- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (12.06.2012, 18:11)
- Madalina Cerban ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lăzescu, demis de la conducerea TVR. Radu Călin Cristea, numit director general interimar de către plenul Parlamentului
Raportul de activitate pe anul 2011 al Televiziunii Române a fost respins, marţi, de plenul reunit al Parlamentului, cu 240 de voturi "pentru" şi patru "abţineri", votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea lui Alexandru Lăzescu din fruntea TVR. Radu Călin Cristea a fost numit în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), marţi, cu 242 de voturi "pentru", 30 de voturi "împotrivă" şi 3 abţineri, de către plenul Parlamentului.
Urmărește
1747 afișări
Alexandru Lăzescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Radu Călin Cristea a fost numit în funcţia de director general interimar al TVR până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie şi a unui nou preşedinte al CA al Televiziunii Române, care va fi în acelaşi timp şi director general al televiziunii.
Durata interimatului lui Radu Călin Cristea nu poate fi mai mare de şase luni.
Plenul Parlamentului a aprobat astfel raportul Comisiilor de cultură ale Parlamentului care au propus numirea lui Radu Călin Cristea în funcţia de director general al SRTv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
-
NORAD urmăreşte magia. Unde este Moş Crăciun acum?
Radu Călin Cristea a fost desemnat director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, marţi, cu unanimitate de voturi, de membrii Comisiilor de cultură ale Parlamentului. Cristea a fost audiat de comisiile parlamentare de specialitate, după ce raportul de activitate al SRTv pe 2011 a fost respins de plenul Parlamentului, fiind demis astfel actualul Consiliu de Administraţie condus de Alexandru Lăzescu.
La audierea lui Radu Călin Cristea în Comisiile de cultură nu au participat membrii PDL, care, de altfel, nu au participat, marţi, nici la votul raportului de activitate al instituţiei.
După votul din Comisiile de cultură, Radu Călin Cristea a declarat, pentru presă, că planurile sale privind SRTv sunt dictate de mandatul pe care îl are, de director general interimar al Televiziunii publice.
"Rămâne de văzut ce va însemna exact ca timp şi substanţă acest statut. Ceea ce îmi doresc este ca să mă pot apuca de treabă şi să încerc împreună cu cei pe care-i voi avea alături să vedem ce se poate face într-o instituţie care se află într-o stare financiară foarte proastă - şi nu doar financiară", a spus Radu Călin Cristea.
El a precizat că, dat fiind mandatul său pe termen limitat, nu se poate angaja "într-o deschidere foarte largă de aripi" până în clipa în care mandatul său nu va fi unul foarte bine precizat.
Totodată, Radu Călin Cristea a spus că a acceptat să preia conducerea interimară a Televiziunii Române, deşi nu a mai lucrat într-o televiziune, pentru că a considerat că are o experienţă mare în mass-media.
"Am primit o invitaţie care nu cred că putea să fie refuzată. Ea m-a onorat foarte mult şi considerând că totuşi experienţa pe care o am în mass-media, inclusiv în presa occidentală, ani de zile, ca şi aceea în managementul cultural, mă face oarecum să pot crede că sunt calificat pentru acest mandat, cu atât mai mult cu cât fireşte, la o instituţie de o asemenea dimensiune, nu eu sunt cel care voi fi un singur pilot la volan. Va fi o întreagă echipă în jurul meu, care cu siguranţă că îmi va da sfaturi şi sper să mi le dea pe cele mai bune", a spus Radu Călin Cristea.
Totodată, el a spus că, în următoarele săptămâni, probabil chiar în timpul acestei luni din câte i s-a spus, se va lua "o decizie la nivel politic în privinţa viitoarei conduceri a televiziunii".
Vorbind despre situaţia TVR, Radu Călin Cristea a abordat şi situaţia numărului mare de angajaţi al TVR, precum şi a numărului mare de televiziuni din portofoliul SRTv.
În acest context, precizând însă că este "o discuţie strict prospectivă", Cristea a precizat că una din eventualele modalităţi de a găsi o soluţie pentru redresarea economică a televiziunii ar putea fi reducerea numărului de canale ale TVR. "Se vorbea despre numărul foarte mare de angajaţi, aproape 3.300. În opinia mea, aşa cum este conformată televiziunea publică, cu numărul mare de canale pe care le are, oarecum, numărul de salariaţi este dictat de numărul mare de canale şi de numărul mare de emisiuni şi de programe. Astfel încât o eventuală reducere sau sintetizare sau comprimare a acestor canale s-ar solda fireşte şi cu o comprimare a numărului de salariaţi", a explicat Radu Călin Cristea.
În ceea ce priveşte o eventuală creştere a taxei TV, o altă posibilă soluţie pentru redresarea financiară a instituţiei, Radu Călin Cristea a spus: "Este o decizie mai degrabă politică. Va fi o propunere care va veni din partea mea. Rămâne de văzut care va fi răspunsul primului-ministru".
Întrebat care va fi politica Televiziunii Române şi ce va face pentru a ţine departe instituţia de intruziunile politice, Cristea a spus că nu a făcut parte din niciun partid. "Sau, dacă vreţi, am făcut parte din partidul numit Radio Europa Liberă, care cred că dă suficiente garanţii pentru ca pe partea editorială acest post să aibă asigurată o echidistanţă pe care, din păcate, a cam pierdut-o şi a pierdut-o chiar urât de tot în ultima perioadă", a spus Cristea.
Potrivit lui Cristea, cea mai mare problemă a TVR în prezent este situaţia financiară a televiziunii. "Dacă am discuta în termenii unei societăţi comerciale, o asemenea instituţie ar intra în insolvenţă, s-ar găsi situaţii de tipul privatizări, listări la bursă ş.a.m.d. Deci trebuie făcut într-un fel, trebuie pus un garou deasupra, dedesubtul rănii, trebuie făcut ceva ca această hemoragie să înceteze", a spus el.
Întrebat dacă crede că vor fi deblocate conturile TVR, blocate de ANAF, Cristea a spus: "Nu pot să estimez, va trebui să am o discuţie cu primul-ministru pe această temă".
- Lăzescu, demis de la conducerea TVR
Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, în şedinţă comună, pentru a dezbate raportul de activitate pe 2011 al Societăţii Române de Televiziune (SRTv).
Raportul a fost respins, ceea ce implică faptul că întregul Consiliu de Administraţie al TVR, condus de Alexandru Sassu, va fi înlocuit. Articolul 46, alin. 7 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv prevede că "respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv".
Parlamentarii PDL nu au participat la votul din plenul Parlamentului.
"Colegii de la PDL nu au votat (la discutarea raportului TVR în Comisiile de cultură. n.r.) şi nu vor vota nici în plen", pentru a-şi "manifesta părerea de rău că, odată cu schimbarea majorităţii, de fiecare dată, se repetă un comportament politic dăunător", a spus în plen Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor. "Votul de astăzi este o ultimă redută a asaltului început la alegerile locale. Cred că se doreşte înfigerea steguleţului roşu sau de ce culoare o fi el la Televiziunea Română", a mai spus Turcan.
Ea a adăugat că nimeni nu a avut timp să analizeze, la discuţia din Comisiile de cultură, situaţia financiară pe fond a TVR, care nu a început cu actualul Consiliu de Administraţie, ci a început şi a fost perpetuată din 2006, după cum o demonstrează şi un raport al Curţii de conturi, şi că membri ai Consiliului de Administraţie al TVR nu şi-au mai exprimat, anterior schimbării guvernării, îngrijorarea cu privire la situaţia TVR, deşi au votat în toate şedinţele Consiliului.
La rândul său, prezent în plenul Parlamentului, Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, a spus că problemele de fond din Televiziunea Română sunt vechi, iar unele cauze sunt obiective, iar alte subiective.
El a precizat că a intrat în TVR într-un mandat "cu un management de criză", precizând că la preluarea conducerii televiziunii publice de către actualul Consiliu de Administraţie, în iunie 2010, Televiziunea Română avea un deficit acumulat de 61 de milioane de euro.
De asemenea, el a spus că veniturile din publicitate ale TVR sunt în jur de 10%, iar piaţa de publicitate a scăzut "la jumătate" din 2009 până în prezent.
Lăzescu a mai spus că, între 2005 şi 2010, cheltuielile cu personalul TVR au crescut cu aproape 50%. El a reiterat şi contractele dezavantajoase pentru TVR, încheiate de fostele conduceri ale instituţiei, printre care şi cel cu NBC Universal.
Totodată, Lăzescu a spus că problemele de fond în TVR nu se pot rezolva prin schimbarea din doi în doi ani a conducerii televiziunii. "Vă invit să regândiţi cadrul legislativ al TVR. Nu se poate ca o instituţie să poată funcţiona rezonabil în condiţiile în care din doi în doi ani se schimbă Consiliul de Administraţie. Cred că trebuie să regândiţi fundamental legea care reglementează televiziunea publică. Cred că acest vot politic care se dă de fiecare dată trebuie înlăturat. Nu trebuie să intrăm într-un cerc vicios", a mai spus Lăzescu.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe