Jurnalistul rus Mihail Beketov, victimă a unei agresiuni violente, a murit

Jurnalistul rus Mihail Beketov, victimă a unei agresiuni violente comisă în 2008, la doi ani după asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, a murit la vârsta de 55 de ani, determinându-i pe apărătorii libertăţii de exprimare să denunţe starea de impunitate care domneşte, după părerea lor, în Rusia.

Urmărește
379 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul rus Mihail Beketov, victimă a unei agresiuni violente, a murit

Jurnalistul rus Mihail Beketov, victimă a unei agresiuni violente, a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Redactor-şef al unei publicaţii din Khimki, un oraş de la periferia moscovită, Mihail Beketov, care a lansat o serie de acuzaţii de corupţie la adresa proiectului controversat de construire a unei autostrăzi, apărat de administraţia locală, a fost în urmă cu patru ani victima unei agresiuni violente, comisă de persoane necunoscute, informează AFP.

Devenit hemiplegic după mai multe luni petrecute în comă, având amputate câteva degete şi un picior, incapabil să vorbească, Mihail Beketov a murit luni, la vârsta de 55 de ani, fără să mai apuce finalizarea anchetei.

"Nu există voinţa politică necesară pentru a elucida această crimă, ca şi alte 300 de asasinate comise asupra unor jurnalişti în ultimii 20 de ani în Rusia", a declarat preşedintele Uniunii jurnaliştilor din Rusia, Vsevolod Bogdanov.

Alexei Simonov, preşedintele Fundaţiei Glasnost, care apără libertatea presei, consideră că "ancheta se află într-un punct mort, pentru că nimeni nu încearcă să îi identifice pe aceia care l-au bătut pe Beketov".

Vladimir Putin a promis în 2012 că va "accelera ancheta", dar "această declaraţie a rămas literă moartă", afirmă Simonov.

"Jurnalistul era un simbol al Rusiei care luptă, al acestei societăţi civile care s-a ridicat anul trecut pentru a cere să fie respectată şi să fie tratată cu demnitate", afirmă, la rândul ei, organizaţia Reporters sans frontières, cu sediul la Paris.

Agresiunea violentă comisă asupra lui Mihail Beketov în 2008 a contribuit la mobilizarea societăţii civile împotriva proiectului de autostradă, o mobilizare ce a condus la o manifestaţie inedită la care au participat 2.000 de persoane, în centrul Moscovei, în august 2010.

Această mişcare, devenită un simbol al luptei societăţii civile împotriva abuzurilor, a precedat valul de proteste fără precedent declanşat de alegerile legislative din decembrie 2011, urmat de revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin.

Persoana care a ordonat asasinarea, în 2006, a jurnalistei Anna Politkovskaia, susţinătoare a opoziţiei, nu a fost identificată până în prezent de autorităţile ruse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici