- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.08.2015, 15:41)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Laurenţiu Damian: Malvina Urşianu a fost un autor total, un om de mare rafinament
Scenaristul şi regizorul Laurenţiu Damian a declarat pentru MEDIAFAX că pierderea regizoarei Malvina Urşianu, care a murit în noaptea de miercuri spre joi, reprezintă un gol în ceea ce priveşte filmul de autor, eleganţa şi aristocraţia unui regizor.
Urmărește
136 afișări
Laurenţiu Damian (Imagine: Cristian Radu Nema/Mediafax Foto)
"S-a stins în dimineaţa aceasta unul dintre cei mai importanţi creatori de film din România, un autor total, un om de mare rafinament. Malvina Urşianu a vorbit despre condiţia femeii, despre istorie, a realizat filme de mare excepţie, ca «Gioconda fără surâs», «Serata» ori «Trecătoarele iubiri», şi a impus un nou gen - filmul istoric filosofic, cu «Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu». Astăzi merge alături de cei patru mari actori cu care a lucrat pentru majoritatea filmelor sale: Silvia Popovici, Gina Patrichi, Cornel CCornel Comange Motoi. E un gol în ceea ce priveşte autoratul de film, eleganţa şi aristocraţia unui regizor", a declarat pentru MEDIAFAX Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA întărește prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
-
„Piscină municipală". Reacţia turiştilor la înlocuirea temporară a fântânii Trevi
-
19 răniţi în centrul Israelului după lansarea unor proiectile din Liban
-
SUA vor desfăşura mijloace militare suplimentare în Orientul Mijlociu
Regizoarea şi scenarista Malvina Urşianu, un reper al cinematografiei româneşti, a murit joi la vârsta de 88 de ani şi va fi înmormântată sâmbătă, la cimitirul Bellu din Bucureşti.
Născută în Vâlcea, în 1927, a studiat istoria artelor la Institutul de muzeografie, paleografie şi biblioteconomie de la Arhivele Statului.
Atrasă de lumea filmului, urmează cursul experimental de cinematografie susţinut de regizorul, scenaristul şi actorul Jean Georgescu. Studiază mai departe pe cont propriu şi devine asistent de regie pentru câteva pelicule importante.
A fost acuzată de sabotaj ideologic şi anticomunism, i s-a înscenat un proces de demascare în 1958, a fost interzisă în cinema opt ani, într-o primă perioadă şi chiar închisă pentru o vreme. Cu toate acestea, reuşeşte să se reabiliteze şi îşi continuă cariera. Iar, în aproape un secol de viaţă şi profesie, realizează câteva filme considerate de mulţi critici printre cele mai bune din toate timpurile.
"Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu" (1980), "Figuranţii" (1987), "Liniştea din adâncuri" (1982), "Serata" (1971), "Gioconda fără surâs" (1967), "Trecătoarele iubiri" (1974) şi "O lumină la etajul 10" (1984) sunt câteva dintre titlurile filmelor scrise şi regizate de Malvina Urşianu, în care au jucat de-a lungul anilor actori celebri, precum Silvia Popovici, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică, Mariana Buruiană, Georghe Motoi, George Constantin, Gheorghe Cozorici, Mircea Diaconu, Ion Marinescu şi Cornel Coman.
Într-un interviu, George Motoi - unul dintre marii actori cu care aceasta a colaborat - o numea "un filosof al ecranului, reprezentanta de frunte a filmului de artă, care a modelat spiritual actorii cu care a lucrat prin gustul estetic desăvârşit, arta şi scenariile proprii extrem de interesante".
În anul 2000, a fost decorată de preşedintele Emil Constantinescu cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler, "pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii".
De asemenea, în 2003, i s-a decernat premiul special al juriului la gala Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), pentru filmul "Ce lume veselă", care i-a şi marcat retragerea din activitate.
A fost căsătorită cu scriitorul şi publicistul Paul Anghel, care a murit în 1995.
Citește pe alephnews.ro: Zelenski acuză că tăcerea Occidentului încurajează alianța Rusia-Coreea de Nord. China închide ochii
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moldova se află la răscruce de drumuri. Maia Sandu și Stoianoglo sunt în ultima confruntare pentru președinție și viitorul țării
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!' Fostul manager de sub păturica Oanei Zăvoranu a aruncat în aer emisiunea de la Antena Stars! A ieșit scandal în culise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe