- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.04.2012, 12:39)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mircea Dinescu şi Jacqueline Bisset, la avanpremiera filmului "Undeva la Palilula", regizat de Purcărete
Mircea Dinescu, Jacqueline Bisset şi George Mihăiţă s-au numărat printre personalităţile care au participat, miercuri seară, în Capitală, la avanpremiera de gală a filmului "Undeva la Palilula", debutul în regie de film al lui Silviu Purcărete.
Urmărește
602 afișări
Jacqueline Bisset (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Evenimentul, la care au participat peste 1.000 de persoane, a avut loc la Turbohalle, în Bucureşti. Lângă sala unde a avut loc proiecţia filmului a fost organizată o mică expoziţie cu elemente din scenografia impresionantă a filmului.
Printre cei prezenţi s-au numărat şi actori care fac parte din distribuţia filmului regizat de Purcărete, precum Ofelia Popii, Dimeny Aron şi Constantin Chiriac.
Producătorul filmului "Undeva la Palilula", Tudor Giurgiu, a spus că povestea peliculei a început în 2004, când Purcărete i-a înaintat primul draft al scenariului. Giurgiu a mai spus că proiecţia filmului pentru marele public nu exclude participarea la festivalurile de gen. Astfel, producătorul a anunţat că "Undeva la Palilula" a fost selectat "în componenţa unui mare festival de film", dar numele evenimentului încă nu poate fi dezvăluit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
"Undeva la Palilula", va avea premiera pe marile ecrane româneşti vineri. Totodată, din 24 aprilie, filmul va fi proiectat în fiecare marţi, la Teatrul de Comedie din Bucureşti. De asemenea, fiilmul va mai fi prezentat la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca şi la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu.
Scris şi regizat de Silviu Purcărete şi produs de Libra Film, "Undeva la Palilula" a câştigat, în 2006, finanţare la concursul de scenarii organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei. El face parte şi din portofoliul de proiecte al casei de producţie Libra Film finanţate prin programul Media al Uniunii Europene. Scenariul a fost apreciat şi la nivel internaţional, câştigând, în 2005, Premiul Balkan Fund al Festivalului de Film de la Salonic, şi a primit, de asemenea, o finanţare din partea Medienboard - Germania. Bugetul filmului este de aproximativ 1.600.000 de euro.
Protagonistul filmului este Serafim, proaspăt absolvent al şcolii de medicină, care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula - un sanatoriu-lazaret, spital improbabil, clinică ginecologică într-un loc unde nu se naşte niciun copil. Palilula e un orăşel fantomă, pierdut în mijlocul câmpiei valahe, un loc unde derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare, iar populaţia e izolată pentru eternitate în beţie, petreceri şi orgii. Filmul urmăreşte periplul doctorului Serafim prin Palilula, pe perioada mai multor anotimpuri şi ani.
Din distribuţia filmului fac parte actori români de renume precum Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Ilie Gheorghe, Ofelia Popii şi Ioana Crăciunescu. Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar din Cluj Dimeny Aron, cunoscut publicului cinefil din filmele maghiare "Fateless", în regia lui Lajos Koltai (ecranizarea romanului omonim de Imre Kertesz), şi "Mansfeld", de Andor Szilágyi.
De asemenea, publicul îl va putea revedea într-un rol principal pe Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, rămas în memoria multor cinefili pentru interpretarea rolului Nilă din filmul "Moromeţii" de Stere Gulea.
Marcel Iureş şi Marius Manole întregesc o distribuţie care numără peste 50 de actori, majoritatea provenind de la teatrele cu care Silviu Purcărete a colaborat în ultimii ani, din Sibiu, Craiova, Cluj-Napoca şi Iaşi.
Alături de Silviu Purcărete, în acest proiect se află colaboratorii săi deja constanţi, asociaţi succeselor teatrale de prestigiu din ultimii ani: scenografii Helmut Sturmer şi Dragoş Buhagiar, creatoarea de costume Lia Manţoc şi compozitorul Vasile Şirli. Operatorul filmului este Adrian Silişteanu, care a colaborat în ultimii ani cu regizorul Adrian Sitaru la filmele "Valuri" şi "Pescuit sportiv". Producătorul executiv al filmului este Tudor Giurgiu.
"Palilula nu e nicăieri, adică e pretutindeni. Este o mică insulă din câmpia valahă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate, unde nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu-adevărat. La Palilula, animalele (broaşte sau ţapi) mint şi delirează ca şi oamenii, cu care de altminteri coexistă într-un spirit de solidaritate fraternă. La Palilula morţii sunt la fel de petrecăreţi ca şi viii, gureşi şi beţivani. La Palilula, niciun aparat conceput de un spirit uman, civilizat, nu poate funcţiona. La Palilula nimeni nu munceşte, dar toţi îşi umplu burdihanele. La Palilula nu se naşte niciun copil. La Palilula, tineri sau bătrani, adulţii nu au trecut de pragul copilăriei; Palilula este un teren al jocului tardiv. Palilula este Infernul cu miros de Paradis. Palilula este Paradisul mistuit de flăcările Infernului", spune Silviu Purcărete despre filmul său.
Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România şi Europa. Are o experienţă de peste 30 de ani şi a realizat spectacole memorabile, în special la Teatrul Naţional din Craiova sau, recent, la cel din Sibiu. Este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, deţinător al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală, în 1995, şi al premiului pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991). Spectacolul "Faust" realizat de el la Teatrul din Sibiu a fost unul din capetele de afiş ale Festivalului de la Edinburgh 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume.
Dragoş Buhagiar a realizat scenografia pentru zeci de spectacole de teatru, dar şi decoruri pentru televiziune şi diferite evenimente. A fost premiat de UNITER pentru scenografia unor spectacole ca "Oblomov", Teatrul Bulandra (2003), "Alchimistul", Teatrul Odeon, şi "Baal", Teatrul Bulandra (2002), dar şi de Uniunea Artiştilor Plastici, pentru "Alchimistul" şi "Baal".
Helmut Sturmer a semnat scenografia pentru filme de referinţă ale cinematografiei române, precum "Duhul aurului", în regia lui Dan Piţa şi Mircea Veroiu, "Dincolo de nisipuri", în regia lui Radu Gabrea, "Tănase Scatiu", de Dan Piţa, şi "Rătăcire", în regia lui Alexandru Tatos. Este laureat al Premiului Criticii Ungare pentru cea mai bună scenografie şi cele mai bune costume (2006) şi al premiului UNITER pentru cea mai bună scenografie (2007).
Vasile Şirli a colaborat cu regizori precum Mircea Daneliuc ("Glissando"), Nicu Stan ("Un echipaj pentru Singapore"), Constantin Chelba ("Astfel" - premiul Uniunii Compozitorilor din România) şi Titus Muntean ("Caravana cinematografică"). În Franţa, începând cu 1990, este director muzical la Parcul Disneyland Paris.
Lia Manţoc a creat, printre altele, costumele pentru celebrele spectacole ale lui Purcărete "Faust" şi "Lulu" de la Teatrul Naţional din Sibiu, şi "Gianni Schicchi", de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, "Lear" de Andrei Şerban, de la Teatrul Bulandra, "Ubu înlănţuit", de Tompa Gabor, Teatrul de Comedie.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
-
ieri, 22:27