- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.11.2015, 18:29)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mircea Diaconu, despre situaţia de la Nottara: Delăsarea românească ucide mai mult decât corupţia. Dan Bordeianu: Soluţia este să se găsească repede un nou sediu
Actorul Mircea Diaconu, care a fost director al Teatrului Nottara în perioada 2001 - 2011, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că situaţia cu care se confruntă instituţia teatrală bucureşteană este efectul delăsării şi nepăsării româneşti, care ucid mai mult decât corupţia. Actorul Dan Bordeianu, care joacă pe scena Teatrului Nottara de peste 10 ani, a declarat, pentru MEDIAFAX, că soluţia este găsirea unui nou sediu.
Urmărește
339 afișări
Mircea Diaconu, despre situaţia de la Nottara: Delăsarea românească ucide mai mult decât corupţia (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Teatrul Nottara din Bucureşti şi-a suspendat activitatea pe termen nedefinit, începând de luni, în urma promulgării de către preşedintele Klaus Iohannis a legii care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.
Contactat de MEDIAFAX, fostul director al Teatrului Nottara a spus că situaţia cu care se confruntă acum instituţia teatrală bucureşteană este "o dovadă în plus că România nu e administrată".
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Acesta a menţionat că în anii '90 s-au făcut, "ca la normă", expertize de cutremure. "S-au produs vreo 500 de buline roşii, la nivelul Capitalei, şi s-au reabilitat cinci. În 2001, am devenit director acolo şi am moştenit bulina roşie", a spus Mircea Diaconu, care a menţionat că expertiza - pe care acum nu o mai găseşte nimeni - pornea de la premisa că blocul a fost contruit în 1939 şi că a prins cutremurul din 1940, ceea ce nu este corect, clădirea fiind construită în 1945 de Liviu Ciulley, tatăl regizorului Liviu Ciulei.
"Din clipa aia eu m-am luptat cu această bulină", a mai spus Mircea Diaconu.
Totodată, acesta a precizat că Teatrul Nottara nu are abilitatea de a consolida, ci face doar activitate artistică - determinată clar prin statut şi contract - într-o clădire care nu îi aparţine ei, ci Primăriei.
"Am încercat să conving şi am izbutit să fie aşezat Teatrul Nottara pe locul întâi la finanţare guvernamentală. După care trebuia acordul locatarilor. Nu s-a obţinut niciodată acest acord, drept care nu s-a putut face consolidarea. Primăria nu a fost mână de fier, nu i-a forţat, deşi avea instrumente legale la îndemână, timpul a trecut. Delăsarea românească, nepăsarea, care, după părerea mea, ucid şi vor ucide mai mult decât corupţia", a mai spus Mircea Diaconu, care a afirmat că a încercat pe toate căile să roage Primăria să refacă expertiza care, din punctul său de vedere, porneşte de la o premisă falsă, deci este greşită.
"S-a ajuns în punctul ăsta, când, dintr-o dată, dintr-un accident tragic se ajunge la un fel de «hai acum», care este catastrofal pentru orice sistem de administrare. Nu e singurul caz, e încă un caz. Sunt şcoli, sunt spitale în situaţia asta", a mai spus Mircea Diaconu.
De asemenea, actorul a precizat că Bucureştiul are un potenţial de săli de spectacole mult mai mari decât cele active. "Unele sunt dezafectate, altele sunt depozite, altele sunt cămine studenţeşti, altele sunt restaurante. În clipa asta, când ajungi ca Primărie a Capitalei să ai 12 teatre dintre care vreo trei nu funcţionează în sediile lor din motive de reparaţii, consolidări, iar Budapesta are 50 de săli de teatre active, cu o populaţia mai mică decât Bucureştiului... ei, bine, aici stăm", a afirmat Mircea Diaconu.
"Primăria să se activeze cu aceeaşi urgentă cu care s-a trântit pe masă acest act legislativ, ca un ciocan. Să se activeze la fel de disperată şi să găsească spaţii", a mai spus Mircea Diaconu.
Marinela Ţepuş, managerul Nottara, instituţie a cărei activitate a fost suspendată, luni, a precizat pentru MEDIAFAX că a solicitat Primăriei Capitalei un nou sediu, cu atestat cultural, pentru ca teatrul să nu îşi piardă identitatea, adăugând că se vor juca spectacole şi în stradă, dacă această problemă nu se rezolvă. Totodată, s-au făcut solicitări pentru o nouă expertiză a instituţiei teatrale.
Dan Bordeianu: Soluţia pentru Teatrul Nottara este să se găsească repede un nou sediu
Actorul Dan Bordeianu, care joacă pe scena Teatrului Nottara de peste 10 ani, a declarat, pentru MEDIAFAX, că soluţia pentru ca Teatrul Nottara să îşi continue activitatea este găsirea unui nou sediu.
"E foarte bine că s-a dat o lege, e foarte bine că se respectă, numai că, odată cu respectarea unei legi, apar şi efecte. Iar la efectele respective trebuie să vii cu soluţii. Din păcate, nu suntem noi în măsură să decidem soluţiile, depindem de alţii. Nu cerem decât să se găsească soluţii ca activitatea instituţiei să continue. Asta înseamnă, în primă instanţă, un sediu nou, pentru că ce nu înţelege foarte multă lume este că un spectacol de teatru - şi aici vorbim de 33 de spectacole de teatru ale Teatrului Nottara care se joacă în prezent plus trei care sunt în repetiţii -, pe lângă efortul financiar pe care îl reprezintă, care, în ultimă instanţă este tot al nostru, al tuturor, implică şi efortul multor alţi oameni de pe lângă. Or, aceste spectacole sunt foarte fragile în faţa timpului. Ele, dacă nu sunt jucate o perioadă, pur şi simplu mor, e foarte complicat să le reiei, să le refaci. Pe lângă faptul că se închide un teatru, se închide un spaţiu care găzduieşte pe lângă spectacolele teatrului respectiv, multe alte evenimente culturale şi artistice", a declarat Dan Bordeianu, pentru MEDIAFAX.
De asemenea, actorul a precizat că soluţia pentru ca Teatrul Nottara să îşi continue activitatea este găsirea unui nou sediu.
"Instituţia respectivă şi-a dovedit, prin faptul că funcţionează de 70 de ani neîntrerupt, utilitatea în spaţiul cultural al Bucureştiului şi al României şi nu cred că trebuie trecut cu vedere acest efect la care trebuie găsită o soluţie. Soluţia, din punctul meu de vedere şi al colegilor mei, este cât mai repede găsit un nou sediu în care să ne desfăşurăm activitatea, iar, după aceea, să facem reevaluări ale clădirii, reexpertizări ale locului şi, în funcţie de rezultatele respective, să purcedem la treabă", a afirmat Dan Bordeianu.
Totodată, actorul a menţionat că este nevoie de "puţină luciditate" pentru rezolvarea acestei probleme.
"Cred că e nevoie de puţină luciditate şi puţin calm în povestea asta. Am intrat aşa într-un soi de stare de isterie toată România ca naţie şi cred că ar fi bine să ne mai calmăm puţin, să judecăm de două ori înainte de a face un lucru", a completat Dan Bordeianu.
Gabriel Răuţă: Teatrul Nottara merită un nou sediu, unde să-şi primească spectatorii ca înainte
Actorul Gabriel Răuţă, unul dintre ambasadorii onorifici ai Teatrului Nottara, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că insituţia teatrală bucureşteană merită un nou sediu, unde să-şi primească spectatorii ca până acum.
Contactat de MEDIAFAX, actorul Gabriel Răuţă a declarat că soluţia optimă pentru ca Teatrul Nottara să-şi continue activitatea este găsirea unui nou spaţiu cu o identitate culturală.
"Cred că soluţia optimă în condiţiile date ar fi găsirea unui spaţiu nou sau deja cu o identitate culturală, pentru ca Teatrul Nottara să poată funcţiona în continuare. E adevărat, nu cu două săli, ci doar cu una, dar în aşa fel încât să poată adapta piesele din repertoriu pentru a le putea juca în continuare. Cred că asta ar fi soluţia potrivită", a declarat Gabriel Răuţă.
Acesta a precizat că noul spaţiu în care ar urma să funcţioneze Teatrul Nottara ar trebui să aibă posibilitatea de a-şi primi spectatorii ca înainte, făcând în acest sens referire la o poziţionare bună.
"Ar trebui să stabilim de la început că acest teatru nu se închide, ci că, atunci când condiţiile vor permite consolidarea lui, va fi redat circuitului cultural aşa cum a funcţionat până ieri, pentru că ar fi foarte trist să aud că Teatrul Nottara s-a închis pentru că i s-a oferit o altă clădire unde poate să îşi desfăşoare activitatea, să nu îl mai relocăm în sălile în care şi-a desfăşurat activitatea anterior", a declarat Gabriel Răuţă, precizând că şi aceste lucruri ar trebui spuse foarte clar când au loc discuţiile despre soarta acestui teatru.
Teatrul Nottara funcţionează ca o instituţie de spectacole de repertoriu (conform Ordonanţei Guvernului numărul 21 din 31 ianuarie 2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole şi concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic, cu modificările şi completările ulterioare), cu un colectiv artistic care are în componenţa sa 35 de actori angajaţi, doi regizori, un scenograf şi cu o echipă tehnică şi administrativă de 85 de membri. Din noiembrie 2011, Marinela Ţepuş se află la conducerea teatrului.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe