- Home
- Cultură-Media
- LISABONA, (10.04.2015, 12:40)
- Corespondenţă De La Trimisul Mediafax La Lisabona , Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Noul sediu al ICR Lisabona, inaugurat pe muzică de Bach, interpretată de violoncelistul Răzvan Suma - VIDEO
Muzica celebrului compozitor Johann Sebastian Bach, în interpretarea violoncelistului Răzvan Suma, s-a strecurat, joi seară, pe teritoriul fadoului, în renumitul cartier Alfama din Lisabona, într-un eveniment care a inaugurat noul sediu al Institutului Cultural Român (ICR) din capitala portugheză.
Urmărește
421 afișări
Joi, la ora 17.30, limba portugheză se instalase în noul sediu al ICR Lisabona, de pe Rua do Barão din celebrul cartier lusitan Alfama, unde s-au auzit acordurile violoncelistului Răzvan Suma. Cu uşile larg deschise către stradă, cu forfota specifică ceremoniilor festive, cu tablourile lui Gili Mocanu expuse pe noile simeze şi o seamă de invitaţi, Răzvan Suma, solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio din Bucureşti, a interpretat o lucrare a compozitorului Johann Sebastian Bach, un preambul la recitalul din Marea Catedrală Patriarhală a Lisabonei, care a avut loc mai târziu, în aceeaşi seară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Doi oameni au murit / BILD raportează 11 morți și 60-80 de răniți / Ce detalii se cunosc despre atacator
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
La eveniment au participat şi au susţinut alocuţiuni Lilian Zamfiroiu, preşedintele ICR, Ana Paula Laborinho, preşedintele Institutului Camões, Jorge Barreto Xavier, secretar de stat pentru cultură în Guvernul Portugaliei, şi Vasile Popovici, ambasadorul României la Lisabona.
În acest context, Vasile Popovici a spus că, prin inaugurarea noului sediu, publicul asistă la "a doua naştere a Institutului Cultural Român din Lisabona". "Adăpostit, până acum o săptămână, timp de opt ani, de Institutul Francez (unde ICR Lisabona a funcţionat neîntrerupt, din 2007, n.r.), căruia îi mulţumesc aici şi acum pentru anii de amicală colocaţie, azi ICRL-ul părăseşte marsupiul francez şi iese de unul singur în lumea mare. Şi-a ales fără pic de modestie locul cel mai frumos din frumoasa Lisabona. I-am spus de mai multe ori domnului director Daniel Nicolescu, mai în glumă, mai în serios, că aş schimba biroul cu el", a spus ambasadorul României la Lisabona.
De asemenea, acesta a declarat că îşi doreşte ca reprezentanţa să dezvolte în continuare parteneriate cu marile instituţii culturale portugheze, iar noul spaţiu "să rămână doar pentru expoziţii, pentru serile de poezie şi pentru reuniuni restrânse, cărora să le împrumute ceva din intimitatea locului şi din frumuseţea adâncă a cartierului Alfama".
"Toate celelalte proiecte vor fi, ca şi până acum, rezultatul cooperării cu Museu do Azulejo, (...) cu Institutul Camões, cu CCB, cu Casa da Musica din Porto, cu Fundaţia Gulbenkian, cu Teatrul Dona Maria II, cu Opera São Carlos, cu universităţile din Lisabona, Coimbra şi Porto, cu marile şi splendidele biserici portugheze, Sé Patriarcal mai ales, cu EGEAC, Culturgest, Museu de Lisboa, Galeria Millennium, IndieLisboa, Fundaţia Saramago, Casa Fernando Pessoa, Muzeul Naţional de Machado de Castro din Coimbra, Museu de Artes Decorativas Portuguesas şi multe, multe altele", a completat ambasadorul României la Lisabona.
Vasile Popovici a ţinut să mulţumească Guvernului portughez, reprezentat la inaugurarea noului sediu al ICR Lisabona de secretarul de stat Jorge Barreto Xavier, pentru deschiderea excepţională manifestată faţă de cultura română în Portugalia.
Seara a continuat la Sé de Lisboa, Marea Catedrală Patriarhală a Lisabonei, un simbol al regalităţii lusitane, dar şi unul dintre cele mai vechi monumente de artă religioasă din Portugalia, unde peste 400 de persoane l-au ascultat pe Răzvan Suma, care a încântat publicul cu celebre partituri ale lui Johann Sebastian Bach (Suitele 1, 3 şi 5 pentru violoncel).
"Noul sediul al ICR Lisabona înseamnă o nouă deschidere către publicul lusitan, dar nu numai, pentru că locul unde este noul sediu - celebrul cartier Alfama - este o zonă predominant turistică şi, după cum se poate vedea, inclusiv la evenimentul din această seară, unde această catedrală patriarhală este plină şi în special de turişti (...) contez pe asta şi în ceea ce priveşte publicul care va veni la evenimentele de la sediul nostru. Evident, a avea un sediu foarte bine plasat nu înseamnă că toate evenimentele vor fi organizate numai la sediu. Contez şi pe echipa din Lisabona, ca şi pe celelalte echipe să iasă din sedii, să iasă în întâmpinarea aşteptărilor publicului larg din oraşele unde îşi desfăşoară activitatea, în săli mai mult sau mai puţin celebre, cu alte cuvinte să se ducă oamenii noştri la public «acasă», pentru că nu putem aştepta ca mereu să vină ei spre noi, trebuie să ne ducem şi noi spre ei. Cred că aceasta este principala direcţie a politicii culturale pe care încercăm să o implementăm acum la ICR", a declarat Lilian Zamfiroiu pentru MEDIAFAX, după inaugurarea noului sediu al ICR Lisabona.
În ceea ce priveşte relaţia României cu Portugalia, Lilian Zamfiroiu a spus că este "una specială şi bazată pe cunoaştere". "Aşa cum menţiona şi secretarul de stat pentru cultură din Guvernul portughez, este o relaţie specială, bazată pe cunoaştere, bazată pe interrelaţionare, pentru că atât artiştii români au avut o prezenţă foarte bine marcată aici cel puţin în ultimii doi ani, dar şi artiştii portughezi au o prezenţă în România la fel de bine receptată de publicul românesc, din cele afirmate de secretarul de stat", a mai spus preşedintele ICR.
Pe de altă parte, Lilian Zamfiroiu a declarat că ambasadorul României la Lisabona, Vasile Popovici, a reuşit să impună o dinamică "absolut de invidiat". "Este un exemplu de colaborare între ambasadă şi ICR, un exemplu care mi-aş dori să fie adoptat de toate reprezentanţele noastre din străinătate. Manifestările ICR nu sunt singulare, ele se înscriu într-o politică culturală a României, iar politica culturală a României este parte integrantă din relaţia diplomatică pe care România o dezvoltă cu ţările de reşedinţă, ţările în care avem astfel de reprezentanţe", a completat acesta.
Totodată, Daniel Nicolescu, directorul reprezentanţei culturale din Lisabona, a subliniat că va încerca să se concentreze pe arta plastică românească. "Avem tineri absolut sclipitori şi care, graţie noului nostru sediu, vor putea fi expuşi şi văzuţi. (...) Vreau să merg şi pe artă plastică, pentru că până acum am avut multe expoziţii, dar vizibilitatea nu era tocmai ce îmi doream", a adăugat acesta, pentru MEDIAFAX.
El a spus că au existat două evenimente majore dedicate artei plastice, "un soi de replică vizuală la opera lui Saramago" şi unul ce l-a vizat pe Fernando Pessoa. Astfel, despre următoarele nume ale căror opere vor fi expuse la ICR Lisabona, Daniel Nicolescu a spus că i-ar plăcea să aducă o serie de expoziţii ce aparţin unor galerii precum Annart, Art Victoria, dar şi Zorzini Gallery.
Noul sediu al filialei ICR beneficiază la parter de un vast spaţiu expoziţional, gândit special pentru prezentarea unor lucrări de artă, dar dispune şi de o bibliotecă, cu spaţiu de studiu, unde pot fi consultate dicţionare, volume de beletristică, albume de artă, reprezentanţa culturală continuând să ofere cursuri de limbă română, întrucât portughezii sunt interesaţi de studierea ei.
Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei, potrivit site-ului instituţiei. Creşterea vizibilităţii valorilor culturale româneşti în lume constituie scopul principal al activităţilor desfăşurate de ICR. Activitatea Institutului Cultural Român este înţeleasă ca o modalitate complementară de atingere a obiectivelor strategice ale României, alături de iniţiativele externe de factură politică şi economică. O direcţie prioritară de acţiune a ICR priveşte comunităţile din ţările vecine în care limba româna este vorbită ca limbă maternă.
În prezent, reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate cuprinde 17 institute - Berlin, Bruxelles, Chişinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varşovia, Veneţia, Viena şi Budapesta, care a primit, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin.
Citește pe alephnews.ro: FT: Donald Trump va cere statelor NATO să îndeplinească ținta de 5% pentru cheltuielile de apărare
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentagonul a confirmat că SUA are în prezent aproximativ 2.000 de trupe desfășurate în Siria. O delegație urmează să discute cu gruparea HTS
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
CANCAN.RO
E oficial, vin ninsorile în București! Pe ce dată ninge, potrivit meteorologilor weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe