- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (23.07.2021, 07:54)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi. „Aceeaşi mare” de Amos Oz
„Aceeaşi mare” este una dintre cele mai fascinante cărţi ale lui Amos Oz, o polifonie de voci.
Urmărește
268 afișări
O carte pe zi. „Aceeaşi mare” de Amos Oz
Semnalăm astăzi apariţia romanului pe care autorul lui, israelianul Amos Oz, l-a iubit cel mai mult, după insistentele sale declaraţii. Un roman–poem care a luat primul Premiu francez WIZO, în 2003, a fost dramatizat în 2011, la Tel Aviv, adaptat ca operă la Bari, în Italia şi tradus în peste 20 de ţări.
„Am scris această carte cu tot ceea ce am. Limbaj, muzică, structură … Dintre toate, mi-e cea mai apropiată. Aproape de mine, aproape de ceea ce am dorit întotdeauna … Am mers cât de departe am putut.“ (Amos Oz)
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Deşi e un roman–poem, există şi o intrigă cu patru personaje, cărora li se adaugă naratorul însuşi, care se prezintă pe el însuşi cu ironie. Nu e o carte cu o intrigă desfăşurată, nici enigme, mai degrabă gândurile în desfăşurare ale personajelor, deci o polifonie de voci. În spatele acestor gânduri, cu substrat filosofic, se află obsesiile lui Amos Oz - singurătatea, familia, erotismul, iubirea, adulterul, moartea. Surprinzător, nu există dezbateri politice, ca în alte romane. Traducerea este una de excepţie, fascinantă.
Iar traducătoarea scrie pe coperta a patra:
„Acest text hibrid refuză să urmeze canoanele epice ale romanului, impunându-ne norme noi, surprinzătoare. Dar să nu ne lăsăm dezorientaţi, ci să ne permitem să ieşim din albia aşteptărilor noastre de cititori. Parcurgând rândurile care se metamorfozează neîncetat pentru a lăsa proza aparent naivă să ne conducă brusc spre versuri cu tainice inflexiuni, şi care la rândul lor se aştern din nou liniştitoare în epic, parcă am asculta vocea unui menestrel peregrin, recitând în piaţa unui oraş medieval, acompaniat din când în când de sunetele unei viele, harpe, unui psalterion sau flaut. Pentru a completa un sens îndepărtat sau o emoţie nestăpânită, ca o respiraţie tăiată, recitativul epic lasă loc tonalităţii poetic învăluitoare a incantaţiilor. Ascultăm şi tăcerea care pluteşte când un rând sau un vers s-au întrerupt: o invitaţie de a continua să urmărim ce se petrece când spaţiul real şi spaţiul imaginar se întretaie sau se suprapun. Căutări nesfârşite, depărtări învăluitoare, voci însingurate, moartea prezentă în viaţa de zi cu zi, ecourile unor tristeţi care îşi răspund de pe un meridian pe altul; şi marea cu prezenţa ei de basso continuo, ritmând adâncimi poetice.“
Amos Oz – Aceeaşi mare. Traducere din limba ebraică şi note de Marlena Braester. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 213 pag.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe