Nadia Tunsu şi Ionuţ Munteanu au primit avize favorabile pentru ICR Istanbul şi ICR Praga

Comisiile de Cultură şi de Politică Externă din Senat au dat, marţi, avize favorabile pentru Nadia Tunsu şi Ionuţ Munteanu pentru postul de director al ICR Istanbul, respectiv ICR Praga, în timp ce Dan Shafran va trece din postul de director al ICR Stockholm în cel de director adjunct.

Urmărește
962 afișări
Imaginea articolului Nadia Tunsu şi Ionuţ Munteanu au primit avize favorabile pentru ICR Istanbul şi ICR Praga

Nadia Tunsu şi Ionuţ Munteanu au primit avize favorabile pentru ICR Istanbul şi ICR Praga (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Nadia Doina Tunsu, 37 de ani, a primit, marţi, avizul conform al comisiilor de Cultură şi Politică Externă din Senat pentru funcţia de director al ICR Istanbul, cu 16 voturi favorabile din 16.

În prezent, Tunsu este director al Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene în cadrul Ministerului Culturii, din ianuarie 2012. Anterior, ea a fost coordonatoarea Biroului UNESCO din cadrul Ministerului Culturii, unde s-a ocupat de relaţia cu Turcia.

TITLURILE ZILEI

Nadia Tunsu a precizat că doreşte "o prezenţă mai vizibilă a României la evenimentele de pe tot teritoriul Turciei", subliniind că "principalul target" al ICR Istanbul ar trebui să fie publicul turc. 

Şi Ionuţ Munteanu, 37 de ani, a primit aviz favorabil pentru funcţia de director al ICR Praga, cu 12 voturi "pentru" şi 4 "împotrivă".

Munteanu este licenţiat al Facultăţii de Filosofie în 2002, iar în 2004 a obţinut o diplomă de studii aprofundate la Paris.A absolvit şi un master la SNSPA în publicitate şi reclamă.

Ionuţ Munteanu a fost profesor de istoria religiilor şi a culturii la Liceul Lauder din Bucureşti şi consilier parlamentar la Comisia pentru relaţia cu UNESCO.

Tot marţi, comisiile de Cultură şi de Politică Externă din Senat au dat aviz favorabil, în unanimitate, lui Dan Shafran, 67 de ani, pentru postul de director adjunct al ICR Stockholm.

În prezent, Shafran este director al ICR Stockholm. Fiind la al doilea mandat, s-a decis ca acesta să candideze pentru postul de director adjunct din motive de continuitate, iar postul de director nu va fi ocupat pentru o anumită perioadă.

Preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, Georgică Severin, a precizat că "ideea de a asigura continuitatea fără să încălcăm legea este că postul de director plin va rămâne o perioadă vacant".

Rugat de senatori să le spună în cinci minute de ce consideră că merită să fie păstrat la ICR Stockholm după două mandate, Dan Shafran a precizat că performanţele institutului au fost "mari şi importante".

El a fost numit director în 2006 când s-a înfiinţat ICR. 

"După numai câţiva ani ICR Stockholm a ajuns să fie considerat cel mai activ institut cultural străin de la Stockholm, asta a spus-o presa suedeză. Tot aşa după câţiva ani s-a scris că suntem printre cele mai importante trei scene culturale în viaţa Stockholm-ului. Deci cred că strategia pe care am adoptat-o, eu şi echipa mea, a reuşit să convingă «suedejii» dar şi pe români că suntem nişte parteneri credibili în schimbul relaţiilor culturale dintre România şi Suedia", a spus Shafran. 

Senatorul Daniel Barbu a precizat că Dan Shafran este "la locul potrivit, avem interesul să rămână acolo", în timp ce Titus Corlăţean a salutat nominalizarea dar a precizat că "nu este în favoarea unei continuităţi la nesfârşit", ca principiu, ci doar cu titlu de excepţie. "Aici eu consider că este o excepţie fericită", a spus Corlăţean.

Secretarul de stat Radu Podgorean a explicat că MAE a sprijinit şi avizat această propunere "cunoscând foarte bine activitatea".

"E, mărturisesc în aprecierea noastră, unul din ICR-urile cu cele mai bune rezultate pe care-l avem şi acest lucru graţie conducerii domnul director Shafran", a precizat Podgorean.

El a mai spus că s-au dat avize pentru această numire şi "nu există impedimente". 

"În ultimul timp nu prea au existat situaţii îîn care să numin şi director şi director adjunct, din motive de schemă pentru că în timp ce structura ICR-urilor a crescut, schema nu a mai crescut", a mai precizat reprezentantul MAE la audieri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici