O carte pe zi: „Angelo De Gubernatis şi România”, de Tatiana Nicolescu, Alexandra Nicolescu

„Ceea ce a scris şi a spus De Guvernatis despre România şi despre poporul român, dialogul pe care l-a purtat cu intelectualii români, se sintetizează într-o unică formulă: un prieten al Românilor.

Urmărește
319 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Angelo De Gubernatis şi România”, de Tatiana Nicolescu, Alexandra Nicolescu

O carte pe zi: „Angelo De Gubernatis şi România”, de Tatiana Nicolescu, Alexandra Nicolescu

Aşa l-au numit, în diferite ocazii, cei cu care s-a întâlnit şi a discutat în timpul scurtei sale şederi în România sau cu alte prilejuri.”

Consecventă în programul său de înaltă calitate culturală, chiar şi în aceste vremuri puţin favorabile, Editura Meronia propune publicului un nou volum care deschide o perspectivă necunoscută asupra relaţiilor româno-italiene. Sub titlul „Angelo De Gubernatis şi România”, distinsa doamnă profesor de la Universităţile din Bucureşti şi Milano, Veneţia şi Bergamo, cunoscuta traducătoare Tatiana Nicolescu, face dovada unei extraordinare vitalităţi intelectuale, ducând mai departe şi finalizând o carte începută de fiica sa, Alexandra Nicolescu, dispărută, din nefericire, în mod tragic şi prematur. De obicei fiii continuă opera părinţilor, dar în acest caz lucrurile stau invers. Volumul apare încadrat de două excelente prezentări, o prefaţă a istoricului literar Valeriu Râpeanu, cunoscut publicului pentru erudiţie şi o operă de scriitor şi editor, şi o postfaţă a nu mai puţin reputatului istoric Ion Bulei. Iată deja amănunte care atrag atenţia asupra ediţiei, care restituie informaţii necunoscute din fondurile Bibliotecii Naţionale din Florenţa.

Angelo de Gubernatis (1840-1913), mare prieten al României, cărturar, fondator de publicaţii, intelectual implicat în viaţa politică a vremii sale, a vizitat România şi a publicat un volum de memorii de călătorie de un interes deosebit din perspectivă culturală, sociologică, psihologică.

Cum arăta lumea românească în ceea ce se numeşte retrospectiv La Belle Epoque? Cum o vedea un călător străin care a conferenţiat la Ateneu şi a vizitat instituţii şi saloane, medii diverse, de la Palatul regal la redacţiile unor mari publicaţii? Ce s-a schimbat de atunci în România şi ce nu? Ce impresii a consemnat publicistul şi ce relaţii a stabilit cu ai săi contemporani români? Lectura cărţii oferă multe surprize şi inspiră multe reflecţii, surprinzător de incitante din punctul de vedere al cititorilor de azi.

Angelo De Gubernatis, filolog şi scriitor italian, a fost ales membru de onoare al Academiei Române la 28 martie 1895.

„Ceea ce a scris şi a spus De Guvernatis despre România şi despre poporul român, dialogul pe care l-a purtat cu intelectualii români, se sintetizează într-o unică formulă: un prieten al Românilor. Aşa l-au numit, în diferite ocazii cei cu care s-a întâlnit, a discutat în timpul scurtei sale şederi în România sau cu alte prilejuri.”

 

Tatiana Nicolescu, Alexandra Nicolescu – Angelo De Gubernatis şi România. Cuvânt-înainte de Valeriu Râpeanu. Postfaţă de Ion Bulei. Editura Meronia, 144 pag.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici