Narcisa Iorga, membru al CNA, protestează faţă de "derapajele" din noul Consiliu

Narcisa Iorga, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a părăsit şedinţa de joi a CNA, declarând într-un comunicat remis MEDIAFAX că gestul său este "o primă formă de protest faţă de noua conduită de lucru" a Consiliului.

Urmărește
355 afișări
Imaginea articolului Narcisa Iorga, membru al CNA, protestează faţă de "derapajele" din noul Consiliu

Narcisa Iorga (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Astăzi, am înregistrat două derapaje în procedurile CNA, care se pot constitui în precedente periculoase: 1. A fost supusă la vot şi a fost validată o propunere de nerespectare a art. 31 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA. 2. Nu a mai fost recunoscut un vot al CNA cu privire la un punct de pe ordinea de zi, la nici o oră după ce votul fusese validat", spune Narcisa Iorga, în comunicatul remis MEDIAFAX.

Narcisa Iorga precizează că, în mod evident, "invocându-se votul majoritar, orice argument poate părea imbatabil".

"Având însă în vedere actuala structură a CNA, care - culmea - acum nu mai suscită niciun fel de reacţii negative faţă de politizarea autorităţii, cu opt voturi din 11 se poate vota inclusiv ignorarea Legii audiovizualului aflate în vigoare, protejarea fără putere de tăgadă a intereselor anumitor radiodifuzori, în detrimentul interesului public. O primă dovadă în acest sens am primit prin modul în care CNA, printr-un vot covârşitor majoritar, a considerat că abaterile posturilor de ştiri în relatarea decesului lui Sergiu Nicolaescu nu au fost prea grave, acordând sancţiuni cuprinse între 10.000 şi 100.000 de lei, deşi Legea audiovizualului prevede şi sancţiuni mai aspre în cazul radiodifuzorilor cu antecedente", mai spune Narcisa Iorga.

Articolul 31 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA prevede faptul că, "În cazul în care o decizie nu întruneşte numărul de voturi prevăzut de lege, preşedintele de şedinţă poate cere reluarea de maximum trei ori a votului, iar în cazul în care tot nu vor fi obţinute cele şase voturi necesare pentru adoptarea unei decizii, votul se reia în şedinţa următoare".

Totuşi, în şedinţa de joi a CNA, Viorel-Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a supus la vot următorul aspect: "În momentul în care avem o singură propunere care este supusă la vot şi nu întruneşte numărul de 6 voturi, sunteţi de acord să fie supusă la vot încă de două ori, deci în total de trei ori maximum?". Propunerea lui Buda nu a primit însă numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi adoptată.

Situaţia aceasta a fost generată de faptul că, la primul punct de pe ordinea de zi, Narcisa Iorga a propus aprobarea preluării licenţei audiovizuale a Radio Gogo de către societatea Sud Media Production SRL de la societatea Brand Emotion SRL. Propunerea lui Iorga nu a primit însă numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aprobată de CNA. Propunerea a fost supusă la vot doar o singură dată.

Pe de altă parte, pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CNA s-a aflat şi o solicitare a societăţii TVMP SRL din Ploieşti de prelungire a licenţei audiovizuale a postului cu denumirea Televiziune Prahova. Televiziunea Prahova emite în mai multe localităţi din judeţul Prahova. De la obţinerea licenţei, societatea a avut un număr total de 10 sancţiuni.

După analizarea solicitării şi discuţia cu directorul postului, la propunerea Narcisei Iorga, Consiliul a votat să nu prelungească licenţa postului generalist Televiziune Prahova, ceea ce echivalează cu faptul că acest canal nu mai poate emite. Decizia a fost luată cu 7 voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Valentin - Alexandru Jucan, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea) şi 2 voturi "împotrivă" (Monica Gubernat şi Christian Mititelu).

În propunerea sa, Narcisa Iorga a făcut referire la "istoricul" postului, precizând că postul a avut numeroase abateri de la legislaţia audiovizualului, atât în ceea ce priveşte demnitatea umană, cât şi prevederile legale privind imparţialitatea în campania electorală. "Nu este vorba de doar o campanie, ci de toate campaniile din 2009 încoace", a spus Iorga.

Un alt membru al CNA, Christian Mititelu, a fost de părere că nu poate fi luată o decizie privind o eventuală retragere a licenţei postului Televiziune Prahova până când membrii Consiliului nu discută şi cu reprezentanţii editoriali ai postului TV.

Însă, după ce a fost luată decizia şi după discutarea unui alt punct de pe ordinea de zi, Viorel-Vasile Buda, vicepreşedinte al CNA, a spus că discuţia despre Televiziune Prahova va fi reluată, pentru că a venit responsabilul editorial al postului.

Narcisa Iorga însă nu a fost de acord cu reluarea votului, precizând că în procesul verbal a fost consemnat faptul că solicitarea de prelungire a licenţei pentru Televiziune Prahova a fost respinsă. "Putem să audiem, dar votul a fost dat", a spus Iorga.

Astfel, membrii CNA au decis să iasă din sala de şedinţe şi să meargă într-un birou pentru a se consulta. După ce au revenit în sala de şedinţe, Viorel-Vasile Buda a spus că a fost vorba despre "o neînţelegere" în cazul postului Televiziune Prahova, pe care "şi-o asumă". El a mai spus că discuţia cu reprezentantul editorial al postului Televiziune Prahova va avea loc în următoarea şedinţă a CNA, care va avea loc marţea viitoare.

Ulterior, Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a declarat că se gândeşte foarte serios să îşi dea demisia, pentru că este nemulţumit de faptul că unii dintre membrii CNA votează ceva, după care îşi retrag votul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici