Iohannis, îngrijorat de starea Muzeului de Istorie a României: Acest simbol se găseşte în pericol

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Muzeul Naţional de Istorie a României, că este îngrijorat de faptul că acest simbol al istoriei şi culturii se găseşte în pericol, în condiţiile în care specialiştii spun că această clădire nu ar rezista satisfăcător unui seism important.

Urmărește
786 afișări
Imaginea articolului Iohannis, îngrijorat de starea Muzeului de Istorie a României: Acest simbol se găseşte în pericol

Iohannis, îngrijorat de starea Muzeului de Istorie a României: Acest simbol se găseşte în pericol (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Şeful statului a afirmat, în cadrul evenimentului ”Muzeul Naţional de Istorie a României - Un Nou Început”, organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, că în calitate de preşedinte al României, marchează pentru prima dată ziua culturii, şi o face nu doar simbolic, printr-o vizită la Muzeul Naţional de Istorie a României, care reprezintă, alături de Banca Naţională a României, locul din centrul Capitalei care semnifică în cel mai înalt grad temeinicia statului român, din punctul de vedere al culturii şi al istoriei.

”Muzeul Naţional de Istorie a României este depozitarul tezaurului istoric şi al mărturiilor fundamentale ale ţării”, a afirmat preşedintele, arătând că a văzut în timpul vizitei la Muzeu originalele Declaraţiei de Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918 şi a Constituţiei Regatului României, din 1923.

”Aceste documente sunt chei de boltă ale statului român modern, păstrate în depozitele Muzeului Naţional de Istorie a României. Din păcate, ca şi multe altele, nu pot fi arătate publicului decât rar, greu şi parţial”, a spus Iohannis, precizând că ”de 15 ani, Muzeul Naţional de Istorie a României trăieşte doar din expoziţii permanente”.

Sunt îngrijorat de fapul că acest simbol al istoriei şi culturii se găseşte în pericol, specialiştii ne spun că Muzeul nu ar rezista satisfăcător unui seism important , că nu asigură o conservare şi prezentare a patrimoniului la nivelul la care ar trebui să o facă. De fapt starea Muzeului Naţional de Istorie a României este reprezentativă pentru o bună parte a valorilor culturale ale naţiunii, ce sunt îngrijite mai degrabă de oameni dăruiţi, dar cu puteri limitate, decât de instituţii”, a precizat şeful statului.

Potrivit lui Klaus Iohannis, ”nu este suficient doar să afirmăm libertatea de creaţie şi accesul neîngrădit la cultură ca drepturi fundamentale, constituţionale”, adăugând că ”fără a fi susţinute de mecanisme de sprijin ale creaţiei, fără programe constante şi predictibile de finanţare a protejării patrimoniului, care ocolesc decizia politică partizană, rămânem doar în sfera propagandei”.

”Acest lucru trebuie să se schimbe. Mă bucur să constat că această schimbare are bune şanse a începe de aici. Prin iniţiativa direcţiunii sale şi cu voinţa Parlamentului, Muzeul Naţional de Istorie a României are în 2015 fonduri care permit începerea proiectării modernizării instituţiei şi consolidării clădirii. Voi urmări îndeaproape eforturile conducerii pentru ca anul 2015 să constituie un nou început pentru Muzeul Naţional de Istorie a României, astfel încât el să poată fi funcţional cu ocazia Centenarului României Moderne, la 1 Decembrie 2018”, a mai spus preşedintele Iohannis în cadrul evenimentului.

Şeful statului a mai anunţat că a semnat, miercuri, două scrisori prin care a confirmat acordarea Înaltului patronaj al Preşedintelui României pentru Festivalul Internaţional George Enescu, ediţia 2015 şi pentru Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

”Alături de aceste mari festivaluri internaţionale, modernizarea Muzeului Naţional de Istorie a României se poate înscrie în rândul marilor proiectelor identitare de care are nevoie România. De aceea, în mod special în această zi, doresc să vă încurajez în proiectele Dumneavoastră. Aşa cum le doresc tuturor celor care adaugă culturii României. Vă voi fi alături şi chem toţi factorii implicaţi, de la autorităţi la experţi, şi la întreg mediul cultural, să vi se alăture după puteri şi atribuţii. Vă urez tuturor ca prin devotament, fapte şi rezultate să binemeritaţi din partea ţării căreia îi serviţi cultura şi patrimoniul nostru comun.”, a mai spus preşedintele Iohannis.

La finalul discursului, preşedintele Iohannis a semnat şi ştampilat panoul filatelic care cuprinde întregul poştal ”Ziua Culturii Naţionale”, emis cu ocazia zilei de 15 ianuarie. Şeful statului a ţinut să precizeze că şi-a mai pus semnătura pe o astfel de ediţie filatelică, emisă cu o ocazie specială, precizând că a mai făcut acest lucru cu ocazia Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007.

”Dacă acest proiect al nostru, cu Centenarul culturii române, va deveni realitate, ne vom aminti cu mare plăcere şi de acest moment”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

La evenimentul ”Muzeul Naţional de Istorie al României- Un nou Început” au participat ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, Ernest Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional al României, dar şi senatori şi deputaţi, membri ai comisiei de cultură din Parlament şi oameni de cultură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici