- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.03.2012, 18:09)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Culturii vrea să introducă trei obiceiuri româneşti în patrimoniul imaterial UNESCO - VIDEO
Ministerul Culturii vrea să introducă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO colindatul de ceată bărbătească în România şi Republica Moldova, pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc şi pelerinajul de la Mănăstirea Moisei cu ocazia sărbătorii de Sfânta Marie Mare.
Urmărește
487 afișări
Colindatul de ceată bărbătească, pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc şi pelerinajul de la Mănăstirea Moisei, în patrimoniul imaterial UNESCO
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, marţi, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, a semnat documentele prin care România a înaintat către Secretariatul Convenţiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial trei dosare de candidatură pentru Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.
Cele trei dosare se referă la: Colindatul de ceată bărbătească în România şi Republica Moldova, dosar întocmit în comun de România şi Republica Moldova; Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc; Pelerinajul de la Mănăstirea Moisei cu ocazia sărbătorii de Sfânta Marie Mare (Adormirea Maicii Domnului).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Franța și UK aprobă Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă, în urma deciziei lui Biden. Putin a amenințat că utilizarea acestor arme ar atrage NATO în război cu Rusia
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Demersul se înscrie în efortul MCPN de intensificare a conectării României la schimburile culturale mondiale şi a prezenţei active a ţării noastre în forurile culturale internaţionale, se mai spune în comunicat.
Colindatul în ceată bărbătească este un obicei vechi în cultura românească. În spaţiul Republicii Moldova, în România, dar şi în teritoriile aferente spaţiului româneasc, obiceiul este numit colindat. Originea lui latină a fost discutată repetat şi este general acceptată. Timp de secole a însoţit poporul român, articulându-i viaţa după normele înalte ale eticii şi esteticii populare.
El concentrează valori de primă importanţă ale folclorului muzical, literar, coregrafic, perpetuate prin tradiţia oralităţii. În timpul practicării colindatului sunt luaţi în considerare toţi membrii societăţii, fiecare are rolul său ca parte a întregului colectiv. Obiceiul a educat în spiritul acestei tradiţii sute de generaţii de copii şi de tineri, făcându-i creatori şi purtători ai patrimoniului cultural imaterial, cetăţeni demni ai comunităţii.
Începuturile pelerinajului de la Şumuleu-Ciuc datează din secolul al XV-lea, când papa Eugeniu al IV-lea aprobă, în anul 1444, un pelerinaj de donaţie pentru terminarea bisericii în construcţie. Mai târziu, pelerinajul s-a datorat statuii făcătoare de minuni, care i-ar fi înzestrat pe secuii din zonă cu forţă şi curaj, reuşind să învingă, de Rusaliile anului 1567, oastea protestantă a lui Sigismund. În prezent, a devenit sărbătoarea maghiarimii de pretutindeni. În sâmbăta de Rusalii vin pelerinii din toate colţurile lumii. Şi tot aici are loc, în luna iulie, "Întâlnirea celor 1.000 de fete secui".
În fiecare an, cu prilejul praznicului Adormirii Maicii Domnului, în Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, mii de credincioşi, îmbrăcaţi în costume populare, pornesc spre Mănăstirea Moisei, unul dintre cele mai celebre centre de pelerinaj din zonă. Conduşi de preotul din sat, pelerinii pornesc pe jos, către mănăstire intonând imnuri închinate Maicii Domnului. Ajunşi la mănăstire veghază şi cântă toată noaptea din ajunul praznicului.
Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitaţii UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008, potrivit unei Convenţii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, încheiată la Paris, pe 17 octombrie 2003. Lista numără în prezent 166 de opere din 76 de ţări. Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natura şi la univers, tehnici legate de meştesuguri tradiţionale.
Până în prezent, România apare în Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţiii UNESCO cu ritualul Căluşului, inclus pe 25 noiembrie 2005, şi cu Doina, inclusă în 2 octombrie 2009.
Citește pe alephnews.ro: Reacția lui Zelenski, după ce SUA a permis Ucrainei să atace cu ATACMS în interiorul Rusiei: „Rachetele vor vorbi de la sine”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
ieri, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace