MC vrea 8 milioane de lei de la Guvern pentru finanţarea expoziţiei "Comorile României" în China

Ministerul Culturii (MC) vrea să i se aloce suma de 8 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe 2014, pentru ca Muzeul Naţional de Istorie a României să poată organiza expoziţia "Comorile României" în China, potrivit unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului MC vrea 8 milioane de lei de la Guvern pentru finanţarea expoziţiei "Comorile României" în China

MC vrea 8 milioane de lei de la Guvern pentru finanţarea expoziţiei "Comorile României" în China (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Prin proiectul de hotărâre, publicat pe pagina de internet a Ministerului Culturii (MC), se doreşte "suplimentarea bugetului Ministerului Culturii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014, la capitolul 67.01 «Cultură, recreere şi religie», titlul 51 «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice», cu suma de 8.000 mii lei, în vederea finanţării cheltuielilor pentru organizarea de către Muzeul Naţional de Istorie a României a expoziţiei «Comorile României» în Republica Populară Chineză".

Astfel, "potrivit memorandumului încheiat între Art Exhibition China şi Muzeul Naţional de Istorie a României în vederea organizării expoziţiei «Comorile Chinei» la Bucureşti, cele două părţi s-au angajat să facă eforturi comune pentru organizarea unei expoziţii reunind mărturii culturale Româneşti în China. Tema organizării, în condiţii de reciprocitate, a unei mari expoziţii arheologice şi istorice româneşti în China, găzduită de un muzeu important din această ţară a fost discutată cu prilejul tuturor întâlnirilor tehnice dintre specialiştii români şi chinezi implicaţi în organizarea expoziţiei «Comorile Chinei», la care au luat parte şi reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti. Partea chineză a salutat o asemenea decizie şi a promis să o sprijine".

De asemenea, "realizarea în cursul anului 2014 a unei mari expoziţii reunind piese excepţionale din patrimoniul cultural românesc în China nu reprezintă doar un gest de politeţe faţă de eforturile făcute de această ţară, care a oferit în condiţii extrem de generoase, posibilitatea publicului românesc de a lua contact cu capodopere ale civilizaţiei chineze, dar este şi un act important de politică culturală din partea Guvernului României".

Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) şi Complexul Muzeal Moldova din Iaşi au iniţiat proiectul expoziţiei "Comorile României", la care s-a alăturat şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Expoziţia "Comorile României" este concepută ca un pandant al expoziţiei "Comorile Chinei", găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a României în 2013. Ea este gândită să reunească un număr de 600 - 700 obiecte arheologice şi de artă semnificative din patrimoniul cultural românesc (ceramică, arme, podoabe şi accesorii vestimentare, vase sacre şi profane din aur, argint şi bronz, sculpturi în piatră, ceramică şi metal, ţesături istorice, icoane, fresce, monede) datând din paleoliticul final, neolitic, epoca bronzului şi prima epocă a fierului, geto-dacică, romană, medievală românească, provenind din toate regiunile istorice ale României.

Expoziţia "Comorile României" ar putea fi organizată în minimum nouă luni, din momentul aprobării bugetului ei şi semnarea contractului cu partea chineză.

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre, partea română urmează să-şi asume susţinerea financiară a cheltuielilor de asigurare, transport a patrimoniului şi transport al curierilor, inspectorilor şi oficialilor, pregătirea catalogului, iar în sarcina părţii chineze vor reveni cheltuielile legate de transportul intern şi securitate, de organizarea expoziţiei, cazarea, masa şi diurna curierilor şi oficialilor, editarea catalogului şi publicitatea.

De asemenea, tot părţii române îi va reveni sarcina acoperirii cheltuielilor de transport, cazare, masă şi diurnă ale unor specialişti care ar urma să susţină o conferinţă ştiinţifică legată de descoperirile arheologice şi patrimoniul artistic medieval românesc care ar trebui organizată la Beijing în perioada expoziţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici