Ministerul Culturii organizează concurs pentru postul de director al Operei Române Bucureşti

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) organizează concurs pentru postul de director general al Operei Naţionale Bucureşti, în contextul în care actualul director interimar, Cătălin Ionescu-Arbore, nu a obţinut o notă de trecere la evaluarea managementului.

Urmărește
553 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii organizează concurs pentru postul de director al Operei Române Bucureşti

Ministerul Culturii organizează concurs pentru postul de director al Operei Române Bucureşti (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Managementul asigurat de către Managerul (Directorul general) al Operei Naţionale Bucureşti în perioada 2005 - 2012 a fost evaluat în cursul anului 2010, conform prevederilor legale. Prin Ordinul Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional nr. 2719/ 08.12.2010 s-a aprobat rezultatul final al evaluării finale a managementului Operei Naţionale Bucureşti. Evaluarea finală a managementului domnului Cătălin Alexandru Ionescu, Manager (Director general) al Operei Naţionale Bucureşti, a fost notată de comisia de evaluare cu nota 8,95", au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Concursul se va organiza în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.269/2009, concursul de proiecte de management pentru Opera Naţională Bucureşti.

Contactat de MEDIAFAX, Cătălin Ionescu-Arbore a spus că se va supune prevederilor legale şi că nu a contestat nicio clipă rezultatele evaluării.

"Concursul se organizează conform legii şi este deschis oricărui candidat, inclusiv mie. Nu am contestat rezultatele evaluării. Nu se pune problema unui calificativ «nesatisfăcător», pentru că eu am obţinut calificativul 8,95 din 9", a declarat Cătălin Ionescu-Arbore.

Acesta deţine funcţia de director general al Operei Naţionale din Bucureşti din 2006, când l-a înlocuit, prin concurs, pe fostul director al instituţiei, Ludovic Spiess, demis prin ordin de ministrul Culturii de atunci, Mona Muscă.

În urma evaluării din 2010, Ionescu-Arbore asigură interimatul ONB, "prin ordinul ministrului Culturii şi Patrimoniului National nr. 550/16.12.2010, până la data ocupării postului prin concursul de proiecte de management care se va organiza pentru această instituţie publică de cultură, potrivit legii", au mai declatat pentru MEDIAFAX reprezentanţii MCPN.

Astfel, potrivit site-ului ministerului, dosarele candidaţilor pentru postul de manager al ONB vor fi primite la sediul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, până luni, 26 noiembrie, ora 17.00. Urmează ca în perioada 27 noiembrie - 3 decembrie să aibă loc analiza proiectelor de management - aceasta fiind prima etapă a procesului de selecţie -, iar între 4 şi 11 decembrie să aibă loc susţinerea proiectelor de management în cadrul interviului - a doua etapă a concursului.

Candidaţii care doresc să participe la concurs trebuie să întrunească o serie de condiţii, printre care: studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă sau studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, în domeniul de referinţă - ştiinţe umaniste şi arte, ştiinţe sociale - şi cinci ani de experienţă în conducerea unei instituţii de spectacole.

Regulamentul concursului şi caietul de obiective se pot obţine de la sediul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional sau de la sediul Operei Naţionale Bucureşti sau se pot descărca de pe paginile oficiale de internet - www.cultura.ro sau www.onb.operanb.ro.

Cătălin Ionescu-Arbore a absolvit Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti, specializarea scenografie. Începând din 1990 este scenograf al Operei Naţionale Bucureşti, realizând decorurile şi costumele pentru numeroase spectacole de operă şi balet. Are o experienţă de peste 30 de ani în domeniul scenografiei, desfăşurând o activitate susţinută atât pe plan naţional, cât şi internaţional. A colaborat cu Teatrul de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti, cu majoritatea teatrelor dramatice din Capitală şi cu postul naţional de televiziune, având şi o vastă experienţă în lighting design, modă, publicitate şi producţii de tip musical. Este membru în Uniunea Arhitecţilor, în Uniunea Artiştilor Plastici şi în Uniunea Teatrală din România (UNITER). A primit premiul pentru cel mai bun spectacol al anului acordat de revista Actualitatea muzicală (a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România), pentru "Don Carlo" (Giuseppe Verdi) - realizat în 1991, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, şi pentru "Mefistofele" (Arrigo Boito) - realizat în 1999, la Opera Naţională Română din Iaşi.

În mai, Cătălin Ionescu - Arbore a fost decorat de Casa Regală a României cu medalia Regele Mihai I pentru loialitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici