Muzeul "Theodor Aman" se redeschide

Muzeul "Theodor Aman", cel mai vechi muzeu de artă din Bucureşti, care, în septembrie 2004, a fost închis pentru efectuarea unei serii de lucrări de reabilitare, va fi redeschis joi, publicul urmând să aibă acces la trei dintre sălile de expoziţie, care cuprind lucrări de artă restaurate.

Urmărește
389 afișări
Imaginea articolului Muzeul "Theodor Aman" se redeschide

Muzeul "Theodor Aman" se redeschide (Imagine: museum.ici.ro)

Potrivit Ambasadei SUA la Bucureşti - unul dintre principalii sponsori, alături de Rotary Club, care au contribuit financiar la restaurarea Muzeului "Theodor Aman" -, la evenimentul de deschidere va participa Ionel Ioniţă, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, Jeri Guthrie-Corn, însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane, şi Ştefan Gheorghiu, preşedintele Rotary Club Bucureşti.

În 2001, Ambasada SUA a oferit 20.000 de dolari pentru acest proiect valoros, iar Rotary Club a contribuit la restaurarea muzeului cu suma de 40.000 de euro.

Muzeul "Theodor Aman", situat pe strada C. A. Rosetti, este cel mai vechi muzeu de artă din Bucureşti, rămas intact de la deschiderea lui, în 1908.

Casa în care funcţionează se numără, la rândul ei, printre cele mai vechi clădiri monument istoric din oraş, datând din 1869. Un fapt inedit este că aceasta a fost concepută în întregime de pictor, atât din punct de vedere arhitectural, cât şi decorativ.

Construită din cărămidă cu şarpantă de lemn, în cei 140 de ani de existenţă, casa a trecut prin câteva cutremure şi două restaurări. În 1977 a fost acoperit sistemul de ventilaţie, favorizând astfel igrasia care s-a ridicat până la înălţimea de 2,5 metri, afectând pictura interioară a pereţilor, operă a lui Aman.

Lucrările de reabilitare au început în luna septembrie 2004. Termenul iniţial de reabilitare a fost de un an, iar întârzierile au fost şi o consecinţă a unor evenimente neprevăzute. De pildă, muncitorii au descoperit că sobele, piese de patrimoniu, la fel ca tot ce se află în casă, nu aveau niciun fel de fundaţie, astfel încât s-a decis demontarea lor.

Colecţia muzeului cuprinde 196 de picturi, 400 de desene şi gravuri, precum şi 50 de plăci de gravură. Astfel, muzeul este singura casă-document de epocă rămasă în Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici