Nottara a ieşit în stradă: În lipsa unui sediu, actorii "au protestat artistic", în faţa teatrului

Actorii Nottara au susţinut o reprezentaţie inedită cu "Umor, amor, fior de dor... în Bucureşti", marţi seară, în holul clădirii cu bulină din centrul Capitalei în care publicul nu mai are voie să intre, spectatorii putând să urmărească spectacolul de pe trotuar, prin uşile de sticlă ale imobilului.

Urmărește
273 afișări
Imaginea articolului Nottara a ieşit în stradă: În lipsa unui sediu, actorii "au protestat artistic", în faţa teatrului

Nottara a ieşit în stradă: În lipsa unui sediu, actorii "au protestat artistic", în faţa teatrului

Întrucât nu-şi mai poate primi publicul între pereţii sediului său din Bulevardul Magheru, Teatrul Nottara i-a aşteptat, marţi, începând cu ora 19.00, pe oameni, în stradă, în faţa acestei cădiri cu bulină.

De altfel, Marinela Ţepuş, managerul Nottara, şi actori ai acestui teatru au împărţit trecătorilor "buline" de pus în piept, inscripţionate cu mesajul "Teatrul Nottara - Risc de excelenţă".

Totodată, timp de o jumătate de oră, publicul a putut să asiste la o reprezentaţie inedită a "Umor, amor, fior de dor... în Bucureşti", privind de pe trotuarul din faţa teatrului, prin uşile de sticlă ale clădirii, secvenţe din spectacol.

"Jucăm doar o jumătate de oră şi pentru un public aflat în stradă. Este o formă de protest să spunem artistic, în care nu ne luptăm, dar încercăm să atragem atenţia autorităţilor că este timpul să facă modificările acelei legi buclucaşe, care ne-a scos în stradă, modificări necesare, astfel încât să se poată purcede la consolidări. Atâta vreme cât Primăria nu are pârghii de a convinge proprietarii sau de a face ceva pentru proprietari ca să se poată consolida aceste imobile, nu are ce face. Legea a aruncat practic această povară în curtea Primăriei, iar Primăria s-a văzut cu un sfert din Bucureşti în braţe, fără să ştie ce să facă", a spus Marinela Ţepuş.

Aceasta a făcut referire la faptul că Teatrul Nottara din Bucureşti şi-a suspendat activitatea de la sediul din Bulevardul Magheru pe 23 noiembrie 2015, în urma promulgării de către preşedintele Klaus Iohannis a legii care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.

Totodată, Marinela Ţepuş a spus că imobilul în care şi-a desfăşurat activitatea Teatrul Nottara nu este singurul care merită să fie consolidat. "Ar trebui să avem grijă de ceea ce a mai rămas din acest Bucureşti istoric. Ar trebui să ni-l protejăm şi ar trebui să-l redăm turismului. Ne lăudăm că avem un proiect prin care încercăm să devenim Capitală culturală europeană. Cum vom deveni noi Capitală culturală europeană în 2021, cu această arteră pustie (Bulevardul Magheru, n.r.), cu Calea Victoriei pustie şi cu centrul vechi pustiu?", s-a întrebat Marinela Ţepuş.

În ceea ce priveşte "Umor, amor, fior de dor... în Bucureşti", jucat marţi seară pe proprie răspundere de actori ai Nottara, în holul clădirii care a găzduit sediul instituţiei de cultură, Marinela Ţepuş a spus că acest spectacol a fost prezentat cu succes atât în România, cât şi în străinătate. "S-a jucat şi în centrul vechi, s-a jucat şi pe scena noastră, s-a jucat şi la Buzău, s-a jucat şi în Germania, cu acelaşi mare succes", a spus Marinela Ţepuş.

Ideea şi alegerea fragmentelor din acest spectacol regizat de Diana Lupescu a aparţinut actorului Cristian Nicolaie. Fiind o producţie dinamică, aceasta nu a suferit de pe urma migrării în acest spaţiu de intrare, aşa că actorii Ioana Calotă, Gabriel Răuţă, Crenguţa Hariton, Cristian Nicolaie, Raluca Gheorghiu şi Alexandru Mike Gheorghiu au cântat şi dansat ca şi cum ar fi fost pe o scenă reală.

De altfel, inedita reprezentaţie a stârnit interesul trecătorilor, care s-au oprit pentru câteva momente pentru a admira, prin uşile de sticlă, jocul actorilor şi pentru a asculta muzica şi replicile artiştilor, care răsunau din boxele montate pe trotuarul din faţa clădirii în care Teatrul Nottara şi-a desfăşurat activitatea. Unii dintre participanţii la eveniment sunt spectatori vechi ai Nottara şi au venit pentru a-i susţine pe actori în demersul lor de a găsi un sediu, în timp ce alţii au spus că au auzit din presă despre situaţia dramatică a instituţiei.

Totodată, Marinela Ţepuş a declarat că Primăria Capitalei face eforturi pentru a găsi un sediu potrivit pentru Teatrul Nottara. "Am vizitat zeci de spaţii. Căutăm. În clipa asta suntem în căutarea unor licee. Am descoperit licee extraordinare, care şi ele sunt monument istoric şi care au apucat să fie renovate, consolidate şi probabil care ne vor găzdui. Există negocierile cu Teatrul Elisabeta, însă dedesubt este un restaurant şi cum ar fi să jucăm noi teatru în zgomotul de la restaurant şi cum ar fi ca publicul nostru să se rătăcească la o nuntă sau la un parastas? Acestea sunt lucrurile inerente care se întâmplă de câte ori se dă în România o lege atât de tembelă", a mai spus Ţepuş.

Până să găsească un spaţiu în care să se mute, Teatrul Nottara va continua să susţine reprezentaţii în spaţii puse la dispoziţie de alte instituţii, între care se numără şi Palatul Cotroceni. De altfel, în sala de spectacole a Palatului Cotroceni, actorii teatrului au susţinut o primă reprezentaţie, intitulată "Teatrul Nottara şi invitaţii săi", la începutul lunii decembrie 2015.

"Este un proiect la care ţinem. Este vorba despre un spectacol pe lună, un spectacol făcut pe un text românesc (...) Spectacolele se vor juca. Acum aşteptăm un răspuns. Dumnealor (cei de la Cotroceni, n.r.) au avut o vacanţă mai lungă în ianuarie şi de aceea vom juca probabil la sfârşitul lui februarie sau la începutul lui martie 'Aprilie, dimineaţa', de Mihai Ispirescu", a explicat Marinela Ţepuş.

Prin evenimentul desfăşurat marţi seară, Teatrul Nottara s-a alăturat vecinilor săi de la Galeria Simeza, cu sediul tot pe Bulevardul Magheru, care au iniţiat proiectul "Arta la fereastră". Cele două instituţii culturale înceracă să atragă, împreună, atenţia guvernanţilor cu privire la faptul că simpla evacuare a unor spaţii profund încărcate istoric şi cultural nu rezolvă nici riscul de a fi victimele unui posibil cutremur, nici destinul instituţiilor silite să-şi suspende, pe perioadă nedeterminată, activitatea cu public.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici