- Home
- Cultură-Media
- SARAJEVO, (16.08.2018, 23:17)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lungmetrajul "Lemonade", de Ioana Uricaru, premiat pentru regie la Festivalul de la Sarajevo 2018
Debutul regizoarei Ioana Uricaru în lungmetraj, "Lemonade", turnat în America de Nord, a primit premiul Inima oraşului Sarajevo pentru cea mai bună regie la cea de-a 24-a ediţie a festivalului organizat în Bosnia-Herţegovina, în perioada 10 - 17 august, potrivit site-ului manifestării.
Urmărește
289 afișări
Lungmetrajul "Lemonade", de Ioana Uricaru, premiat pentru regie la Festivalul de la Sarajevo 2018
Gala de decernare a principalelor premii ale Festivalului de Film de la Sarajevo 2018 a avut loc joi seară.
Filmul "Lemonade", care a fost prezentat luni în competiţie la Festivalul de la Sarajevo, se află deja la cea de-a 20-a selecţie în evenimente de profil internaţionale. În premieră regională la Sarajevo, "Lemonade" a concurat alături de alte nouă titluri pentru marele trofeu, Inima oraşului Sarajevo pentru cel mai bun film, care a revenit însă producţiei "Ága" (Bulgaria, Germania, Franţa), de Milko Lazarov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Înainte de proiecţia de luni, Ioana Uricaru a declarat despre participarea la Sarajevo: "«Lemonade» şi-a găsit coproducătorii germani la Sarajevo, la Cinelink, şi acum se reîntoarce să-şi întâlnească publicul. E o poveste a emigraţiei est-europene în America, înfăţişând emoţii pe care ştiu că publicul festivalului le întelege şi le împărtăşeşte în toate nuanţele lor. Pentru mine, această premieră est-europeană e poate cea mai aşteptată dintre toate, iar când veţi vedea filmul, veţi descoperi că atunci când am filmat am avut un gând foarte precis tocmai despre Sarajevo".
Festivalul de Film de la Sarajevo este al treilea eveniment de profil de anvergură pentru "Lemonade", după premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în secţiunea Panorama, şi participarea la prestigiosul Tribeca Film Festival din New York, în aprilie. Pelicula a fost recompensată cu premiul Linxul de Aur pentru cel mai bun film la FEST New Directors / New Films Festival de la Espinho (Portugalia).
"Turnat preponderent în America de Nord, «Lemonade» e inspirat de un articol de presă şi spune povestea câtorva zile tensionate din viaţa Marei, o asistentă medicală care se vede nevoită să-şi confrunte propria proiecţie despre visul american cu realitatea de pe teren. După premiera de la Berlin, thrillerul a atras distribuitori din toată lumea, fiind achiziţionat spre distribuţie în China, Grecia, Iugoslavia, Israel, Franţa, Canada şi Germania", arată producătorii.
Ioana Uricaru a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti şi deţine un doctorat in studii critice, la Universitatea din South California, Los Angeles. Din 2015, locuieşte în Statele Unite unde are o carieră didactică universitară. Înaintea debutului în lungmetraj cu "Lemonade", a coregizat filmul colectiv episodic "Amintiri din Epoca de Aur" şi a realizat scurtmetraje.
Ajuns la cea de-a 24-a ediţie, Festivalul de la Sarajevo prezintă anual o selecţie a celor mai importante filme din sud-estul Europei.
La gala de joi seară, trofeele Inima oraşului Sarajevo pentru cea mai bună interpretare feminină şi masculină au revenit actriţei Zsófia Szamosi ("One day/ Egy Nap"), respectiv actorului Leon Lučev ("The Load/ Teret").
De asemenea, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a revenit producţiei "Breath/ Dah", de Ermin Bravo, iar o menţiune specială a juriului a mers la "Icebergs", de Eirini Vianelli.
Ediţia de anul acesta a evenimentului a inclus o prezenţă românească destul de consistentă, 12 producţii cinematografice, dintre care şapte filme în secţiunile competiţionale.
Dintre acestea, filmul regizat de Florin Şerban "Dragoste 1. Câine", inclus tot în competiţia de lungmetraje, a primit atât premiul Cineuropa, decernat de portalul de cinema european, cât şi distincţia CICAE, acordată de Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă.
Totodată, proiectul "Zavera" (regia Andrei Gruzsniczki, producător Alexandru Teodorescu), prezentat în CineLink Work in Progress, o secţiune dedicată filmelor aflate în postproducţie, a primit TRT Award, în valoare de 25.000 de euro.
Anul trecut, marele trofeu al festivalului, Inima oraşului Sarajevo pentru cel mai bun lungmetraj, a revenit dramei georgiene "Scary Mother", de Ana Urushadze.
Citeşte şi: BIO: Aretha Franklin, „regina muzicii soul”, a fost una dintre cele mai influente şi mai bine vândute cântăreţe din lume
Citeşte şi: A murit Aretha Franklin. „Regina muzicii soul” avea 76 de ani/ Reacţii după decesul artistei: „O comoară naţională”
Citeşte şi: Reclama unui film de groază, a cărui acţiune se petrece în România, a fost eliminată de pe Youtube
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe