- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (23.01.2023, 08:03)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Alexa Visarion sau destinul vocaţiei. Ecourile amintirii”
Un nou volum în care se continuă selecţia unor spectacole ale celebrului regizor, cu precădere din ultimele stagiuni şi comentarii inedite la spectacolele anterioare.
Urmărește
221 afișări
O carte pe zi: „Alexa Visarion sau destinul vocaţiei. Ecourile amintirii”
În 2015, Elena Saulea publica volumul „Alexa Visarion sau destinul vocaţiei”. Elena Saulea, conferenţiar universitar dr la UNATC din Bucureşti, era sora regizorului Alexa Visarion, dar n-a mai apucat să vadă cartea tipărită, s-a stins în 2014. Volumul masiv cuprindea informaţii despre întreaga activitate a regizorului, schiţe de protret, slecţie de interviuri şi cornici din perioada 1970-2015, plus texte necenzurate din arhiva autorului.
Alexa Visarion nu mai trebuie prezentat, e un artist complex: regizor de teatru şi film, scenraist, publicist, scenograf, doctor în arte, profesor honoris causa al mai multor universităţi de profil.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
În ultimii ani, Ştefan Anton Saulea, doctor în filologie, fiul Elenei Saulea, a preluat întreaga documentare a proiectului Alexa Visarion şi a conceput acest al doilea volum, care a apărut anul trecut. Şi care se deschide cu un text semnat de George Banu („Carieră în lumina scenei şi umbra şcolii”) şi cuprinde alte numeroase opinii despre activitatea regizorului şi alte interviuri spumoase.
Pe coperta a patra a volumului, Octavian Saiu scrie: „Alexa Visarion: destinul vocaţiei! Dar şi vocaţia destinului, ceea ce în teatru, în film, înseamnă enorm. Unii artişti îşi croiesc un parcurs, cu greu. Alţii caută să-şi traseze o carieră, cu lejeritate. Toţi visează să îşi impună o operă. Destin, însă, au puţini. Atât de puţini, încât ei – doar ei! – rămân repere de istorie în universul fragil al acestor tărâmuri ce se înrudesc graţie lor. Trăiesc în ambele, fiindcă nu se pot regăsi până la capăt în niciunul. Aşa, între orizonturile propriilor căutari, se apropie de absolut şi de ei înşişi. Un astfel de creator rămâne Alexa Visarion. Hăruit cu forţa metaforei, mângâiat de atingerea marilor simboluri, a ştiut să fie la fel de original în teatru şi în film, la fel de seducător în pedagogia amândurora, fiindcă în fiinţa lui puternică şi delicată deopotrivă e acel ceva al marilor spirite. Ce anume? E greu de răspuns, fiindcă nici Ingmar Bergman, nici Andrzej Wajda sau Peter Brook nu ne pot ajuta să dezlegăm misterul. Este, probabil, vocaţia destinului asumat ca paradox, ca o răsplată şi ca o pedeapsă, ca un drum către bucurie şi către durere, ca o cale spre împlinire şi mântuire. Şi este, în mod cert, destinul vocaţiei înţeleasă ca dar de suflet oferit tuturor celorlalţi şi lumii întregi.”
Elena Saulea, Ştefan Anton Saulea, coordonatori - Alexa Visarion sau destinul vocaţiei. Ecourile amintirii. Ediţie aniversară. Editura Junimea, colecţia Colocvialia. 256 pag.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe