- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.08.2021, 12:52)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Au fost odată două oraşe. New York şi Bucureşti la 1900”, de Mariana Neţ
„Paginile cărţii nu vorbesc despre cum arătau cele două oraşe, ci despre cum se crede(a), în general, că arătau, despre cum erau înfăţişate, prezentate”.
Urmărește
529 afișări
O carte pe zi: „Au fost odată două oraşe. New York şi Bucureşti la 1900”, de Mariana Neţ
Prof. dr. Mariana Neţ este cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“. Printre domeniile sale de interes se numără lingvistica generală, pragmatica, semiotica, studiile culturale şi istoria mentalităţilor. A publicat circa 200 de articole în reviste şi volume de specialitate româneşti şi străine, a tradus zece volume de beletristică şi literatură ştiinţifică (din engleză sau franceză), a predat, ca profesor invitat, la Universitatea din Perpignan şi la New Bulgarian University. A publicat mai multe cărţi primite cu interes.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
În anul universitar 2007-2008 a petrecut şapte luni la New York University. După cercetarea la faţa locului a apărut în 2016 cartea de faţă, pe care profesorul Mariana Neţ a tradus-o acum şi pentru publicul român.
„Această carte este o excursie în trecut – precizează autoarea în prefaţă. Textul spune povestea a două oraşe: New York şi Bucureşti în perioada cuprinsă între 1865 şi 1914. Aceste două oraşe sunt reprezentative pentru ţările din care fac parte, dar sunt importante şi în sine, ca oraşe. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de al XX lea este perioada în care ambele oraşe au fost reconstruite şi au început să-şi afirme identitatea, când au devenit conştiente de propriile atuuri şi au început să vorbească despre ele.
Acesta e momentul în care, în toate marile oraşe din Europa şi din cele două Americi, s-a introdus canalizarea, străzile au fost pavate, iar la marginea lor s-au construit trotuare. Tot atunci, dezvoltarea transportului public intraurban a devenit un fenomen cotidian. Iar spre sfârşitul secolului, tramvaielor trase de cai li s-au alăturat cele electrice. De altfel, străzile începeau a fi iluminate tot electric. Şi tot pe la sfârşitul secolului al XIX-lea apar şi noi mijloace de comunicaţie şi divertisment: telegrafului, care exista încă din prima jumătate a veacului, i se alătură acum telefonul şi fonograful, în timp ce fotografiile şi dioramele încep să fie concurate de nou-inventatul cinematograf. Mai târziu, chiar pe la sfârşitul secolului, va veni vremea magazinelor universale, iar pe străzi se vor organiza parade, promenade, demonstraţii. Toate aceste schimbări s-au petrecut foarte rapid, în ritm mereu accelerat. Astfel încât, în jurul anului 1900, erau aproape asimilate în ţesătura vieţii zilnice şi confereau oraşelor o identitate nouă (…).
Oraşele au o multitudine de voci şi pot fi contemplate dintr-o infinitate de puncte de vedere. Oraşele vorbesc şi spun poveşti. Poveşti despre mulţi oameni obişnuiţi şi despre câţiva oameni excepţionali. În paginile acestei cărţi vom încerca să prezentăm unele dintre zgomotele care se auzeau cel mai frecvent la New York şi la Bucureşti pe la sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul celui de al XX-lea, cu scopul de a înţelege, atât cât se poate, jocul complex dintre cutumele patriarhale care încă persistau şi modernitatea ce era deja acolo sau tocmai prindea contur (…).
Între cele două oraşe sunt totuşi diferenţe uriaşe. Ultimele pagini ale cărţii pun accent pe câteva dintre ele.
Cartea aceasta se centrează pe relaţia fiecăruia dintre cele două oraşe cu cele cinci simţuri, arătând cum este aceasta mediată de texte: ghiduri de călătorie, cărţi poştale ilustrate, cărţi de bucate, coduri comportamentale, muzică. Sugerează ce ar fi putut descoperi un străin despre fiecare dintre cele două oraşe, despre <<omul de pe stradă>. Se referă la cum trăiau newyorkezii şi bucureştenii la 1900 şi la cum se bucurau de viaţă. Încearcă o reconstituire parţială a felului în care arătau diferite vecinătăţi, a mirosului şi a gustului, dar şi a ecoului. Descrie zgomotul şi muzica din cele două oraşe.
Paginile cărţii nu vorbesc despre cum arătau cele două oraşe, ci despre cum se crede(a), în general, că arătau, despre cum erau înfăţişate, prezentate”.
O carte apărută în condiţii grafice de excepţie, cu un impresionant număr de ilustraţii.
Mariana Neţ - Au fost odată două oraşe. New York şi Bucureşti la 1900. Prefaţă de Georgeta Filitti. Traducere din limba engleză de Mariana Neţ. Editura Corint. Colecţia Istorii urbane. 398 pag.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe