- Home
- Cultură-Media
- SIBIU, (14.03.2024, 07:44)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Muza lui George Coşbuc: o săsoaică frumoasă din Sibiu a dat numele unei poteci de la munte
- Una dintre cele cele mai căutate poteci din Păltiniş, judeţul Sibiu, poartă numele celei care i-a fost muză lui George Coşbuc.
- Pentru ea, a scris poezia „Numai una”.
- Familia lui Gretchen construia poteci şi refugii montane şi promova turismul în Munţii Carpaţi.
Urmărește
1398 afișări
Muza lui George Coşbuc: o săsoaică frumoasă din Sibiu a dat numele unei poteci de la munte
Puţini sunt cei care ştiu că există o legătură între una din cele mai căutate poteci de munte din judeţul Sibiu şi creaţia poetului George Coşbuc. Iar această legătură a fost Gretchen, care a fost muza lui Coşbuc în poezia „Numai una” şi femeia care a dat numele potecii care leagă Păltinişul de Poiana Găujoara.
Informaţia a fost dezvăluită de preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, care spune că judeţul Sibiu are oameni şi locuri de poveste.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Margarete Hertel, „Gretchen” cum era alintată de familie şi prieteni, a fost fiica lui Georg Hertel, unul dintre cei care, la 1880, au fondat „Siebenburgischer Karpatenverein” (SKV), asociaţie destinată construirii de poteci şi refugii montane, precum şi promovării turismului în munţii Carpaţi.
„Potrivit unei istorioare cunoscută de pasionaţii trecutului SKV, Gretchen a fost observată de tânărul George Coşbuc, care a fost, între 1887 şi 1889, gazetar la „Tribuna”, ziar condus la acea vreme de Ioan Slavici. Tânărul Coşbuc obişnuia să-şi bea cafeaua pe Herlauergasse (actuala stradă din centrul oraşului Sibiu, Nicolae Bălcescu - n.r.) din centrul oraşului şi de multe ori a văzut o tânără frumoasă care mergea la liceu. Impresionat, Coşbuc a scris poezia „Numai una”, în care îi face şi o descriere: „Pe umeri pletele-i curg râu / Mlădie-i ca un spic de grâu / Cu şorţul negru prins la brâu / O pierd din ochi de dragă”. Poezia a fost publicată în „Călindarul poporului”, tipărit de ziarul „Tribuna”- ediţia 1889 , prilej cu care scriitorul a fost caracterizat de colegi ca fiind „deşi încă foarte tiner, ocupă un loc de multă cinste: e cel mai bun între poeţii ce-’i avem azi””, aminteşte Daniela Cîmpean, pe pagina sa de Facebook.
Tot în aceeaşi perioadă, versurile lui Coşbuc au fost preluate de compozitorul Guilem Şorban, cel care a mai pus pe note poeziile „Pe lângă plopii fără soţ” şi „Mai am un singur dor” scrise lui Mihai Eminescu şi „Dorurile mele” şi „Măi, crâşmare Niculae”, de Octavian Goga.
În anul 1903, Gretchen s-a căsătorit cu medicul sibian Karl Ziegler care, cunoscând pasiunea soţiei sale pentru călătoriile pe munte, decide să facă o donaţie SKV-ului pentru amenajarea unei noi poteci. Astfel, între 1903 şi 1904, este amenajată poteca „Gretchenweg”, în lungime de 3 kilometri, care leagă staţiunea Păltiniş de Poiana Găujoara, folosită şi astăzi de cei care urmează traseele spre Şaua Bătrâna sau Poiana Muncel.
Povestea potecii Gretchen, cât şi legătura cu una dintre cele mai frumoase poezii scrisă de Coşbuc, ajunge la turişti prin ghizii programului Anii Drumeţiei, cei care reuşesc să ofere iubitorilor de natură nu doar peisaje de neuitat, ci şi istorioare menite să le completeze evadarea din cotidian.
Pe rafturile primei biblioteci publice româneşti din Transilvania, Biblioteca Astra Sibiu, se află şi poezia „Numai una” publicată pe când Coşbuc era gazetar la Sibiu, iar Gterchen îi era frumoasă muză. Nici melodia lui Guilem Şorban, compusă la 1894, nu s-a pierdut: în 1999 a fost adaptată de Nicolae Covaci, liderul grupului „Phoenix” şi inclusă în albumul „Ora-Hora” al formaţiei „Talisman”, „Numai una” devenind una dintre cele mai cunoscute melodii româneşti de la sfârşitul anilor ’90.
Astfel, cine ajunge azi în Păltiniş şi păşeşte pe Gretchenweg, admirând peisajul Munţilor Cindrel, trebuie să recite din din Coşbuc, sau să reasculte hit-ul „Numai una”, trebuie să îşi amintească faptul că aceste opere s-au „născut” pe aceste meleaguri cu oameni şi locuri de poveste.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe