- Home
- Cultură-Media
- GENEVA, (07.05.2014, 19:07)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Muzeul de Arte Frumoase din Berna este legatarul colecţiei lui Cornelius Gurlitt
Muzeul de Arte Frumoase din Berna este legatarul universal al colecţionarului german Cornelius Gurlitt, în reşedinţa căruia au fost descoperite numeroase opere de artă furate de nazişti de la colecţionari evrei, a anunţat miercuri această instituţie într-un comunicat de presă.
Urmărește
321 afișări
Muzeul de Arte Frumoase din Berna este legatarul colecţiei lui Cornelius Gurlitt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Muzeul elveţian afirmă că a fost "informat printr-un mesaj telefonic şi în scris de Christophe Edel, avocatul lui Cornelius Gurlitt, decedat pe 6 mai 2014".
Câteva sute de opere de artă, dintre care pânze ale unor pictori celebri, furate de nazişti, au fost descoperite în urmă cu doi ani în reşedinţa din Munchen a lui Gurlitt.
Potrivit unui mesaj al avocatului său, "Cornelius Gurlitt a desemnat ca legatar universal al său fundaţia de drept privat care administrează Muzeul de Arte Frumoase din Berna".
TITLURILE ZILEI
-
• Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
astăzi, 21:12
-
astăzi, 17:43
-
astăzi, 18:24
-
astăzi, 19:12
• România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
astăzi, 19:40
• Ultima alarmă de sănătate vine din Regatul Unit. Totul despre norovirusul Kawasaki
-
astăzi, 16:27
-
astăzi, 20:31
• Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat un tratament mult-aşteptat pentru Alzheimer
-
astăzi, 22:58
-
astăzi, 15:36
• Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
astăzi, 15:15
• VIDEO Şoşoacă face senzaţie în presa mondială, după ce a venit cu preoţi în Parlamentul European şi a făcut „exorcizare”: Satana este aici!
-
astăzi, 15:51
-
astăzi, 14:50
• Germania interzice livrările de gaz rusesc pentru a diminua impactul Moscovei
-
astăzi, 09:44
• Cu o pizza pe masă, Nicuşor Dan le arată bucureştenilor unde se duc banii oraşului
-
astăzi, 10:24
• Wizz Air, rută nouă spre Chişinău şi mai multe zboruri din România
-
astăzi, 09:22
• De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani
Reprezentanţii muzeului elveţian s-au declarat surprinşi şi extrem de uimiţi de această alegere şi au precizat că nu au "întreţinut niciodată, în niciun moment, niciun fel de relaţie" cu colecţionarul german.
Muzeul recunoaşte însă că această donaţie, a cărei valoare nu a fost precizată, dar care, potrivit presei germane, se cifrează la zeci de milioane de euro şi ar putea atinge chiar 1 miliard de euro, "ridică o serie de întrebări spinoase, mai ales de natură juridică şi etică".
Administratorii muzeului spun că aşteaptă să consulte mai întâi documentele acestei moşteniri şi să stabilească un prim contact cu autorităţile competente, înainte de a adopta "o poziţie concretă şi factuală".
Scandalul Gurlitt a izbucnit în noiembrie 2013, prin intermediul unui articol publicat în revista germană Focus, care dezvăluia faptul că o percheziţie efectuată cu 20 de luni înainte, în 2011, în reşedinţa din Munchen a lui Cornelius Gurlitt, a dus la descoperirea a 1.280 de opere de artă, despre care se credea că au fost furate de la familii evreieşti în timpul nazismului.
Acea colecţie includea desene şi, mai ales, picturi semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Cézanne, Pierre-Auguste Renoir şi Otto Dix. Alte 238 de capodopere, mult mai mult decât se credea iniţial, au fost descoperite ulterior într-un apartament din Salzburg al lui Cornelius Gurlitt.
Cornelius Gurlitt a moştenit colecţia de la tatăl său, Hildebrand Gurlitt, un comerciant cu obiecte de artă care a primit ordin de la Hitler să cumpere şi să vândă aşa-numitele "opere de artă degenerată" pentru a finanţa activităţile naziste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Hildebrand Gurlitt, decedat în 1956, a fost lăsat să trăiască în libertate de armata americană după război şi a recuperat colecţia descoperită la Hamburg de către Aliaţi.
O anchetă a statului german a arătat că numeroase opere au fost obţinute de muzeele germane şi vândute legal de Al Treilea Reich.
O altă parte a colecţiei a fost achiziţionată de familia Gurlitt înainte de 1930.
La începutul lunii aprilie, Cornelius Gurlitt a încheiat un acord cu statul federal german pentru a restitui moştenitorilor acelor familii de evrei acele picturi care au făcut obiectul spolierilor naziste. Aceste tablouri vor trebui să fie identificate într-un interval de un an.
Conform Muzeului Holocaustului din Statele Unite ale Americii, naziştii şi-ar fi însuşit în jur de 16.000 de opere de artă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: Deţinătorul "comorii naziste", octogenarul Cornelius Gurlitt, a murit la vârsta de 81 de ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:46
-
astăzi, 22:27