Lucian Dan Teodorovici, finalist la Premiul Literar al Europei Centrale Angelus 2015

Lucian Dan Teodorovici se numără printre finaliştii Premiului Literar al Europei Centrale Angelus din Polonia, cu romanul "Matei Brunul", care a apărut la editura Polirom, în 2011 şi 2014, fiind disponibil şi în ediţie digitală.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului Lucian Dan Teodorovici, finalist la Premiul Literar al Europei Centrale Angelus 2015

Lucian Dan Teodorovici

Ediţia polonă a romanului a apărut la editurile Amaltea/ATUT, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar, prilej cu care, în luna februarie a acestui an, autorul şi-a întâlnit cititorii din Varşovia, Cracovia, Wrocław, Poznań şi Gdańsk, informează editura Polirom.

Ceilalţi şase scriitori selectaţi în etapa finală sunt Jacek Dehnel (Polonia), Andrzej Stasiuk (Polonia), Drago Jančar (Slovenia), Olga Tokarczuk (Polonia), Ziemowit Szczerek (Polonia) şi Serhij Żadan (Ucraina).

Gala de decernare a premiului - cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă - va avea loc pe 17 octombrie, la Wrocław.

În competiţie au fost înscrise 66 de romane, dintre care 14 au fost selectate, la începutul lunii august, în etapa semifinală.

De la prima ediţie a Premiului Angelus, în 2006, România a mai obţinut o singură nominalizare pe lista scurtă, în 2010 - Norman Manea, pentru romanul "Întoarcerea huliganului" (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011).

"Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS este unul din cele trei premii literare importante din Polonia, pe lângă Premiul NIKE şi Premiul Literar GDYNIA (oferit de Primăria Oraşului Gdynia). Caracterul ANGELUS-ului este însă deosebit de cel al premiilor mai sus-menţionate. Fiind oferit de Primăria Oraşului Wrocław, oraş dintotdeauna multicultural şi tolerant, premiul se doreşte a fi o platformă de cunoaştere şi de înţelegere pentru spaţiul literar al Europei Centrale. Romanul «Matei Brunul», editat în noiembrie 2014, se bucură - încă de la apariţie - de o primire călduroasă, atât din partea cititorilor (în ciuda faptului că mulţi subliniază că nu este deloc o lectură uşoară!!!), cât şi din partea criticii literare, primind cronici entuziaste, scrise cu o înţelegere profundă a cărţii", a declarat traducătoarea Radosława Janowska-Lascar.

Una dintre cele mai apreciate şi mai elogiate apariţii ale anului editorial 2011, "Matei Brunul" a fost distins cu premiul literar "Augustin Frăţilă", premiul revistei Observator cultural, premiul naţional de proză al Ziarului de Iaşi, premiul pentru proză al revistei Ateneu, premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România şi a fost desemnat "Cartea anului" de revista Contrafort.

"Matei Brunul" a mai apărut în Franţa (Gaïa Éditions/Actes Sud), Bulgaria (Paradox) şi Ungaria (Libri Kiadó) şi va mai fi tradus şi publicat în Turcia (Dedalus), Macedonia (Bata Press) şi SUA (Dalkey Archive Press).

Lucian Dan Teodorovici, născut pe 17 iunie 1975, la Radăuţi, este scriitor, regizor de teatru şi scenarist de film şi televiziune. Este, totodată, coordonator al colecţiei "Ego. Proză" a editurii Polirom şi senior editor al săptămânalului Suplimentul de cultură. Între 2002 şi 2006, a fost redactor-şef al editurii Polirom. A debutat ca regizor de teatru în 2013, cu spectacolul "Prăpădul" (după un text de Attila Bartiş), la Teatrul Naţional din Iaşi. Tot în 2013, a pus în scenă la Ateneul Tătăraşi din Iaşi spectacolul "Sunt o babă comunistă", o dramatizare după cartea semnată de Dan Lungu. Ca dramaturg, a fost selectat în volumul "Antologia DramatIS" (Editura Cartea Românească, 2008).

Printre cărţile publicate se numără "Cu puţin timp înaintea coborîrii extratereştrilor printre noi" (1999, 2005), "Lumea văzută printr-o gaură de mărimea unei ţigări marijuana" (2000), "Circul nostru vă prezintă" (2002, 2007), "Atunci i-am ars două palme" (2004), "Celelalte poveşti de dragoste" (2009, 2013), "Matei Brunul" (2011, 2014), "Unu + unu (+ unu...). Nişte comedii" (Cartea Românească, 2014). Cărţile sale au fost traduse şi publicate în SUA, Franţa, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia şi Turcia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici