- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.01.2013, 19:39)
- Alina Dan - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marga: Câştigătorii concursului ICR sunt propuşi şi nu numiţi în funcţiile pentru care au candidat
Andrei Marga, preşedintele ICR, a declarat, referitor la câştigătorii concursului organizat de ICR pentru selectarea referenţilor şi directorilor adjuncţi ai filialelor din străinătate, că aceştia sunt persoane propuse de el pentru numirea în funcţia de referent, avizul final fiind dat de MAE.
Urmărește
575 afișări
Andrei Marga (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR) a lămurit o serie de acuzaţii care i-au fost aduse în urma concursului organizat de instituţia pe care o conduce. El a subliniat că a preferat un concurs în defavoarea unei selecţii personale, iar apartenenţa politică a candidaţilor trebuie rezolvată de aceştia după numirea în funcţie.
"Cele 12 persoane din postul de referent sunt propuşi spre angajare. Trebuie să se angajeze încet-încet aceste persoane în poziţiile de funcţionari publici, mai ales că în unele institute culturale din afară începem să avem zero referenţi. Mergem pe premisa că, într-o zi, foarte apropiată, se vor deschide din nou concursurile. Procedura de angajare durează. După ce se face selecţia, durează încă două luni aproape până când cel numit este trimis la post Ei intră în personalul diplomatic, care este supus unor rigori speciale. Am făcut toate acestea în speranţa şi chiar în cvasicertitudinea că posturile se vor debloca. Avem discuţii şi pentru unele domenii a început deschiderea şanselor de angajare, pentru alte domenii este încă în discuţie, pentru altele încă nu, dar suntem pe traseul deschiderii", a spus Marga, încercând să lămurească astfel controversa cu privire la organizarea unui concurs în condiţiile în care MAE a anunţat public blocarea posturilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
În urma concursului organizat de ICR pentru selectarea referenţilor şi directorilor adjuncţi ai filialelor din străinătate, preşedintele instituţiei, Andrei Marga, a fost acuzat de nepotism şi de încălcare a legii.
Astfel, referitor la existenţa unei "liste a lui Marga", în sensul în care aceasta nu ar fi fost discutată nici cu vicepreşedinţii ICR, Marga a precizat că lista cu posturile care urmau să fie scoase la concurs a fost aprobată de comitetul director al Institutului Cultural Român.
În ceea ce priveşte consultarea cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Marga a subliniat că, potrivit legii, "preşedintele ICR are dreptul să facă selecţia". "Am renunţat la o selecţie personală discreţionară în favoarea unui concurs. Concursul a fost anunţat public şi s-a spus foarte simplu - pentru că aici a fost o neînţelegere - că se face concurs luând în seamă actele fiecărui candidat, iar cei care intră în finală vor fi şi intervievaţi, acolo unde este egalitate. Apoi a fost o comisie. Nu am făcut parte din comisie şi am preluat rezultatele aşa cum s-au dat. Le-am şi aplicat. După această operaţiune, eu întocmesc actele şi le înaintez Ministerului de Externe, ceea ce s-a şi făcut, pentru directorii adjuncţi, unde lucrurile erau clarificate."
Prezent, joi seară, în emisiunea "Prim Plan" de la TVR 1, Andrei Marga a subliniat că întreaga procedură de selectare de candidaturi este legală şi că a încercat să implice Ministerul de Externe în organizarea concursului. "Ministerul de Externe primeşte propunerile noastre. Ei, până la această oră, aveau unde să fie implicaţi. Repet: puteam să nu fac concurs, puteam să fac o selecţie discreţionară, dar am renunţat la o numire personală în favoarea unui concurs public, cu o comisie neutră, dacă vreţi, şi gata", a spus preşedintele ICR.
Mai mult, Marga a încercat să clarifice acuzaţiile care planau asupra sa cu privire la organizarea unui concurs pe posturi blocate - blocarea posturilor este anunţată şi pe site-ul Ministerului de Externe -, precizând că nu este vorba despre o numire în funcţie a celor 12 referenţi câştigători ai concursului de selecţie a candidaturilor, ci de propuneri.
"Propunerea o avansează preşedintele institutului. Ei nu sunt încă numiţi, să ne înţelegem. Eu am făcut propuneri şi am făcut concurs pentru a-mi selecta candidatul care e mai bun din candidaţi. Candidatul care a câştigat, să spunem, devine cel propus de mine ministrului de Externe şi celui al Culturii, cu care vom semna, în final, un ordin comun. Nimeni nu se joacă cu concursurile. Ştim bine cât de interesaţi sunt oamenii în concursuri. Au fost 189 de candidaţi pe 12 locuri. O mare de candidaţi. Ele sunt posturi atrăgătoare, care au, dacă vreţi, şi beneficii materiale şi beneficiile pentru intelectuali, mai ales, de a-şi profila o operă", a spus preşedintele ICR.
Referitor la acuzaţia că de dosarele candidaţilor s-ar fi ocupat chiar unii dintre candidaţii implicaţi în concurs - şi a fost amintit numele lui Denisse Ionescu, cea care, din 2012, era expert la ICR Bucureşti şi a fost selectată pentru postul de referent la ICR Viena -, Andrei Marga a numit-o "fantasme". "Colegi sau colege de birou ale unei anumite persoane care probabil au candidat sunt geloşi. Nu trebuie să ne luăm după aceste peroraţii care vin din invidie", a spus acesta.
Nici în ceea ce priveşte apartenţa politică a unuia dintre candidaţii pentru posturile scoase la concurs preşedintele ICR nu consideră că ar exista vreo ilegalitate. Întrebat cum interpretează faptul că, deşi în condiţiile impuse pentru participare era prevăzută şi echidistanţa politică, iar propunerea pentru postul de referent al ICR Varşovia este Bogdan Nicolae Ionescu, vicepreşedinte al Partidului Conservator Diaspora, Marga a spus: "Nu-i întrebăm pe candidaţi despre afilierea lor politică, despre partidul preferat, asta nu e treaba noastră. Legea se referă la preşedintele ICR, care trebuie să fie abstinent politic. Sunt. În rest, după ce respectivul e angajat, atunci se aplică toate aceste rigori. Este dreptul lui ca, după ce a fost numit, să îşi suspende orice participare politică".
Preşedintele ICR spune că această manieră de organizare nu este o risipă de timp, iar "societatea nu trebuie să ducă o campanie de pedepsire a membrului de partid. El se poate retrage din partidul respectiv dacă obţine o funcţie. Aşa e în toată lumea".
În ceea ce priveşte varianta organizării unui concurs la care să participe şi Ministerul de Externe, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu patru ani, Andrei Marga a precizat că a trimis o invitaţie către MAE, dar că, "probabil, au spus că ICR-ul rezolvă această problemă şi ei primesc după aceea dosarele şi fac verificarea lor. Ei au fost invitaţi. În consiliul de conducere este un reprezentant al MAE. Nu sunt dificultăţi de cooperare, nicidecum".
"Externele vin implicate (în concurs, n.r.) după ce rezolvăm şi contestaţiile - trebuie să dăm răspunsuri logice, argumentate - lista se finisează şi noi transferăm lista şi toate CV-urile la Ministerul de Externe. Nu cer nimănui să semneze ca primarul", a spus preşedintele ICR, arătând astfel că nu ar avea nimic împotriva respingerii de către MAE sau de Ministerul Culturii a unora dintre propunerile sale.
Referitor la acuzaţia că ar fi angajat o nepoată - Eunicia Trif, care este secretar general adjunct al ICR şi o mai veche colaboratoare a lui Andrei Marga -, acesta o califică drept "aberaţie". "Timp de 19 ani am fost în conducere şi niciodată nu a trebuit să îmi angajez vreo nepoată. Am una care este în sfera privată, în afară", a spus acesta. În ceea ce o priveşte pe Eunicia Trif, Marga spune că este "o interpretare stupidă făcută de un tânăr de la Cluj. E vorba de Trif, iar soţia mea este Trifu ca nume de fată. S-a făcut o legătură stupidă".
"Un om din acest oraş (Cluj-Napoca, n.r.) este foarte preocupat de mine, poate scoate ceva", a mai spus Andrei Marga, lăsând să se înţeleagă că toate aceste acuzaţii fac parte dintr-o campanie de denigrare a sa.
Pe 4 ianuarie, ICR a anunţat, pe site-ul propriu, câştigătorii concursului organizat pentru ocuparea unor posturi din Institutele Culturale Române din străinătate.
Aceştia sunt: Dana Bizuleanu (Sighişoara) - director adjunct ICR Berlin -, Gelu Savonea (Bucureşti) - director adjunct ICR Lisabona -, Mihaela Cropsey (Washington D.C.) - director adjunct ICR New York.
La ICR Varşovia, concursul pentru postul de director adjunct se va relua, cu participanţi care cunosc limba poloneză. "Între timp, se prelungeşte cu un an mandatul doamnei director adjunct aflate în funcţie, Monica Voitovici", se arată pe site-ul ICR.
În posturile de referenţi au fost numiţi Denisse Ionescu (Praga), Teodora Cojocaru (Praga), Radu Naghiu (Viena), Raluca Betea (Berlin), Daniela Duca (Berlin), Andrei Vasilica (Roma), Ispas Daniela Mihaela (Roma), Trifan Rareş Cristian (New York), Mirona Măgeanu (Bruxelles), Petre (Buligescu) Luiza-Maria (Stockholm), Gabriela Mocanu (Londra) şi Bogdan Nicolae Ionescu (Varşovia).
Unul dintre câştigătorii concursului, care a fost contestat, este Rareş Cristian Trifan, fostul director al Operei din Cluj-Napoca. Acesta a fost trimis în judecată, în octombrie 2011, pentru conflict de interese, după ce procurorii au stabilit că, în calitate de director general al Operei, a încheiat, pe 23 februarie 2009, un contract cu el însuşi, în calitate de regizor, având ca obiect regizarea unui spectacol. În urma încheierii respectivului contract, Trifan a obţinut 7.250 de euro. La momentul respectiv, Sergiu Bogdan, avocatul lui Rareş Trifan, a spus că directorul nu a încălcat nicio lege, iar contractul pentru care este cercetat a fost verificat de Ministerul Culturii (în subordinea căruia se află Opera din Cluj, n.r.), care a constatat că este în "perfectă legalitate". În februarie 2012, Rareş Trifan a fost achitat de Curtea de Apel Cluj, sentinţa putând fi atacată în zece zile de la pronunţare.
Pe de altă parte, în ultimii ani, Rareş Trifan a fost de mai multe ori în conflict cu angajaţi ai Operei din Cluj, care au cerut conducerii Ministerului Culturii demiterea sa pentru "management defectuos". Acuzaţiile au fost respinse de fiecare dată de Trifan.
Referitor la numirea sa ca referent la ICR New York, Ministerul Culturii a precizat pentru MEDIAFAX că aceasta nu intră în conflict cu funcţia de director al Operei din Cluj-Napoca, pentru că mandatul lui de director interimar al instituţiei s-a încheiat pe 20 decembrie 2012, postul fiind ocupat în prezent, prin concurs organizat în perioada 1 - 14 noiembrie 2012, de Marius Nicolae Budoiu.
Pe de altă parte, într-un comunicat remis sâmbătă agenţiei MEDIAFAX de ICR Bucureşti, se spune că, "în vederea ocupării unor posturi (director adjunct şi referent) din Institutele Culturale Române din străinătate, Institutul Cultural Român a organizat, în premieră, concursuri anunţate public".
Potrivit comunicatului, s-au înscris 189 de candidaţi, pentru 5 posturi de director adjunct (30 de candidaţi) şi 12 posturi de referent (159 de candidaţi).
"Comisia, alcătuită conform legii, a analizat dosarele de concurs şi a stabilit, în conformitate cu regulamentul anunţat, candidaţii eligibili. În cazul în care candidaţii au fost la egalitate, va fi organizat interviu, conform regulamentului, în intervalul 7 - 11 ianuarie 2013", se mai spune în comunicat.
Potrivit aceluiaşi comunicat, "au fost respectate toate prevederile regulamentului, candidaţii provenind din diferite localităţi ale ţării", iar "criteriile de concurs au fost anuntaţe public în noiembrie 2012".
"Institutul Cultural Român va continua practica scoaterii la concurs a posturilor. Candidaţii care nu au reuşit pot opta pentru înscrierea la concurs, în perioada următoare, în vederea ocupării posturilor ce vor fi vacantate", se mai spune în comunicat.
ICR a anunţat organizarea concursului pentru ocuparea unor posturi la Institutele Culturale Române din străinătate în data de 23 noiembrie 2012. Rezultatele concursului au fost făcute publice pe 4 ianuarie 2013, cu 17 zile mai devreme decât termenul anunţat iniţial pentru publicarea rezultatelor. În anunţul, postat pe site-ul ICR pe 23 noiembrie, se spune: "Rezultatele vor fi anunţate pe site-ul Institutului Cultural Român (www.icr.ro.) în data de 21 ianuarie 2013".
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe