- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (29.12.2015, 14:54)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Monumentul "Aripi", în memoria celor care s-au jertfit împotriva comunismului, a fost instalat în Piaţa Presei Libere - GALERIE FOTO
Monumentul "Aripi", a cărui instalare a fost finalizată marţi, la 18 ani de la demararea sa, va fi inaugurat în primăvară de artistul Mihai Buculei şi de Emil Constantinescu, autorul moral al lucrării, care speră că va reda astfel demnitatea celor care s-au jertfit în lupta împotriva comunismului.
Urmărește
13546 afișări
Monumentul "Aripi", în memoria celor care s-au jertfit împotriva comunismului, a fost instalat în Piaţa Presei Libere (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)
Monumentul "Aripi", dedicat luptei anticomuniste, cântăreşte peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri, fiind reprezentat de autorul său, sculptorul Mihai Buculei, sub forma a trei aripi, realizate din oţel inoxidabil. Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, şi-a dorit ca impresia lăsată de acest monument să fie aceea că ariplile se desprind de pământ.
Montare celei de-a treia aripi a acestui ansamblu a fost realizată marţi în jurul prânzului, finalizând astfel instalarea impozantului monument, la 18 ani de la demararea sa, în Piaţa Presei Libere din Bucureşti, pe locul fostei statui a lui Vladimir Ilici Lenin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Constanţa: Elicea eolienei s-a prăbuşit în curtea căminului de bătrâni
-
Războiul din Ucraina, ziua 1037. Ucraina primeşte 150 de milioane de euro de la UE pentru mese şcolare şi proiecte de redresare / Biden ordonă Pentagonului să continue creşterea livrărilor de arme către Ucraina
-
O rachetă rusească de apărare aeriană ar fi putut doborî avionul azer - presă
"S-a montat şi ultima aripă, totul este la locul lui. Ea a fost ridicată cu trei macarale, cum au fost ridicate şi celelalte două. A ieşit excepţional, suntem foarte încântaţi", a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, artistul Mihai Buculei, precizând că nu se mai gândeşte la impedimentele cu care s-a confruntat în tot acest timp până să îşi vadă monumentul ridicat în Piaţa Presei Libere.
"În 21 spre 22 decembrie am adus prima aripă. Tot în 21-22 a început Revoluţia (din 1989, n.r.), iar în 22 decembrie sunt eu născut. Astăzi s-a terminat montarea şi tot astăzi am devenit bunic, mi s-a născut o nepoţică, Anastasia. Sunt foarte emoţionat şi pentru această lucrare, pentru că o văd după atâţia şi atâţia ani montată. Au fost eforturi foarte mari şi lucrarea a fost şi bruiată, unii n-au vrut-o, de fapt a fost bruiată până în ultimul moment", a spus Mihai Buculei.
El a mai afirmat că după finalizarea instalării celor trei aripi ale monumentului său urmează finalizarea soclului acestuia. Astfel, "Aripile" lui Mihai Buculei se vor sprijini pe o movilă, care va fi, de fapt, simbolul unui mormânt, precum tumulii precreştini.
"Trebuie modelat tumulul acela, pentru că soclul face parte din compoziţie. Acel tumul este de fapt simbolul mormântului în care stau miile şi miile de chinuiţi care s-au dus şi pentru care de fapt s-a şi înălţat această lucrare. Şi tumulul ăsta va fi tăiat la 45 de grade cu un plan din granitul din dalele soclului lui Lenin. Deja granitul este lucrat, este reîmpropătat prin lustruire şi finisare", a explicat Mihai Buculei.
Potrivit lui Mihai Buculei, monumentul "Aripi" va fi inaugurat în primăvară, în cadrul unui eveniment internaţional dedicat foştilor deţinuţi politici şi organizat de Emil Constantinescu, cel care a susţinut încă de pe vremea când era preşedinte al României realizarea acestei lucrări şi care a şi asistat, marţi, la finalizarea instalării celei de-a treia aripi a ansamblului.
"Pentru mine este un moment de mare emoţie, în special cu gândul la foştii deţinuţi politici, care în această perioadă, de când a fost iniţiată ideea monumentului şi până acum, nu mai sunt printre noi şi care probabil sunt simbolizaţi de aceste aripi care se vor înălţa dintr-un tumul, o imagine simbolică a mormântului în care se găsesc cei care au luptat în rezistenţa anticomunistă din România", a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, Emil Constantinescu.
El a precizat că monumentul "Aripi" a fost iniţiat de către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi sunt 18 ani de când a primit în calitate de preşedinte, la Palatul Cotroceni, delegaţia acestei asociaţii, care a fost condusă la momentul respectiv de regretatul Ticu Dumitrescu.
"Ei, atunci, m-au rugat să-i sprijin ca să se înalţe pentru generaţiile viitoare un monument reprezentativ şi am făcut acest lucru cu tot sufletul", a mai spus Emil Constantinescu.
Acesta a precizat că demararea efectivă a proiectului a început în 1999, când ministrul Culturii de atunci, Ion Caramitru, a organizat un concurs care a fost câştigat de Ioan Buculei cu opera de artă "Aripi".
"A durat atât de mult nu numai datorită unor greutăţi obiective şi sigur şi costului pe care o astfel de lucrare magistrală îl implică, dar şi datorită unor probleme foarte dificile de ordin tehnic, de la găsirea unui material rezistent, a unui oţel special, care nu s-a putut găsi decât în Germania, până la probleme de rezistenţa materialelor, de sudură. Foarte multe institute de cercetări au fost implicate, arhitecţi, ingineri, pe toată această perioadă care astăzi s-a finalizat prin montarea celor trei aripi. S-au făcut calcule, s-au făcut diferite încercări, astfel încât este o listă lungă de personalităţi ale ştiinţei, artei şi culturii româneşti care s-au implicat. Şi, sigur, nu este vorba numai de persoane, este vorba şi de instituţii: Ministerul Culturii, reprezentat prin mai mulţi miniştri de-a lungul anilor, şi Primăria Generală a Capitalei, care a preluat apoi susţinerea financiară a acestui impresionant monument", a spus Emil Constantinescu.
El a precizat că au fost întârzieri atât din cauza problemelor financiare, cât şi a problemelor tehnologice. "Se credea că el va fi gata în august 2014 şi în acest scop am organizat Conferinţa Asociaţiilor Foştilor Deţinuţi Politici din fostele ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est, am semnat atunci un document prin care am cerut ca, după Germania, această conferinţă să se ţină în România. Ea s-a ţinut în România, am prezentat proiectul monumentului, pentru că monumentul nu era gata. Am sperat că va fi gata în noiembrie 2014, când la Bucureşti au fost prezenţi protagoniştii revoluţiilor anticomuniste din 1989, preşedinţi, foşti preşedinţi, foşti prim-miniştri, personalităţi importante din toată lumea, din păcate nici atunci nu a putut să fie gata", a spus Emil Constantinescu, vorbind despre perioada lungă de realizare a monumentului "Aripi".
Emil Constantinescu a precizat însă că monumentul "Aripi" va fi însă inaugurat în această primăvară.
"Data nu a fost încă fixată. Ea va fi undeva la sfârşitul lunii aprilie - jumătatea lunii mai, pentru că trebuie să obţin acordul celor care vor participa, pentru că dorim să fie un eveniment european şi de ce nu un eveniment mondial, care într-adevăr să redea demnitatea tuturor celor care s-au jertfit în lupta împotriva comunismului în România, în Europa şi în lume", a concluzionat Emil Constantinescu.
Pe de altă parte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, în luna august, artistul Mihai Buculei spunea că monumentul "Aripi" va fi un însemn naţional. "Şi nu numai naţional. Chinul ăsta al oamenilor de către comunişti s-a răspândit în multe ţări", spunea sculptorul, precizând că simbolul zborului va marca toată povestea tristă a unei generaţii, a părinţilor şi bunicilor noştri care au fost chinuiţi de regimul comunist.
Artistul avea emoţii foarte mari atunci privind instalarea monumentului "Aripi": "Pentru că e ca la naşterea unui copil. Chiar dacă-i vezi radiografiile, vrei să-l vezi, să-l auzi, să respire".
"Este nu pot să îi spun o satisfacţie, este chiar o plăcere tristă. E ca un parastas, de fapt, nu e ca o nuntă", mai spunea Mihai Buculei, precizând că, după inaugurarea monumentului, se va retrage în munţi o perioadă. "Şi stau aşa până îmi uit de toate greutăţile prin care am trecut cu lucrarea asta", explica Mihai Buculei.
Proiectul monumentului "Aripi" a fost demarat efectiv în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Realizarea lui a durat foarte mult atât din raţiuni financiare, cât mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură, după cum a explicat, pentru MEDIAFAX, în luna iulie, Traian Radu Negrei, la acel moment director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).
În ceea ce priveşte partea financiară a acestui proiect, Traian Radu Negrei a mai spus atunci că "bugetul total pentru monument este de 9 milioane de lei, plus TVA", precizând că acesta este întregul buget de când a pornit proiectul în 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Totodată, pentru lucrările de amplasare, transport şi montare în Piaţa Presei Libere, bugetul a fost de 4,2 milioane de lei, cu TVA inclus, după cum a mai spus la momentul respectiv Traian Radu Negrei.
În afară de "Aripi", Mihai Buculei, în vârstă de 75 de ani, este şi autorul altor lucrări importante din Bucureşti, între care monumentul lui Corneliu Coposu, statuia lui Simon Bolivar şi statuia lui Şerban Cantacuzino de pe Dealul Patriarhiei. Totodată, Mihai Buculei este cel care va realiza Monumentul Marii Uniri de la Alba-Iulia, după ce a câştigat un concurs naţional organizat în acest sens.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe