Modificări în DEX: Definiţiile cuvintelor "iubire", "homosexualitate" şi "sodomie" au fost înlocuite

Definiţiile unor termeni ca "iubire", "homosexualitate" şi "sodomie" au fost modificate în DEX pentru a se asigura neutralitatea dicţionarului şi a nu "da note", a declarat pentru MEDIAFAX Monica Busuioc, cercetătoare la Academia Română.

Urmărește
3679 afișări
Imaginea articolului Modificări în DEX: Definiţiile cuvintelor "iubire", "homosexualitate" şi "sodomie" au fost înlocuite

Modificări în DEX: Definiţiile cuvintelor "iubire", "homosexualitate" şi "sodomie" au fost înlocuite (Imagine: Shutterstock)

Un nou tiraj al DEX a fost tipărit în februarie anul acesta, cu o serie de modificări, în urma unor sesizări de la o serie de asociaţii, înaintate Academiei Române de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, a declarat Monica Busuioc, şefa Secţiei de Lexicologie şi Lexicografie a Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti" al Academiei Române, care coordonează editarea unor publicaţii ca Dicţionarul Explicativ al Limbii române (DEX) şi Dicţionarul Tezaur.

Alături de sesizări ale unor asociaţii care reprezintă comunitatea romă şi comunitatea evreiască privind termeni ca "ţigan" şi "jidan", Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a mai înaintat Academiei solicitări ale Asociaţiei Accept cu privire la definirea unor termeni din aria sexualităţii.

Cuvântul "iubire" era definit în DEX ca "sentiment de dragoste faţă de o persoană de sex opus", această precizare "de sex opus" fiind înlăturată în noul tiraj.

Termenul "homosexual", în explicaţia căruia erau folosite cuvinte ca "înclinaţie patologică" sau "anormală", este explicat acum drept "persoană care manifestă atracţie faţă de persoane de acelaşi sex". Totodată, la "heterosexualitate" nu mai este făcută precizarea "personalitate normală".

Din aceeaşi arie, cuvântul "sodomie", care definea o "relaţie sexuală anormală", este acum explicat drept "practicarea coitului anal", conform Dicţionarului medical.

Termenul "exhibiţionism" nu mai denumeşte o "perversitate sexuală", ci o "deviaţie a comportamentului sexual".

"DEX-ul trebuie să fie neutru, nu trebuie să dea note", a declarat Monica Busuioc.

Cea mai recentă ediţie a Dicţionarului Explicativ al Limbii Române a fost scoasă în 1996, cu un nou tiraj în 2009 şi acesta din urmă, din 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici