- Home
- Cultură-Media
- CANNES, (22.05.2015, 18:37)
- Diana Pârvulescu , Florin Badescu
Liberation: Între farsă şi ironie, Corneliu Porumboiu reface portretul României moderne, în "Comoara"
Lungmetrajul "Comoara", de Corneliu Porumboiu, aflat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2015, se bucură de aprecierea publicaţiilor de specialitate, Liberation afirmând într-un articol că, "între ironie şi farsă", cineastul reface "portretul unei Românii moderne".
Urmărește
218 afișări
Liberation:Între farsă şi ironie, Corneliu Porumboiu reface portretul României moderne, în "Comoara" (Captură video)
"Provenind din generaţia de aur a tinerilor cineaşti din Bucureşti, apărută la mijlocul anilor 2000, precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Radu Muntean şi Radu Jude, care au câştigat totul la Cannes, de la premii de interpretare, Un Certain Regard până la Palme d'Or şi Camera d'Or, care au alcătuit generaţia «Noului Val», Corneliu Porumboiu pare astăzi a fi cel mai apreciat portdrapel al acestei generaţii, fiind singurul al cărui parcurs cinematografic împrumută în mod constant noi tendinţe pasionante", afirmă jurnaliştii de la Liberation.
În cel de-al cincilea lungmetraj în cei zece ani, Corneliu Porumboiu revine la un registru al farsei "blânde" şi recurge din nou la secvenţe cu planuri lungi, cu situaţii anecdotice, în care două sau trei personaje evoluează la "foc mic" pentru a se inflama şi a ajunge la o densitate redutabilă de o absurditate tragicomică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
UE plănuieşte interzicerea „chimicalelor veşnice” în produse de consum
-
Donald Trump revine la Casa Albă: inaugurarea care va promite un mandat plin de provocări şi speranţe
-
Românii din Diaspora se pot înscrie să voteze la o secţie din străinătate sau prin corespondenţă
Evident, "totul este mai complicat decât pare la prima vedere, fără ca filmul să forţeze nota dramatică, mizând, din contră, pe inexorabila înşiruire a situaţiilor sale şi pe înfierbântarea temperamentelor personajelor".
Filmul spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, cum îi place lui să spună. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor este "Robin Hood". Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vânzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor impărţi jumătate - jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale...
Regia şi scenariul peliculei "Comoara" sunt semnate de Corneliu Porumboiu.
Rolurile principale în filmul "Comoara" sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut pentru peliculele "Aferim!", "Câinele japonez", "Domnişoara Christina"), Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei, care au fost selectaţi după un proces amplu de casting, ce s-a desfăşurat pe parcursul a trei luni.
Imaginea filmului este semnată de directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu Porumboiu a colaborat şi la "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism", iar producţia este asigurată de Marcela Ursu (42 Km Film), în coproducţie cu Les Films de Worso şi Rouge International, ai cărei producători sunt Julie Gayet, iubita preşedintelui francez Francois Hollande, şi Nadia Turincev.
Proiectul este susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, televiziunea Arte, Eurimages, Centre national du cinéma et de l'image animée din Franţa, cu participarea HBO România, Nestle şi UPC România.
Premiera în România a filmului va avea loc pe 29 mai, iar 42 Km Film este compania de distribuţie a peliculei în România.
Corneliu Porumboiu este regizor şi scenarist, cunoscut pentru lungmetrajele "A fost sau n-a fost?" (2006), "Poliţist, Adjectiv" (2009), "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism" (2013) şi documentarul "Al doilea joc" (2014), selectat la Festivalul International de Film de la Berlin în secţiunea "Forum".
Porumboiu a primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru "A fost sau n-a fost?", iar, în 2009, "Poliţist, adjectiv" a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.
Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 13 - 24 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini, iar cel al secţiunii Cinéfondation şi pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako.
Secţiunea Un Certain Regard face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiţia oficială. Secţiunea a fost introdusă în 1978, de fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite, care caută recunoaştere internaţională.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump depune jurământul pentru a deveni al 47-lea Președinte al SUA. Cum va decurge întreaga ceremonie de învestire
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: CANNES 2015: Niciun film românesc în competiţia oficială. Porumboiu şi Muntean revin pe Croazetă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Hurkle-durkling” este ultima tendință în materie de travelling care a devenit virală pe TikTok. Ce alte trend-uri de călătorit sunt practicate
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe