O CARTE pe zi: "Capătul drumului", de Liliana Corobca

Acum mai bine de şaptezeci de ani, când trupele sovietice au pătruns în Moldova şi Bucovina, punând în practică pactul Ribbentrop-Molotov, mii de români bucovineni au fost deportaţi în Siberia. În 2018, o scriitoare din Republica Moldova scrie despre destinul unora dintre aceşti deportaţi.

Urmărește
799 afișări
Imaginea articolului O CARTE pe zi: "Capătul drumului", de Liliana Corobca

O carte pe zi: "Capătul drumului", de Liliana Corobca

"Sfârşitul vieţii este sfârşitul poveştii, dar orice sfârşit e precum capătul drumului, doar un episod, şi după el urmează un nou început". "Povestea alungă moartea şi cheamă dragostea. Te-am chemat cu povestea mea, am deschis cufărul amintirilor…".

Amintirile sunt ale Anei Blajinschi, o femeie de aproape 90 de ani, pe care familia vrea s-o ducă la azil, dar strănepoata care merge s-o convingă să accepte soluţia îi ascultă povestea pe care nimeni n-o ştia, a perioadei din tinereţea ei, când fusese deportată din Bucovina în stepele Kazahstanului. O poveste despre răutăţile lumii pe vreme de război (1941), despre călătoria a sute de oameni, vreme de câteva săptămâni, într-un tren de marfă, înghesuiţi în vagoane pentru vite în care mureau pe capete de foame, sete, căldură şi boli, până la capătul căii ferate, care nu era capătul drumului; despre stepa unde au fost obligaţi să-şi clădească o viaţă nouă (fata de 11 ani la acea vreme va munci din greu, în agricultură, pescuit, va învăţa croitorie, să se întreţină) şi iar mureau pe capete, şi peste mormintele lor anonime s-au întins mai târziu holde nesfârşite; despre întoarcerea, după decenii, acasă, unde nu mai recunoşteau nimic şi schimbarea vremurilor când "deportarea noastră a ajuns pentru unii un mod de a avea o bucăţică de pâine mai bună, deportarea interesează, se studiază pe bani frumoşi, iar deportaţii nu interesează, să moară mai repede toţi, să venim noi cu adevărul nostru, cu istoria noastră".

Un roman care face o incursiune într-o istorie tragică (deportarea românilor din Bucovina de către sovietici, în 1940), amintind de memoriile Aniţei Nandriş-Cudla. Un roman bine scris, chiar dacă şi cu oarecari lungimi, pe alocuri un adevărat poem epic (nu o dată frazele sunt versificate) de o tulburătoare frumuseţe, cu multe obiceiuri vechi care luminează lectura. Un destin ca multe altele, reprezentativ pentru secolul trecut.

Născută în 1975, în Basarabia, unde a şi studiat, Liliana Corobca trăieşte acum la Bucureşti, a debutat în 2003, a publicat mai multe romane, unele dintre ele premiate, între care "Kinderland", traduse în mai multe limbi. S-a ocupat intens ca cercetător de cenzura din România comunistă, scriind mai multe cărţi pe această temă. A publicat şi volume ştiinţifice despre cenzura comunistă, exilul literar şi bucovinenii deportaţi în Siberia.

Liliana Corobca - "Capătul drumului". Editura Polirom. 336 pag.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici