel mai important.

Ediţia din acest an a TIFF va avea loc între 29 mai şi 7 iunie, la Cluj-Napoca, festivalul fiind organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, al Institutului Cultural Român, al Consiliului Judeţean Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici