Liana Tugearu, Mădălina Dan, Miriam Răducanu, Eduard Gabia, Florin Fieroiu, laureaţii premiilor CNDB

Liana Tugearu, Mădălina Dan, Miriam Răducanu, Eduard Gabia şi Florin Fieroiu sunt laureaţii celei de-a doua ediţii a galei premiilor Centrului Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB), care a avut loc, vineri seară, în Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti "I. L. Caragiale" (TNB).

Urmărește
246 afișări
Imaginea articolului Liana Tugearu, Mădălina Dan, Miriam Răducanu, Eduard Gabia, Florin Fieroiu, laureaţii premiilor CNDB

Liana Tugearu, Mădălina Dan, Miriam Răducanu, Eduard Gabia, Florin Fieroiu, laureaţii premiilor CNDB

Liana Tugearu a reflectat dansul românesc, atât cel clasic, cât şi cel contemporan, de-a lungul întregii sale cariere. Este un critic şi un spectator atent, prin care dansul a reuşit să se menţină vizibil în discursul public, în ciuda dificultăţilor cu care s-a confruntat coregrafia românească în trecutul recent. Activitatea Lianei Tugearu a fost apreciată pentru sursa extraordinară de istorie şi pentru că este mereu aproape de fenomenul dansului actual, se arată pe site-ul CNDB.

Mădălina Dan a iniţiat şi produs o multitudine de spectacole, dezbateri şi ateliere de dans. Ea este o prezenţă constantă pe scena de dans din România şi unul din artiştii cei mai importanţi ai unei noi generaţii de dansatori şi coregrafi. Artista a fost premiată pentru contribuţia sa în dans şi performance prin ateliere, laboratoare de creaţie şi proiecte de mentorat.

Miriam Răducanu este, probabil, cea mai cunoscută şi influentă coregrafă din România, care rămâne un punct unic de referinţă pentru publicul şi profesioniştii din domeniul dansului. Coregrafa a primit aprecierea CNDB pentru întreaga sa cariera artistică.

Eduard Gabia este una din cele mai puternice prezenţe pe scena de dans românească, prezenţă prin care a contribuit decisiv la maturizarea artistică a coregrafiei contemporane româneşti. Eduard Gabia a creat, vreme de peste 15 ani, şi s-a manifestat constant cu lucrări în afara conformismului estetic dominant. Eduard Gabia a primit premiul pentru perseverenţa şi varietatea mijloacelor sale de expresie artistică.

Florin Fieroiu a susţinut şi format o generaţie de dansatori şi coregrafi. Florin Fieroiu este un pedagog excepţional şi "un deschizător de ochi pentru fiecare dintre noi". El a fost remarcat pentru cariera sa de dansator şi coregraf de dans contemporan, dar şi pentru creativitatea şi dăruirea lui pentru pedagogie.

"Vrem să le mulţumim dansatorilor, coregrafilor şi oamenilor de cultură care, prin activitatea lor, au adus dansul contemporan românesc în prim-plan. Premiile Centrului Naţional al Dansului Bucureşti sunt premii de excelenţă, ele recunosc valoarea, nu o ierarhizează", a declarat Vava Ştefănescu, managerul CNDB, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

"Este un demers pozitiv şi necesar în contextul în care, dansul contemporan românesc este o artă aplaudată, însă în permanenţă sub semnul precarităţii. Cu atât mai mare este rolul profesioniştilor care reuşesc să promoveze dansul contemporan, în ciuda adversităţilor administrative şi birocratice. Trofeul nostru este o cărămidă, ea simbolizează fundamentul în dansul contemporan românesc ca profesie. Cărămidă cu cărămidă, sperăm să construim împreună ceva durabil şi solid şi poate ajungem chiar să avem şi acea casă pe care ne-o dorim", a adăugat Vava Ştefănescu.

La 11 ani de existenţă, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, a organizat premiile CNDB 2015, în parteneriat cu TNB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici