- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.02.2016, 13:25)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mircea Cărtărescu, în turneu de promovare în Germania şi Austria, cu "Frumoasele străine"
Scriitorul Mircea Cărtărescu participă, în perioada 4 - 10 martie, la un turneu de promovare organizat în Germania şi Austria, cu ocazia publicării la editura vieneză Paul Zsolnay a traducerii volumului de povestiri "Frumoasele străine".
Urmărește
279 afișări
Mircea Cărtărescu, în turneu de promovare în Germania şi Austria, cu "Frumoasele străine" (Imagine: David Nika / Mediafax Foto)
Volumul va fi prezentat în Germania, la Saarbrücken, Ingolstadt şi München, şi în Austria, la Salzburg, Graz şi Viena, în cadrul unor evenimente literare la care vor participa, de asemenea, traducătorul volumului, Ernest Wichner, şi scriitoarea Dana Grigorcea, informează Institutul Cultural Român.
"Umorul, satiricul şi grotescul au fost dintotdeauna, în volumele sale de versuri, în «Levantul» şi-n «Orbitor», în «Enciclopedia zmeilor» şi-n «De ce iubim femeile», a doua coardă la arcul lui Mircea Cărtărescu, alături de cea onirică şi vizionară. În «Frumoasele străine» ele sunt coarda dintâi. Puţine cărţi din literatura română de azi îi pot sta alături ca naturaleţe a povestirii şi ca ubicuitate a comicului, întins pe toate registrele, de la zâmbetul discret la râsul cu lacrimi. Cele trei povestiri unite de aceeaşi voce narativă, destinsă şi firească, sunt filme cu camera în mână, fără nici o emfază, mizând pe sinceritate şi simplitate. Sunt road movies, mai scurte sau mai lungi, cu scriitori, artişti vizuali, poliţişti şi criminali, studente şi responsabili culturali, fantome şi cineaşti, risipiţi într-o lume mereu surprinzătoare", se arată în prezentarea volumului "Frumoasele străine", de pe site-ul editurii Humanitas, la care a apărut această carte, în anul 2010.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Dan Şucu: Nu aveţi dreptul să aruncaţi în haos economia şi business-ul aşa cum aţi aruncat scena politică. România are nevoie urgent de un guvern credibil
-
Guvernul prelungeşte măsura de limitare la adaosurile comerciale la alimentele de bază până la 30 iunie 2025
-
Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie de cea mai înaltă instanţă din Franţa
Turneul lui Mircea Cărtărescu este organizat de editura austriacă Paul Zsolnay, în colaborare cu Institutul Cultural Român.
Turneul va începe la Berlin cu o zi dedicată întâlnirilor cu presa şi va continua după următorul program: pe 5 martie, de la ora locală 20.00, la Saarländisches Künstlerhaus (Saarbrücken), pe 6 martie, de la ora 19.00, la Barocksaal Stadtmuseum (Ingolstadt), pe 7 martie, de la ora 20.00, la Literaturhaus München (München), pe 8 martie, de la ora 19.30, la Literaturhaus Salzburg (Salzburg), pe 9 martie, de la ora 19.00, la Literaturhaus Graz (Graz), pe 10 martie, de la ora 19.00, la Cartierul literar Alte Schmiede (Viena).
Scriitorului Mircea Cărtărescu i-a fost decernat, în 2015, Premiul pentru Înţelegere Europeană, pentru trilogia "Orbitor", în deschiderea Târgului Carte de la Leipzig, şi Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană, în deschiderea Festivalului de la Salzburg. La editura Zsolnay au apărut traducerile în limba germană "Die Wissenden" (2007, în traducerea lui Gerhardt Csejka), "Der Körper" (2011, în traducerea lui Gerhardt Csejka) şi "Die Flügel" (2014, în traducerea lui Ferdinand Leopold).
Ernest Wichner s-a născut în anul 1952 în Guttenbrunn, România. Locuieşte şi lucrează din anul 1975 în Germania, fiind director al Literaturhaus Berlin din anul 2003. A publicat o serie de volume de poezie, cele mai recente fiind "bin ganz wie aufgesperrt" (Heidelberg 2010) şi "Neuschnee und Ovomaltine" (Berlin 2010). Ernest Wichner a realizat numeroase traduceri din limba română în limba germană.
Dana Grigorcea s-a născut în 1979 la Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie germană şi olandeză la Bucureşti şi Bruxelles, studiind apoi, tot la Bruxelles, regie de teatru şi film. În prezent, trăieşte în Elveţia. În 2011, a publicat primul roman, la editura Kameru din Zürich, sub titlul "Baba Rada. Viaţa e trecătoare ca părul" ("Baba Rada, Das Leben ist vergänglich wie die Kopfhaare"). În cadrul Zilelor Literaturii Germane desfăşurate în iulie 2015, la Klagenfurt, autoarei i-a fost acordat premiul televiziunii austriece 3Sat pentru volumul "Sentimentul primar al nevinovăţiei", apărut la editura eleveţiană Dörlemann.
Sigrid Löffler s-a născut în 1942 şi a studiat la Universitatea Viena. A lucrat ca redactor şi corespondent cultural din Viena pentru publicaţia Süddeutschen Zeitung şi a fost membru al Literarische Quartett. Din 1994 lucrează pe cont propriu pentru Die Woche, Theater heute şi Basler Zeitung. În prezent, trăieşte la Berlin.
Citeşte şi: Mircea Cărtărescu, prins între SUA şi România, şi-a decis destinul după ce a dat cu banul
Citeşte şi: Documentarul "România: patru patrii", cu Norman Manea şi Mircea Cărtărescu, în premieră la Bucureşti
Citeşte şi: Mircea Cărtărescu prezintă "Levantul" în limba suedeză, la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm
Citește pe alephnews.ro: Ce au căutat românii pe Google în 2024? Ei au devenit tot mai interesați de gestionarea eficientă a banilor
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Mircea Cărtărescu a lansat romanul "Solenoid": Este o carte specială, care trebuie citită cu răbdare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe