M. Lovinescu: România va evolua abia când autorii masacrelor din '89 şi '90 vor fi cunoscuţi

Monica Lovinescu a afirmat, într-o discuţie purtată în 1995 cu Sorin Ilieşiu, că România "nu se va însănătoşi decât atunci când autorii masacrului din '89 şi ai fratricidului din '90 vor fi cunoscuţi şi, eventual, iertaţi pentru faptele lor".

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului M. Lovinescu: România va evolua abia când autorii masacrelor din '89 şi '90 vor fi cunoscuţi

M. Lovinescu: România va evolua abia când autorii masacrelor din '89 şi '90 vor fi cunoscuţi

Sorin Ilieşiu, vicepreşedintele Alianţei Civice, a declarat că discuţia a avut loc în anul 1995, atunci când Monica Lovinescu venise, împreună cu Virgil Ierunca, în studioul său de la sediul Grupului pentru Dialog Social din Bucureşti, pentru a vedea varianta în lucru a filmului "Apocalipsa după Cioran".

"Au văzut filmul în stadiul în care era la acel moment, după care am început o discuţie. Atunci când a venit vorba despre evoluţia României post-comuniste, Monica Lovinescu a spus că ţara asta nu va evolua decât după ce autorii masacrului din decembrie 1989 şi cei ai fratricidului din iunie 1990 nu vor fi cunoscuţi şi traşi la răspundere. A mai spus că aceştia ar putea fi chiar şi iertaţi, dar pentru a fi iertaţi trebuie ca ei să fie cunoscuţi şi să se căiască", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Sorin Ilieşiu.

Ilieşiu a susţinut şi el că românii ar putea ierta faptele "celor din cauza cărora au murit oameni", dar numai în cazul în care aceştia îşi vor asuma vina.

"Dacă Monica Lovinescu poate să ierte, şi românii îi pot ierta pe vinovaţi, cu condiţia ca aceştia să fie cunoscuţi şi să depăşim stadiul actual din această ţară, în care stăm, de 18 ani, la masă cu criminalii fără ca aceştia să aibă vreo mustrare", a spus Ilieşiu.

Criticul literar Monica Lovinescu a încetat din viaţă, duminică noaptea, la spitalul Charles Richet din Val d'Oise, situat la 15 km nord de Paris. Jurnalist, critic literar şi cunoscut comentator de radio, Monica Lovinescu a încetat din viaţă la ora 00.30, fiind internată în urmă cu circa trei luni, în stare gravă. Ea ar fi împlinit, în luna noiembrie, 85 de ani. Soţul acesteia, Virgil Ierunca, şi el jurnalist şi critic literar, a încetat din viaţă la Paris, în septembrie 2006, la vârsta de 86 de ani.

Urnele funerare ale Monicăi Lovinescu şi ale lui Virgil Ierunca au fost aduse, vineri, de la Paris, cu o aeronavă specială, fiind însoţite de către Gabriel Liiceanu şi Mihnea Berindei, care au participat şi la ceremonialul religios desfăşurat cu o zi în urmă la Biserica Română din Paris.

Vineri, urnele au fost aduse la Ateneul Român şi apoi trimise la Casa Lovinescu. Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, a declarat pentru MEDIAFAX că urnele vor rămâne la Casa Lovinescu de pe bulevardul Kogălniceanu până după Sărbătorile de Paşte, pentru ca mai apoi să fie transportate la Fălticeni, unde vor fi depuse în cavoul familiei Lovinescu, potrivit dorinţei scriitoarei.

Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au primit, post mortem, Ordinul Naţional "Steaua României", în semn de înaltă apreciere pentru opera lor intelectuală şi pentru tot ceea ce au însemnat, de-a lungul mai multor decenii, pentru poporul român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici