- Home
- Cultură-Media
- STOCKHOLM, (05.10.2017, 15:54)
- Departamentul Cultură Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kazuo Ishiguro – Nobel pentru un scriitor "cu mare putere emoţională"
Kazuo Ishiguro, laureatul Premiului Nobel din acest an, s-a născut la Nagasaki în 1954 şi a imigrat în Marea Britanie în 1960.
Urmărește
1902 afișări
Kazuo Ishiguro – Nobel pentru un scriitor "cu mare putere emoţională"(Sursa: Famous Authors)
Ishiguro a debutat ca prozator la douăzeci şi opt de ani cu "Amintirea palidă a munţilor", roman recompensat cu The Winifred Holtby Prize of the Royal Society of Literature şi tradus ulterior în treisprezece limbi.
În 1986 i-a apărut al doilea roman, "Un artist al lumii trecătoare", nominalizat în acelaşi an la Booker Prize, laureat al Whitbread Book of the Year Award şi tradus în paisprezece limbi.
În 1989 Ishiguro a obţinut cu "Rămăşiţele zilei" prestigiosul premiu Booker Prize.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În 1995 Ishiguro a publicat "Nemîngîiaţii", urmat de "Să nu mă părăseşti". În acelaşi an, Kazuo Ishiguro a primit distincţia de Officer of The British Empire for Services to Literature şi, în 1998, Ordinul de Chevalier des Arts et des Lettres din partea statului francez.
În 2015 i-a apărut romanul fantasy "Uriaşul îngropat".
În 1994, ecranizarea romanului "Rămăşiţele zilei" (regia James Ivory) a avut opt nominalizări la Premiile Oscar şi a obţinut Globul de Aur pentru Cel mai bun film.
Trailer "Rămăşiţele zilei":
În România, cele mai multe traduceri ale cărţilor lui Kazuo Ishiguro au apărut la editura Polirom.
Motivaţia juriului care a decis să-i acorde lui Ishiguro Premiul Nobel pentru Literatură: "în romane cu mare putere emoţională, a dezvăluit abisul din spatele senzaţiei noastre iluzorii de conectare la lume."
Decizia din 2017 a Comitetului Nobel lungeşte cu cel puţin un an orizontul de aşteptare al celor care-i văd în calitate de laureaţi Nobel pe americanul Philip Roth, israelianul Amos Oz, japonezul Haruki Murakimi, canadiana Margaret Atwood sau francezul de origine cehă Milan Kundera.
Până în prezent, au fost acordate 110 Premii Nobel pentru Literatură, iar dintre scriitorii premiaţi 14 au fost femei.
În patru ani, Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat ex aequo (doi laureaţi la aceeaşi ediţie).
Cel mai tânăr laureat (41 de ani) a fost scriitorul britanic Rudyard Kipling (autorul romanului "Cartea junglei") recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1907.
Cel mai vârstnic laureat a fost scriitoarea britanică Doris Lessing – avea 88 de ani în 2007, când i-a fost atribuit premiul.
Primele Premii Nobel au fost decernate în anul 1901, la scurt timp după moartea creatorului lor, Alfred Nobel (1833-1896).
Recompensa financiară pentru fiecare categorie de premii Nobel din 2017 este de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), cu 1 milion de coroane mai mult decât la ediţia de anul trecut.
Decernarea Premiilor Nobel va avea loc, conform tradiţiei, în cadrul unui banchet ţinut la data de 10 decembrie, data încetării din viaţă a lui Alfred Nobel.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36