O carte pe zi: „Har/Jar. Phoenix”

Iubitorii rockului românesc şi mai ales cei ai formaţiei Phoenix au cu ce se delecta. Phoenix Har/Jar este un concept dual (tie-in) film-carte, cu lansare simultană şi conţinut complementar, realizat în parteneriat de Televiziunea Română şi Editura Integral, cu sprijinul CNSAS.

Urmărește
387 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Har/Jar. Phoenix”

O carte pe z: „Har/Jar. Phoenix”

Materialul publicat cuprinde interviuri cu 21 de personalităţi culturale, membri ai formaţiei Phoenix, din perioada 1962-1989, şi ai ecosistemului Phoenix, plus 80 de pagini de inserturi grafice din Arhivele Securităţii, deţinute de CNSAS.

Săptămâna trecută, la 7 decembrie, Televiziunea Română a prezentat în premieră un film documentar „Phoenix. Har/Jar”, realizat de Casa de Producţie TVR şi regizat de Cornel Mihalache, marcând împlinirea a 60 de ani de când s-au pus bazele trupei ce avea să se numească Phoenix şi să scrie istorie în muzica românească, devenind un reper cultural important pentru generaţii întregi.„Phoenix. Har/Jar” reuneşte membrii formaţiei din perioada de dinaintea plecării din 1977 şi punctează în cele 104 minute ale filmului momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariţii din 1962 sub numele de „Sfinţii”, până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în ţară, relaţia cu Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România şi cum au reuşit s-o facă, dar şi viaţa pe care au dus-o peste hotare înainte şi după Revoluţia din ’89. Din ianuarie filmul va putea fi văzut şi pe marile ecrane din Bucureşti şi din ţară.

„Este un film despre oameni, nu despre muzică. Oameni frumoşi cu orgolii mari, bătrâni cu suflet de copil. Stăpânii României, la un moment dat. Cu o viaţă plină de întâmplări urâte şi frumoase, vesele şi triste. În 60 de ani au trecut prin multe. Eu îmi închipui formaţia ca pe un vagon regal într-o gară regală. Mulţi urcă şi mulţi coboară. Sunt locuri de primă clasă şi locuri la economic, clasa a doua. Conductor e doar unul. Iar prima întrebare pe care i-am pus-o a fost asta: .Răspunsul a fost: „Nu l-am ascultat. Am încercat să ajung dincolo de legendă. Sper că am reuşit, cât de cât” declara regizorul Cornel Mihalache.

Premiera filmului a fost dublată de lansarea cărţii cu acelaşi titlu ce conţine interviurile din perioada 1962-1989 plus inserturi grafice din Arhivele Securităţii, deţinute de CNSAS. Textele prezentate în carte conţin transcrierea integrală a interviurilor realizate de Cornel Mihalache şi Claudia Nedelcu Duca (producătorul filmului) în studiourile TVR şi în alte locaţii din ţară şi străinătate. La sfârşitul fiecărui interviu din carte sunt inserate coduri QR care, prin scanare, deschid documente video, conţinând fragmente inedite neincluse în filmul realizat de Televiziunea Română.

Cartea a fost lansată pe 8 decembrie, la Standul TVR din cadrul Târgului de carte Gaudeamus.

„Căutarea identităţii a constituit o permanenţă a formaţiei Phoenix - scrie Costel Postolache în Cuvântul înainte. Faza maturităţii a reprezentat-o autoasumarea calităţii spirituale de român. (...) Creaţia lor nu mai ţine de cultura rock, ci pur şi simplu de cultură. Şi în mod esenţial de cultura românească. Phoenix a creat muzică în spiritul folclorului, mergând până la rădăcinile cele mai adânci ale spiritualităţii noastre. (...) Muzica Phoenix a devenit modernă valorificând, asemeni tuturor marilor creatori ai artei contemporane, moştenirea arhaică, populară, ritmurile subterane, vitale, ale supravieţuirii unui popor. (...) Muzica Phoenix defineşte un spirit şi un spaţiu. Întâlnirea norocoasă cu mari scriitori, mari poeţi, a prilejuit conjuncţia cu capodopera”.

Nu e spaţiu suficient în această rubrică de semnalare a unei cărţi pentru a evidenţia noutăţile pe care le aduc cele 21 de interviuri. De aceea recomandarea noastră este să citiţi această carte, o delectare, rememorare a unei epoci, o admirabilă sinteză.

Încă un argument: la momentul publicării cărţii, nimeni nu ştia dacă va avea loc un concert Phoenix 60 sau dacă membrii generaţiei de platină se vor mai reuni vreodată, dar, în această carte, aceştia sunt împreună pentru totdeauna.

TVR – Har/Jar. Phoenix. Ediţie îngrijită de Cornel Mihalache, Claudia Nedelea Duca şi Costel Postolache. Editura Integral, colecţia Phoenix.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
phoenix

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici