MediaSind: Am cerut ministrului Muncii să amâne aprobarea OUG privind dublarea contribuţiilor din DDA

Preşedintele Federaţiei MediaSind, Cristian Godinac, a declarat, marţi, că i-a cerut ministrului Muncii să amâne măcar o săptămână adoptarea OUG privind dublarea contribuţiilor din drepturi de autor, precizând că federaţia a făcut deja demersurile pentru a da Guvernul în judecată.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului MediaSind: Am cerut ministrului Muncii să amâne aprobarea OUG privind dublarea contribuţiilor din DDA

Preşedintele Federaţiei MediaSind, Cristian Godinac (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Cristian Godinac a spus, la finalul discuţiilor cu Ioan Botiş, la care au participat reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor, că în urma negocierilor cu fostul ministrul al Muncii Mihai Şeitan s-a stabilit ca aceste contribuţii să fie plătite doar de cei care nu au un contract individual de muncă, deoarece nu este normal ca artiştii, jurnaliştii să plătească dublu aceleaşi contribuţii sociale pentru aceleaşi servicii.

Godinac a precizat că l-a informat pe ministrul Ioan Botiş că MediaSind a demarat deja procedurile de a da Guvernul în judecată.

"Media Sind a demarat deja procedura de a da în judecată Guvernul, pentru a cere anularea prevederilor din ordonanţă, care crează mari probleme în industria media. Majoritatea angajatorilor au transformat deja contractele individuale de muncă în contracte de drepturi de autor, astfel că nu mai există niciun fel de protecţie pentru jurnalişti, ei fiind transformaţi în freelancer, mercenari, iar acest lucru ne crează mari prejudicii", a mai spus Godinac.

Preşedintele MediaSind a adăugat că marţi, de la ora 18.30, va începe o nouă discuţie cu ministrul Muncii, la care vor participa sindicatele jurnaliştilor şi ale angajaţilor din IT, pe tema proiectului de modificarea a Ordonanţei 58/2010.

Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificată şi completată în iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obţin venituri de natură profesională, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate să plătească pentru acestea contribuţii de asigurări sociale pentru şomaj, pensie şi asigurări de sănătate de 16,5%.

Joi a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare şi completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2011 şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede că persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual.

Astfel, contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) ar urma să crească de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate, de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj, de la 0,5% la 0,78%.

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele care obţin venituri din activităţi independente plătesc contribuţii pentru pensie, sănătate şi şomaj în cuantum total de 16,5% .

Pentru persoanele care plătesc contribuţii de asigurări, baza de calcul va fi limitată la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază mediu brut pe ţară.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, declara, luni, după o întâlnire cu ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţeanu, că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi luată o decizie finală privind actul normativ ce aduce modificări la OUG 58/2010, referitoare la Codul Fiscal.

Cei doi demnitari au refuzat să facă declaraţii reporterilor în legătură cu modificările ce vor fi aduse actului normativ în vigoare. Ei au refuzat să precizeze dacă vor aproba proiectul de act normativ pus în dezbatere pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

La rândul său, Ialomiţeanu a spus că deocamdată sunt doar variante de lucru, iar în momentul în care Guvernul va lua o decizie, va fi comunicată oficială.

Intenţia Guvernului de a dubla contribuţiile pentru persoanele plătite pe drepturi de autor a fost criticată, sâmbătă şi duminică, de jurnalişti, actori, artişti, de Clubul Român de Presă, Patronatul Presei Române, sindicate, dar şi de reprezentanţi ai UDMR, PSD şi PNL.

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, care a criticat şi OUG 58/2010 şi a depus la Guvern o plângere prealabilă prin care se solicită anularea modificărilor la Codul fiscal, dar şi normele de aplicare a acestora, la care aşteaptă un răspuns până în 16 septembrie, îşi menţine decizia de a ataca în justiţie ordonanţele guvernamentale.

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a înregistrat, în 16 august, la Secretariatul General al Guvernului, plângerea prealabilă împotriva OUG 58/2010 şi împotriva HG 791/2010 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, solicitând "anularea în tot a acestor acte normative".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici