Mircea Albulescu: Valentin Nicolau iubea actorii, îi preţuia şi îi respecta

Mircea Albulescu a declarat pentru MEDIAFAX că Valentin Nicolau, autorul unor piese de teatru cu mare succes la public, care a decedat marţi seară, era un om care iubea actorii, îi preţuia şi îi respecta.

Urmărește
111 afișări
Imaginea articolului Mircea Albulescu: Valentin Nicolau iubea actorii, îi preţuia şi îi respecta

Mircea Albulescu (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Valentin Nicolau a decedat marţi, la vârsta de 54 de ani, în urma unui stop cardio-respirator, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale.

Între piesele scrise de Valentin Nicolau şi adaptate de Casa de Producţie TVR s-a remarcat "Zi că-ţi place!", în regia lui Cornel Mihalache, o producţie-manifest în care preşedinţia României este disputată de candidaţi reali ca Traian Băsescu, Adrian Năstase şi Gigi Becali, dar şi de falşi candidaţi ca Mircea Albulescu şi George Ivaşcu. Această docuficţiune a fost difuzată anul trecut la TVR.

Mircea Albulescu a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că Valentin Nicolau iubea actorii, îi preţuia şi îi respecta şi că regretă decesul acestuia.

"Pentru noi, va fi o zi tristă astăzi şi de astăzi încolo, pentru că un iubitor de artă teatrală, de actorie a plecat. Să-i dea Dumnezeu odihnă veşnică", a declarat actorul Mircea Albulescu.

Valentin Nicolau va fi înmormântat vineri, în Bucureşti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de editura Nemira. Detaliile privind slujba şi înmormântarea nu au fost încă stabilite, urmând să fie făcute publice în următoarea perioadă, după cum au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii editurii Nemira.

Scriitor, proprietar al grupului Nemira, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, Valentin Nicolau a fost de formaţie geofizician.

Valentin Nicolau a condus Televiziunea Română, din funcţia de preşedinte-director general, în perioada 2002 - 2005. De asemenea, Valentin Nicolau a fost membru în fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

În 2013, Valentin Nicolau s-a numărat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a şefiei TVR.

În 1999 şi 2000, talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial prin cele două nominalizări succesive la premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câştigarea, în anul 2000, a marelui premiu "Camil Petrescu" pentru dramaturgie al Ministerului Culturii, pentru "Ca zăpada şi cei doi", pusă ulterior în scenă la Teatrul Nottara din Bucureşti sub titlul "Uzina de plăceri S.A.".

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, "Dacă aş fi un înger", "Ultimul împărat", "Mai jos de Figueras", antologia "Taina îngerilor" şi, printre cele mai recente, "Poveşti din al nouălea cer" şi "Păstrează copia şi nu uita originalul". De asemenea, piesa "Taina îngerilor" a apărut în traducere în limba franceză în Belgia, sub titlul "Le mystère des anges", la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse şi publicate în antologii colective.

La ediţia de anul trecut a Târgului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau şi-a lansat volumul "Basmania, Răspântia gândurilor" (cartea 1), cu ilustraţii de Tudor Popa. Potrivit editurii Nemira, romanul "Basmania. Răspântia gândurilor" este "un îndemn adresat nouă, tuturor, de a nu înceta să visăm şi să credem că poveştile încă ne mai pot salva".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici