- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.07.2013, 16:45)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Culturii, obligat să plătească drepturi salariale de 1,3 mil. lei, în urma unor procese
Ministerul Culturii cere Guvernului o suplimentare a bugetului instituţiei pe 2013 cu suma de 1,3 milioane de lei, pentru plata drepturilor salariale ale angajaţilor Operei Naţionale Române din Timişoara şi ai Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti.
Urmărește
344 afișări
Ministerul Culturii, obligat să plătească drepturi salariale de 1,3 mil. lei, în urma unor procese (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Pe 26 iunie 2013 a fost depus la Guvern un proiect de hotărâre prin care Ministerul Culturii solicită suplimentarea bugetului instituţiei pentru anul în curs cu suma de 1,3 milioane de lei.
Proiectul de hotărâre, postat pe pagina de internet a Ministerului Culturii, "are ca obiect de reglementare suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pe anul 2013 cu suma de 1.300 mii lei la Capitolul 67.01 «Cultură, recreere şi religie», Titlul 51 «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice». În acest fel se vor asigura resursele financiare necesare punerii în executare de către Opera Naţională Română din Timişoara şi Filarmonica «George Enescu» a sentinţelor civile cu numerele 90/PI/2012 şi 3021/2009".
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
"Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cu modificările şi completările ulterioare, sumele prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar se realizează etapizat, după o procedură de executare. În conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) din Legea bugetului de stat pe anul 2013 nr. 5/2013, ordonatorii principali de credite efectuează plata titlurilor executorii conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 71/2009, în mod eşalonat, în tranşe trimestriale", se arată în proiectul de hotărâre al Ministerului Culturii.
De asemenea, "potrivit alineatului (2) al aceluiaşi articol, în bugetul Ministerului Finanţelor Publice - «Acţiuni generale», la titlul «Cheltuieli de personal» este prevăzută o sumă globală, din care, prin hotărâre a Guvernului, pot fi majorate, în ultima lună a fiecărui trimestru, cheltuielile de personal prevăzute în bugetele ordonatorilor principali de credite finanţaţi integral de la bugetul de stat sau din venituri proprii şi subvenţii alocate de la bugetul de stat, pentru acoperirea necesarului de credite pentru plata titlurilor executorii".
Astfel, "având în vedere faptul că la nivelul unor instituţii publice aflate în subordinea Ministerului Culturii (MC) au fost centralizate, ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti, drepturi de natură salarială în favoarea angajaţilor, în bugetul ministerului nefiind prevăzute sume cu această destinaţie, se impune suplimentarea bugetului MC la Capitolul 67.01 «Cultură, recreere şi religie», titlul 51 «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice», cu suma de 1.300 mii lei, pentru achitarea titlurilor executorii de către Opera Naţională Română din Timişoara şi Filarmonica «George Enescu», potrivit Sentinţei civile nr. 92/PI/2012, rămasă definitivă şi irevocabilă conform Deciziei civile nr.1507/07.06.2012 - pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, respectiv potrivit Sentinţei civile nr. 3021/2009 - pronunţată de Tribunalul Bucureşti".
În acest context, liderul sindicatului Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, Constantin Bogdan, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că salariaţii instituţiei au chemat în instanţă conducerea filarmonicii pentru a-şi recupera diferenţa de 30% din salariile acordate în perioada 1.09.2008 - 8.04.2009, acestea fiind micşorate odată cu aplicarea legii 353/2007.
"În anul 2008 s-a schimbat legea salarizării şi filarmonica, ca şi alte instituţii, au interpretat oarecum mai precaut legea şi, ca să nu ne plătească mai mult, au preferat să ne plătească mai puţin. În anul 2008 a fost o reducere cu 30% a salariului. Noi, în 2008, am început acţiunile în instanţă şi am câştigat în prima parte din 2008 până în aprilie 2009 şi aceşti bani s-au şi dat deja, acum în martie 2013, s-a acordat o parte din bani, unii au luat integral şi alţii, după legea 71/2009, eşalonat, după care avem procesul acesta cu care încă ne judecăm cu Filarmonica, din aprilie 2009 până în decembrie 2009 şi de la 1 ianuarie 2010 până în prezent, trebuie să ne dea toţi banii din urmă, adică cei 30% pe care ni i-au luat de-a lungul anilor", a declarat acesta.
El a precizat că instituţia care a fost dată în judecată a fost Filarmonica "George Enescu", având în vedere că aceasta acordă salariile, Ministerul Culturii fiind ordonatorul principal de credite. De asemenea, Constantin Bogdan a spus că al doilea proces, început în aprilie 2009, a fost câştigat în septembrie 2012, precizând că "avocaţii şi ministerul, în principal, au spus că nu este foarte clară sentinţa, că nu este până la zi sau până în momentul plăţii", astfel că acesta a primit un nou termen.
"Este redactat începând cu 1 ianuarie 2010 să se dea salariile din urmă şi Ministerul Culturii a spus că nu se înţelege foarte clar care este sentinţa şi, acum pe 20 septembrie, mai avem un termen pentru rezolvarea sentinţei. Ceea ce a fost în data de 2 iulie, din câte am înţeles eu, instanţa a hotărât că Filarmonica şi Ministerul Culturii cam trag de timp şi atunci i-a amendat pe fiecare cu 700 de lei de om pentru fiecare dosar care a fost pe data de 2 iulie, acum ştiu că le-a dat dreptul la recurs sau s-ar putea să renunţe la amendă, dar, în primă instanţă, au decis că trag de timp şi că şi îi amendează", a completat acesta.
Întrebat câţi bani ar mai trebui să primească angajaţii Filarmonicii "George Enescu", liderul de sindicat a declarat că nu se ştie exact suma, având în vedere că nu există un document care să prezinte situaţia salariilor.
"Am făcut o cerere către filarmonică să ni se spună cine a luat banii integral şi câţi ar mai fi de luat eşalonat. Din câte am înţeles, nu toţi doresc să îşi afişeze banii şi filarmonica nu poate da sindicatului un tabel oficial, ca să nu lezeze oamenii, au considerat că nu este bine să se ştie cine a luat integral. Unii au făcut recurs, s-au dus la executor, au refăcut executarea şi o să vedem acum ce câştig de cauza au", a mai precizat acesta pentru MEDIAFAX.
Totodată, întrebat despre numărul de persoane care trebuie să primească diferenţa de 30% din salariile din perioada 1.09.2008 - 8.04.2009, Constantin Bogdan a declarat că este vorba de 203 dosare. Potrivit sentinţei civile din data 8.04. 2009, printre persoanele care trebuie să primească aceşti bani se află şi dirijorul Cristian Mandeal, care a fost director al Filarmonicii "George Enescu", şi pianistul Nicolae Licăreţ, director artistic al instituţiei.
Pe de altă parte, cea de-a doua instituţie care are de primit bani de la Ministerul Culturii este Opera Naţională Română din Timişoara. Liderul de sindicat al instituţiei, Mircea Dan Petcu, a declarat pentru MEDIAFAX că procesul a vizat perioada 1 decembrie 2008 - ianuarie 2010.
"Am câştigat definitiv şi irevocabil în iunie 2012. (...) Urmează să se facă plăţile. Noi am dat în judecată în calitate de sindicat, unde erau mai mulţi angajaţi, am dus un singur dosar (...), fiind în jur de 120 (de angajaţi, n.r)", a spus acesta.
Întrebat fiind dacă există un termen până la care Opera Naţională Română din Timişoara este obligată să plătească diferenţele de bani, Petcu a precizat că plata se va face în baza legii 71/2009.
"În 2012 trebuia acordată prima rată de 5%, anul acesta, de 10%, 25% (în 2014, n.r), 25% (în 2015, n.r) şi ultima rată în 2016 de 35%. (...) Am câştigat acest proces şi aşteptăm să primim banii eşalonat. Pe 2012 încă nu am primit nimic, pentru că, în luna noiembrie, s-a făcut contestaţia în anulare. (Opera Naţională Română din Timişoara, n.r) a făcut contestaţie în anulare... iar anul acesta încă nu s-a primit nimic. Probabil că anul acesta, dacă se va primi, se vor primi 15%, cei 5% de anul trecut plus 10% din 2013", a mai precizat acesta.
Contactat de MEDIAFAX, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat: este obligaţia legală a ministerului "să pună capăt acestor datorii pe care le avem către salariaţi, există titluri câştigate în instanţă în această materie şi noi nu putem face decât să solicităm Guvernului să ne acorde aceste sume pentru a stinge obligaţiile pe care le avem în această clipă faţă de toţi cei îndreptăţiţi".
De asemenea, el a precizat că mai sunt câteva cazuri în care nu există încă o pronunţare definitivă.
"Aşteptăm să colectăm toate sumele cuvenite şi, negreşit, cei care au dreptul vor primi aceşti bani retroactiv", a completat acesta.
Barbu a mai declarat pentru MEDIAFAX că proiectul de hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii cu 1,3 milioane de lei pentru plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale va fi discutat într-una dintre şedinţele de Guvern viitoare.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe