Jurnalistul Stelian Negrea şi conducerea Intact, chemaţi marţea viitoare la discuţii la CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să îi invite la şedinţa CNA de marţea viitoare pe Stelian Negrea şi conducerea Intact, după ce jurnalistul a acuzat trustul de presă, în interviuri publicate în Evenimentul zilei, de practici lipsite de deontologie şi ingerinţe editoriale.

Urmărește
392 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul Stelian Negrea şi conducerea Intact, chemaţi marţea viitoare la discuţii la CNA

Jurnalistul Stelian Negrea şi conducerea Intact, chemaţi marţea viitoare la discuţii la CNA (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Decizia CNA a fost luată în şedinţa de joi, la propunerea vicepreşedintelui Consiliului, Ioan Onisei. Decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" (Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Attila Szasz, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Mihai Mălaimare şi Constantin Duţu) şi unul "împotrivă" (Christian Mititelu).

"Domnul Stelian Negrea a dat o serie de interviuri, a făcut o serie de declaraţii în legătură cu relaţiile lui cu conducerea trustului. Parte din aceste aspecte sunt de responsabilitatea CNA, este vorba despre faptul dacă s-au produs sau nu ingerinţe, în conformitate cu articolul 6 din Legea audiovizualului", a declarat Ioan Onisei.

Pe de altă parte, Christian Mititelu, membru al CNA, a avut o părere diferită.

"Intrăm în lucruri care ne vor depăşi. Sunt foarte multe informaţii care se publică în presă (...) Sunt relatări că există ofiţeri activi în presă, chiar în posturi de mare conducere. Sunt nişte neclarităţi legate de contractul de la Realitatea (legat de faptul că Elan Schwartzenberg a anunţat că a preluat 90% din Realitatea, n.r.). Dacă ne băgăm în toate lucrurile astea, vom deveni un fel de sucursală a Procuraturii. Am avut şi eu (la BBC, n.r.) oameni care au plecat de-a lungul anilor nemulţumiţi, şi-au pierdut slujba. Fiecare om care pleacă în situaţiile astea spune că au fost presiuni, că s-a intervenit, că a fost persecutat", a spus Christian Mititelu. El a mai spus că, după părerea sa, "termenul de ingerinţă sugerează o intervenţie din afară", precizând că CNA ar trebui să-şi folosească timpul pentru a analiza "ceea ce apare pe ecran".

Referitor la preluarea Realitatea Media de către Elan Schwartzenberg, Ioan Onisei a spus că membrii CNA sunt responsabili şi trebuie să se ocupe la un moment dat şi de acţionariatul la anumite posturi. "Există obligaţii ale societăţilor deţinătoare de licenţă ca, în termen de 30 de zile, să depună la CNA documente care certifică schimbarea de acţionariat. Legea interzice ca licenţa să fie operată de altcineva. În momentul în care se va pune problema, va trebui să ne ocupăm şi de lucrul acesta", i-a răspuns Onisei lui Mititelu.

Revenind la acuzaţiile lui Stelian Negrea, Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că CNA are atribuţii în a analiza dacă radiodifuzorii respectă independenţa editorială, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului. "Nu doar în România ultimilor ani, în rapoartele organizaţiilor nonguvernamentale, în momentul în care se vorbeşte despre independenţa editorială, se au în vedere inclusiv influenţa asupra politicii editoriale a patronatului şi a contractelor comerciale pe care patronatul le încheie", a mai spus Narcisa Iorga.

Pe de altă parte, şi Dan Grigore a spus că, în ultima vreme, pe Antena 3 se vehiculează "un argument mai vechi" folosit de reprezentanţii postului, respectiv acela că, fiind o televiziune privată, Antena 3 poate să facă ce vrea.

"Reiterez faptul că orice post de televiziune lucrează pe o frecvenţă primită din patrimoniul naţional, gratis. Această afacere pe o frecvenţă radioelectrică din patrimoniul naţional nu este indiferentă societăţii româneşti. Felul în care operează trebuie să se supună acestor legi care funcţionează în domeniu. CNA trebuie să urmărească aplicarea acestor legi. Un post important, care se vrea de anvergură naţională, cu o forţă de impact asupra societăţii româneşti, nu poate să fie lăsat să-şi facă de cap în audiovizual", a mai spus Dan Grigore.

Stelian Negrea a declarat săptămâna trecută, în mai multe interviuri acordate ziarului Evenimentul Zilei, că a demisionat din funcţia de senior-editor al televiziunii Antena 3, precizând că jurnaliştii din trustul de presă Intact, controlat de Dan Voiculescu, sunt obligaţi să semneze contracte care îi transformă în executanţi ai ordinelor venite din partea angajatorului. Stelian Negrea a mai spus că, în trustul Intact, conducerea comanda campanii împotriva unor politicieni.

De cealaltă parte, Intact Media Group a anunţat printr-un comunicat de presă, remis luni MEDIAFAX, că a decis acţionarea în judecată a lui Stelian Negrea şi a lui Florin Ciornei, precum şi a cotidianului Evenimentul zilei.

"Stelian Negrea poartă alături de cotidianul Evenimentul zilei, de aproximativ o săptămână, o campanie denigratoare la adresa Intact Media Group, a jurnaliştilor şi a persoanelor din management, fapt de natură să creeze prejudicii economice şi de imagine companiilor care fac parte din Intact Media Group", se spunea în comunicatul trustului Intact. În comunicat se mai spunea că Stelian Negrea "nu a avut niciodată vreun raport contractual cu Antena 3, iar Florin Ciornei este redactorul care a înlesnit apariţia materialelor defăimătoare la adresa Intact, în cotidianul Evenimentul zilei".

Articolul 6 din Legea audiovizualului prevede că "

(1) Cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă.

(2) Independenţa editorială a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscută şi garantată de prezenta lege.

(3) Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine.

(4) Nu constituie ingerinţe deciziile şi instrucţiunile având caracter normativ, emise de Consiliul Naţional al Audiovizualului în aplicarea prezentei legi şi cu respectarea dispoziţiilor legale, precum şi a normelor privind drepturile omului, prevăzute în convenţiile şi tratatele ratificate de România. (5) Nu constituie ingerinţe prevederile cuprinse în codurile de conduită profesională pe care jurnaliştii şi furnizorii de servicii media audiovizuale le adoptă şi pe care le aplică în cadrul mecanismelor şi structurilor de autoreglementare a activităţii lor, dacă nu contravin dispoziţiilor legale în vigoare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici