- Home
- Cultură-Media
- TÂRGU JIU, (22.08.2013, 20:11)
- Gigi Ciuncanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu, la începerea lucrărilor la Muzeul Tezaurului, care va fi deschis la Mănăstirea Tismana
Un muzeu al tezaurului va fi amenajat în peştera aflată lângă Mănăstirea Tismana, unde în 1944 a fost ascuns tezaurul României şi o parte din cel al Poloniei, lucrările la acest muzeu fiind începute joi, în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Urmărește
415 afișări
Mugur Isărescu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Mugur Isărescu a vizitat, joi, peştera în care va fi amenajat de către Banca Naţională a României un muzeu al tezaurului, guvernatorul BNR fiind însoţit de Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu.
Isărescu şi Mitropolitul Olteniei au turnat în mod simbolic o cupă de ciment la temelia viitoarei construcţii care va găzdui muzeul, guvernatorul BNR vorbind cu această ocazie despre "Operaţiunea Tismana" din timpul celui de-al doilea război mondial, când 242 de tone de aur ar fi fost depozitate în peşteră într-o operaţiune strict secretă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Musk și Trump au făcut Revelionul împreună. Imagini virale cu cei doi executând „Dansul Victoriei” care l-a consacrat pe Trump
-
Începe criza gazului? O treime din gazul din depozitele din România s-a consumat deja
-
Câte eoliene şi solare s-ar putea pune în funcţiune anul acesta? Datele arată că ar putea fi cel mai bun an pentru regenerabile
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
"În 1944, tezaurul era sub foc încrucişat. Pe de o parte, Armata Germană, care se afla în România, pe de alta, Armata Roşie, care se apropia de graniţa noastră răsăriteană. În aceste condiţii, Banca Naţională, în acord cu Guvernul, a decis să transporte aurul, în cel mai deplin secret, aici, la Mănăstirea Tismana, unde a fost depus în peşteră. Cunoscută în istorie sub numele de «Operaţiunea Neptun» sau «Operaţiunea Tismana», misiunea s-a desfăşurat cu succes. Ulterior, în februarie 1947, tezaurul BNR şi cele trei tone de aur polonez s-au întors întregi la Bucureşti", a declarat Mugur Isărescu.
La rândul său, Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, a dezvăluit faptul că înainte de aducerea aurului în peştera de la Tismana întreg versantul care adăposteşte peştera fusese dinamitat şi urma să se prăbuşească peste mănăstire dacă inamicii ar fi aflat de locul în care era ascuns tezaurul României.
Mugur Isărescu şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, au vizitat peştera în care a fost adăpostit tezaurul, guvernatorul BNR declarându-se impresionat de locul săpat de armată în stâncă, pentru a asigura volumul necesar ascunderii celor 242 de tone de aur.
Isărescu a spus că muzeul pe care BNR îl va amenaja în peştera de lângă Mănăstirea Tismana va fi deschis turiştilor peste un an, când se speră că vor fi finalizate lucrările de construcţie.
Mugur Isărescu a spus că în acel muzeu vor fi organizate inclusiv simpozioane ale BNR, Banca Naţională dorind să expună acolo documente din arhiva sa, datate în perioada 1944 – 1947, care au legătură cu adăpostirea tezaurului la Tismana.
"Este important şi faptul că în muzeu vor fi valorificate documentele păstrate în Arhiva BNR, care, completate cu o bogată ilustraţie, ne vor prezenta toate momentele importante din perioada 1944-1947, de la proiectarea «Operaţiunii Tismana", de către guvernatorul Alexandru Ottulescu, împreună cu guvernul român, la adăpostirea aurului la Tismana, în timpul guvernatorului Constantin Angelescu şi, în final, la aducerea acestuia înapoi la Bucureşti, în timpul guvernatorului Tiberiu Moşoiu", a adăugat Mugur Isărescu.
Citește pe alephnews.ro: COVID rămâne un mister la 5 ani de la începerea pandemiei. China respinge solicitarea OMS de a dezvălui mai multe date
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Revelion de COȘMAR pentru Brigitte Pastramă! Ce a pățit când a ajuns cu Florin, soțul ei, la locație
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe