Kelemen: Pavilionul de Artă "Art Safari" va deveni o promenadă culturală artistică est-europeană

Kelemen Hunor, ministrul Culturii, a declarat joi, într-o conferinţă organizată la Biblioteca Academiei Române, că Pavilionul de Artă "Art Safari", un târg de artă care se va desfăşura în Bucureşti, între 22 şi 25 mai, va deveni un punct de referinţă, "o promenadă culturală artistică est-europeană".

Urmărește
985 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Pavilionul de Artă "Art Safari" va deveni o promenadă culturală artistică est-europeană

Kelemen Hunor, ministrul Culturii (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Art Safari" este primul pavilion profesional şi public de artă al Bucureştiului, un ansamblu expoziţional dedicat unei panorame a artei româneşti, de la cea de patrimoniu la curentele din arta contemporană, fiind organizat după modelul pavilioanelor de artă din capitalele europene.

La eveniment vor participa aproximativ 100 de galerii, muzee şi instituţii culturale, majoritar româneşti, precum şi expozanţi din Austria, Italia, Germania şi Franţa.

Organizatorii proiectului sunt Asociaţia Comercianţilor de Opere de Artă din România (ACOAR), sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic Bucureşti (AMPT), cu participarea Asociaţiei Galeriilor de Artă Contemporană din România (AGACOR) şi cu susţinerea Deutsche Bank România.

Organizatorii au precizat, joi, într-o conferinţă de presă, la care au participat Kelemen Hunor, ministrul Culturii, Ruxandra Garofeanu, preşedintele Centrului Cultural ArtSociety, Dorin Ştefan, doctor arhitect, Mihai Ionescu, directorul reprezentanţei Deutsche Bank în România, Traian Radu Negrei, manager Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), şi Diana Dochia, preşedintele Asociaţiei Galeriilor de Artă Contemporană din România (AGACOR), că "Art Safari" va găzdui şi focusuri muzeale asupra unor celebrităţi ale scenei româneşti şi universale.

"Este o iniţiativă extrem de curajoasă (...). Pavilionul de Artă al Bucureştiului va fi o modalitate europeană pentru cunoaşterea şi promovarea artei româneşti prin dinamica ei şi în contextul european contemporan. În ultimul deceniu, cu toţii am constatat o dezvoltare extrem de dinamică pe piaţa artelor vizuale şi, totuşi, suntem la început de drum", a spus ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

El a adăugat că industriile creative pot contribui la dezvoltarea societăţii, precizând că trebuie să existe şi un public educat al artelor vizuale. "Avem nevoie de un public deschis, receptiv, curajos şi nu în ultimul rând curios şi de aceea cred că această iniţiativă, aşa cum este gândită, ne va ajuta să ducem artele vizuale mai aproape de oameni. Dacă muzica are Festivalul «George Enescu», filmul are Festivalul Internaţional de Film Transilvania, teatrul are Festivalul Caragiale sau cel de la Sibiu, cartea are Bookfestul, artele frumoase au, din acest an, Pavilionul de Artă «Art Safari», unde publicul se va întâlni într-un spaţiu neconvenţional (...), se va întâlni cu creatori, cu arta contemportană, dar şi cu arta din patrimoniu", a mai spus acesta în conferinţă.

El a subliniat că Pavilionul de Artă "va deveni un punct de referinţă, un reper nu numai pentru România, nu numai pentru Bucureşti, dar şi pentru zona est-europeană, va fi o promenadă culturală artistică est-europeană".

Pe de altă parte, Diana Dochia, preşedintele AGACOR, a declarat că Pavilionul de Artă "Art Safari" este o provocare nu doar din punctul de vedere al operelor care vor fi expuse, ci şi din punct de vedere al spaţiului unde va fi organizat şi cum va fi amenajat. "Locaţia pentru construirea acestui pavilion este Piaţa Enescu, aşadar în faţa Palatului Regal, într-o structură construită de arhitectul Dorin Ştefan. Au existat foarte multe discuţii şi dispute în privinţa pavilionului. De ce un pavilion, de ce într-o piaţă şi de ce nu într-o hală sau într-o clădire construită deja? Nu este o chestie absolut nouă, sunt foarte multe pavilioane de artă care se fac în cadrul acestor structurii pavilionare", a afirmat Dochia.

Dorin Ştefan a spus că, în România, "cortul are o semnificaţie ciudată". "Sper că, dacă vom avea succes cu acest prim cort, să avem şi un spaţiu neconvenţional dedicat pentru «Art Safari». Am încercat în această primă ediţie să aranjăm puţin altfel cortul, în aşa fel încât să-l scoatem din pregătirile pentru nuntă (...), eu cred că vom avea succes, cred că această primă ediţie o să fie un motor pentru celelalte ediţii", a explicat acesta. El a precizat că mai multe târguri de artă din lume au loc în astfel de corturi, subliniind că, în acest moment, construcţia nu este personalizată "aşa cum şi-ar fi dorit".

Prezentă la eveniment, criticul de artă Ruxandra Garofeanu a spus că Piaţa George Enescu, unde se va desfăşura Pavilionul de Artă "Art Safari", este "un loc al confluenţelor". "Ne-am adresat muzeelor importante ale ţării (...), vom aduce o parte din lucrările lor aici (la Art Safari, n.r.). (...) Suntem conştienţi că arta trebuie apărată şi nu trebuie să fie expusă întâmplător", a precizat acesta.

Pavilionul de Artă "Art Safari" va fi deschis invitaţilor evenimentului pe 21 mai, urmând ca, în perioada 22 - 25 mai, acesta să poată fi vizitat de publicul larg. Acesta va fi împărţit în şase secţiuni: muzee şi instituţii culturale, galerii de artă de patrimoniu, galerii de artă contemporană, obiecte de colecţie, design şi art business şi media.

Pe de altă parte, Diana Dochia a subliniat că secţiunea dedicată muzeelor şi instituţiilor culturale doar va prezenta operele de artă, nefiind vorba de vânzarea acestora.

Totodată, Traian Negrei a precizat că pentru pregătirea "Art Safari" va fi organizat un concurs de fotografie - "Ochiul Magic" -, iar site-ul unde persoanele interesate se pot înscrie va fi lansat în următoarele zile. "17 mai este Noaptea Muzeelor, este ziua în care începe programul «Ochiul magic». (...) Va exista în 3 sau 4 zile deschiderea unui site, orice om din Bucureşti se poate înscrie să participe la acest concurs. (...) Şi înscrierea începe din momentul deschiderii site-ului până pe 17 mai. În ziua de 17 şi 18 mai, în Piaţa George Enescu va avea loc deschiderea concursului. (...) Fiecare participant, noi estimăm cam 4.000 de participanţi, respectivii înscrişi vor primi o culoare, roşu, galben, verde, negru, albastru, cumva vechile culori ale Bucureştiului, pentru a nu merge toţi să pozeze acelaşi lucru", a explicat acesta.

În acest context, Negrei a precizat că vor fi 400 de premii, iar la finalul concursului va fi realizat un album despre Capitală cu fotografiile câştigătoare, care se va intitula "Bucureştiul văzut de bucureşteni".

Astfel, în luna mai, Bucureştiul va deveni o capitală a artei, având în vedere că, în perioada 16 mai - 25 mai, va avea loc Romanian Design Week, cel mai important eveniment cu şi despre design românesc, pe 17 mai este sărbătorită Noaptea Muzeelor, un eveniment care, în 2014, împlineşte 10 ani, 23 mai înseamnă Noaptea Albă a Galeriilor de Artă, pe 22 mai începe "Art Safari", iar pe 23 mai se deschide Bucharest Bienale - bienala de artă contemporană, care se va încheia pe 24 iulie. Parteneriatul dintre cele cinci evenimente nu este unul financiar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici