Muzeul Artelor şi Istoriei din Olanda, redeschis după 10 ani de la debutul lucrărilor de restaurare - FOTO

Muzeul Artelor, Tehnicii şi Istoriei din Olanda (Rijksmuseum), situat în Amsterdam, se va redeschide după un îndelungat proces de restaurare, care a durat aproape 10 ani, evenimentul fiind oficiat de regina Beatrix.

Urmărește
191 afișări
Imaginea articolului Muzeul Artelor şi Istoriei din Olanda, redeschis după 10 ani de la debutul lucrărilor de restaurare - FOTO

Muzeul Artelor şi Istoriei din Olanda, redeschis după 10 ani de la debutul lucrărilor de restaurare - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Lucrările de restaurare au depăşit cu cinci ani termenul de finalizare şi au costat cu multe milioane de euro peste bugetul estimat, pierderile de timp şi de bani fiind cauzate de inundaţii, emanaţiile de azbest, dar şi de o dispută cu privire la accesul pentru biciclişti, informează bbc.co.uk.

"Era ca în legile lui Murphy. Ce putea merge rău se şi întâmpla. A fost închis timp de 10 ani, însă, de acum înainte, poate funcţiona fără probleme timp de zeci de ani", a spus Wim Pijbes, directorul muzeului.

Tabloul "The Milkmaid" al lui Johannes Vermeer a fost repus în galerie joi, devenind astfel prima lucrare majoră care revine în muzeul din centrul Amsterdamului. Acesta se află expus în Galeria de Onoare, considerată o "catedrală" a "Epocii de Aur" olandeze, alături de alte lucrări semnate de Rembrandt, Jan Steen şi Franz Hals.

Holurile care flanchează marea galerie sunt decorate modern de artistul britanic Richard Wright - câştigător al premiului Turner - care a pictat tavanele cu aproape 50.000 de stele, dispuse sub forma unei constelaţii. Toate acestea au fost gândite pentru a crea mediul perfect pentru piesa-vedetă a muzeului, tabloul "Night Watch" al lui Rembrandt. Pictura barocă de secol 17, de dimensiuni impresionante, este singura operă de artă care va fi expusă în locul original.

"Totul s-a schimbat. Avem peste un milion de obiecte de artă pe care obişnuiam să le expunem în funcţie de compoziţia lor. Am avut o galerie pentru sticlă, o galerie pentru porţelanuri, o galerie pentru tablouri. Acum am mixat toate aceste medii şi vom prezenta vizitatorilor povestea artei din Evul Mediu până în secolul XX", a spus şi Taco Dibbits, directorul colecţiilor din Rijksmuseum.

Astfel, picturile muzeului vor fi expuse alături de vitrine cu obiecte de artă, coperte de reviste, case pentru păpuşi, vase de lut şi alte obiecte aşezate "de-a valma", pentru a ilustra legătura dintre arta decorativă şi cea vizuală. De exemplu, organizatorii expoziţiei au vrut să oglindească astfel cum imprimeurile japoneze au influenţat pictura vaselor pariziene, al căror design l-a determinat pe Van Gogh să picteze tabloul "Almond Tree In Bloom".

De asemenea, în Galeria Secolului 20 se află expus un set de joc de şah de origine germană, considerat până nu demult un kitsch. Lunetiştii sunt pe post de pioni şi un tank Panzer joacă rolul regelui. Situaţia s-a schimbat şi galeria a primit numeroase aprecieri după ce vizitatorii au observat-o pe olandeza Isabel Wachenheimer, în vârstă de 16 ani, care, îmbrăcată în uniformă de deţinut din lagărul de concentrare Auschwitz, stă într-o poziţie de profundă dezaprobare.

Potrivit BBC, la Rijksmuseum se regăsesc peste 800 de ani de istorie olandeză repovestită în peste 8.000 de obiecte expuse în cele 80 de galerii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici