- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (14.07.2014, 17:49)
- Diana Pârvulescu
Nadine Gordimer, laureată a premiului Nobel pentru literatură, a murit la vârsta de 90 de ani
Scriitoarea sud-africană Nadine Gordimer, laureată a premiului Nobel pentru literatură în 1991 şi o renumită activistă împotriva politicii de apartheid, a decedat, duminică, în Johannesburg, la vârsta de 90 de ani.
Urmărește
210 afișări
Nadine Gordimer, laureată a premiului Nobel pentru literatură, a murit la vârsta de 90 de ani (Imagine: Shutterstock)
Familia scriitoarei a declarat că aceasta a murit "liniştită" duminică, în reşedinţa sa de la Johannesburg, în prezenţa copiilor ei, Hugo şi Oriane, informează guardian.com.
Născută în provincia Gauteng din Africa de Sud, Nadine Gordimer a fost una dintre cele mai puternice voci care s-a pronunţat deschis împotriva politicii de apartheid.
Nadine Gordimer a primit premiul Nobel pentru literatură în 1991, comitetul Nobel declarând la acea vreme că "minunatele ei romane epice au adus umanităţii un beneficiu imens".
Multe dintre romanele sale, care relatau nedreptăţile comise de sistemul aflat la putere în Africa de Sud, au fost interzise în timpul apartheidului, însă au fost foarte populare în restul lumii.
Scriitoarea a devenit activă în Congresul Naţional African după masacrul de la Sharpeville, perioadă în care această organizaţie era interzisă. De asemenea, Nadine Gordimer a fost unul dintre primii oameni pe care fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a vrut să-i vadă imediat după ce a fost eliberat.
De-a lungul unei cariere de peste o jumătate de secol, Nadine Gordimer a scris 13 romane, care au fost traduse în peste 40 de limbi străine, peste 200 de nuvele şi câteva volume de eseuri. Unele dintre cărţile sale au apărut şi în limba română.
Printre numeroasele romane publicate de autoarea sud-africană Nadine Gordimer se numără "The Lying Days" ("Zile mincinoase"), acesta fiind şi romanul ei de debut, "A World of Stragers" ("O lume de străini"), "A Guest of Honor" ("Un oaspete de onoare"), "The Conservationist" ("Ecologistul"), volum distins cu premiul Booker, "The Burger's Daughter" ("Fiica lui Burger"), "July"s People" ("Oamenii lui Julie"), "My Son's Story" ("Povestea fiului meu"), "None to Accompany Me" ("Nimeni alături de mine"), şi "The House Gun" ("Arma din casă"), conform site-ului editurii All.
Totodată, la editura Art, în 2012, a apărut volumul "Nimeni alături de mine".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Simona Amânar a ajuns de nerecunoscut. Cum arată fosta campioană olimpică acum, la 45 de ani
CANCAN.RO
Orașul din România în care vin ninsorile săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe