Noi reguli de protecţie a dreptului de autor pe internet ar putea fi aplicate la nivelul UE

Cotele de piaţă în Europa ale Google, Facebook, Microsoft şi ale altor mari companii ar putea avea de suferit de pe urma votării de către Comisia pentru Afaceri Juridice din cadrul Parlamentului European a unor regulamente mai dure de protecţie a dreptului de autor (copyright), anunţă Reuters.

Urmărește
503 afișări
Imaginea articolului Noi reguli de protecţie a dreptului de autor pe internet ar putea fi aplicate la nivelul UE

Noi reguli de protecţie a dreptului de autor pe internet ar putea fi aplicate la nivelul UE

Noile reguli sunt menite să forţeze platformele on-line - tot mai populare - să împartă veniturile cu publisherii şi să ofere posibilitatea tragerii lor la răspundere pentru încălcările copyright-ului pe internet.

Regulile, propuse pentru prima oară în urmă cu doi ani de către Comisia Europeană, au fost votate de Comisia pentru Afaceri Juridice din cadrul Parlamentului European. Şi în situaţia în care regulile nu vor fi contestate de unii parlamentari europeni în plenul adunării generale de luna viitoare, atunci ele vor fi supuse negocierilor de către statele membre.

Reacţiile cu privire la noile reguli sunt, însă, împărţite, fiind puţin probabil ca regulile să nu fie contestate în Parlament.

Pe de o parte, apar avertismente cu privire la posibile îngrădiri ale unor libertăţi din partea unor oficiali europeni şi a reprezentanţilor companiilor care ar putea fi afectate de noile reglementări.

„Oamenii vor întâmpina probleme făcând lucruri uzuale, precum să discute despre ştiri sau să se exprime on-line. Blocarea acestui drept de a participa pentru a servi intereselor speciale ale companiilor mari media este inacceptabil”, a precizat Julia Reda, membră a Partidului Verzilor din cadrul Parlamentului European şi una dintre oponentele noilor reguli.

„Voi ataca acest rezultat şi voi cere un vot în Parlamentul European”, a adăugat Julia Reda.

„Este dezamăgitor că după doar câteva săptămâni de la intrarea în vigoare a GDPR - o lege care a făcut Europa o purtătoare a stindardului reglementării la nivel global - parlamentarii au aprobat o lege care va afecta la nivel fundamental internetul în Europa, cu ramificaţii globale”, a declarat Raegan MacDonald, şefa politicii publice pentru UE a companiei Mozilla.

De cealaltă parte, posesorii de copyright aprobă decizia Comisiei. „Internetul este la fel de folositor precum conţinutul de pe el. Articolul 11 va fi esenţial în a încuraja viitoare invesţii în conţinut profesionist, divers şi documentat în beneficiul tuturor, de peste tot”, au precizat reprezentanţii media.

Cele mai multe critici s-au concentrat asupra a două articole. Articolul 11 ar putea obliga companii precum Microsoft sau Google să plătească pentru fragmentele de ştiri (aşa-numitele news snippets). Iar Articolul 13 ar obliga companii ca YouTube sau eBay să instaleze filtre care să-i împiedice pe utilizatori să urce materiale cu copyright sau să ceară, în prealabil, licenţă pentru materialele respective. Compania eBay a precizat însă că platformele de comerţ nu sunt incluse pe lista directivei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici