- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.10.2011, 12:51)
- Madalina Cerban ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Comunicaţiilor: Tranziţia la televiziunea digitală s-ar putea realiza în câteva luni
Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor, a declarat marţi că din punct de vedere tehnic România este pregătită să facă rapid tranziţia la televiziunea digitală terestră, iar acest proces ar urma să se producă în câteva luni, în funcţie de mai multe acte normative noi care sunt în curs de avizare.
Urmărește
559 afișări
Valerian Vreme (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Valerian Vreme a fost prezent la International Digital Forum 2011, un eveniment dedicat industriei televiziunii digitale, care se desfăşoară marţi şi miercuri la Bucureşti.
În acest context, Valerian Vreme a spus că, din punct de vedere tehnic, România este pregătită să facă trecerea la televiziunea digitală terestră, însă aceasta depinde de aprobarea unor acte normative pe care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale le-a elaborat şi care, în prezent, sunt în curs de avizare la diverse ministere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
"România este pregătită să facă o tranziţie rapidă, dar trebuie să aşteptăm cadrul legal. A mai fost o strategie care a fost modificată, am purtat discuţii/ negocieri la fiecare instituţie implicată (în procesul de tranziţie la tehnologia digitală, n.r.). Din punct de vedere al calendarului, în funcţie de avizele pe care le luăm de la celelalte ministere, suntem pregătiţi ca, în câteva luni, să facem această tranziţie", a spus Valerian Vreme.
Vreme nu a precizat care sunt actele normative aflate în curs de avizare.
Totuşi, potrivit lui Marius Fecioru, secretar de stat în MCSI, Ministerul Comunicaţiilor, membrii Comisiei de IT&C din Parlament, împreună cu Consiliul Concurenţei şi TVR, lucrează la realizarea unui pachet legislativ pentru tranziţia la televiziunea digitală, pachet legislativ care să se armonizeze cu directivele Comisiei Europene, dar şi cu solicitările pieţei din România.
"Sunt câteva aspecte mai neşlefuite în zona financiară, deoarece de fiecare dată când sunt puse în discuţie aspecte cu privire la Televiziunea Publică apar şi acelea de a încerca să se taie una dintre cele trei componente prin care Televiziunea Naţională trăieşte - şi mă refer aici la taxa TV, publicitate şi partea de subvenţie pentru retransmisie. Dar suntem convinşi că le vom depăşi aceste momente", a spus Fecioru, precizând că este complicat de discutat la acest moment despre o modificare a legislaţiei privind taxa TV. "Este destul de complicat la acest moment să discutăm despre o modificare a taxei TV, deoarece ea este prevăzută în legea audiovizuală şi configuraţia politică din acest moment presupune un efort susţinut pentru modificarea legii audiovizualului".
Un alt aspect aflat în discuţie în prezent este cel al subvenţiei către populaţie, care, potrivit unor acte normative iniţiale, urma să primească de la stat fondurile pentru achiziţia set-top-box-urilor, necesare pentru a putea să vizioneze gratuit programele TV odată cu tranziţia la televiziunea digitală.
Totodată, Fecioru a spus că, la acest moment, în România există "o piaţă extrem de puternică în zona de cablu, respectiv DTH (platforme satelit, n.r.), o piaţă care a ajuns la maturitate şi care are nişte trepte de retransmisie, de conţinut extrem de prohibitive pentru un business matur, iar acest lucru atârnă foarte greu în zona de 6% procente de populaţie care recepţionează numai free to air (libere la retransmisie, n.r.)".
Declaraţiile lui Valerian Vreme şi Marius Fecioru vin după ce, în luna mai a acestui an, Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, a spus că tranziţia la televiziunea digitală terestră durează mai mult decât şi-ar fi dorit autoritatea, precizând însă că, la momentul respectiv, erau pe circuitul de avizare două proiecte de acte normative prin care ar putea fi demarat procesul.
Astfel, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicaţiilor, făcut public pe 6 martie, Guvernul vrea să acorde şase licenţe de televiziune digitală terestră, din care una va trebui să asigure o acoperire de 60% din populaţie şi 50% din teritoriu, până la 31 martie 2012.
Potrivit respectivului proiect de act normativ, un multiplex va fi acordat înainte de 1 ianuarie 2013, următoarele trei, după 1 ianuarie 2013, iar ultimul, după 17 iunie 2015, odată cu încetarea completă a emisiilor de televiziune analogice, se precizează în proiectul de act normativ. Celelalte cinci licenţe vor fi acordate prin selecţie competitivă organizată de ANCOM, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune, se mai spunea în proiectul respectiv de HG.
Pe de altă parte, SRTv ar urma să primească una din cele şase licenţe care vor fi acordate pentru tranziţia la televiziunea digitală terestră, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea audiovizualului, avizat favorabil, în 10 martie, de CNA.
În august 2010, prin HG 833/2010, Executivul a decis să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente în perioadă de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.
Această hotărâre a fost luată de Guvern, deşi România se angajase în faţa Uniunii Europene să finalizeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012.
Adoptarea HG 833/2010 a făcut ANCOM să anuleze licitaţia pe care o demarase pentru a acorda primele două licenţe de TV digitală (multiplexuri).
Totodată, ANCOM a restituit celor şapte companii interesate de operarea primelor două licenţe de televiziune digitală sumele pentru caietele de sarcini, achitate în cadrul licitaţiei.
Caietele de sarcini pentru cele două licenţe de TV digitală fuseseră achiziţionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.
ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.
International Digital Forum 2011 se desfăşoară marţi şi miercuri, la Bucureşti, la eveniment fiind aşteptaţi premierul Emil Boc şi reprezentanţi ai companiilor de telecomunicaţii şi ai televiziunilor. Ajuns la a doua ediţie, International Digital Forum reuneşte oficiali europeni şi români, autorităţi de reglementare, televiziuni şi producători de echipamente, retaileri, precum şi reprezentanţi ai consumatorilor, pentru o incursiune în industria televiziunii digitale, cu o atenţie deosebită asupra viitorului multiplatformă al acestei tehnologii.
International Digital Forum 2011 este organizat de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD), în cooperare cu Grayling, companie de consultanţă în comunicare la nivel global. Fondată în anul 2009, Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale este principalul for independent consacrat promovării tehnologiilor digitale în România şi în special a tranziţiei la serviciile de televiziune digitală terestră.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:51
-
astăzi, 11:43
Deputat PSD: După ce „s-au giugiulit pe furiş”, azi PNL şi AUR s-au „pupat” în public la Giurgiu