O carte pe zi: „Cofetăria cu miracole”, de Christian Escribà şi Silvia Tarragó

„Un roman istoric despre arta cofetăriei Escribà din Barcelona, o carte despre tradiţie cu o tuşă de realism magic.”

Urmărește
419 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cofetăria cu miracole”, de Christian Escribà şi Silvia Tarragó

O carte pe zi: „Cofetăria cu miracole”, de Christian Escribà şi Silvia Tarragó

Indiferent că vă plac sau nu dulciurile, un roman despre „magia dulciurilor” e binevenit, mai ales în momente de sărbătoare. Vă semnalăm astăzi o asemenea carte, care este o operă de ficţiune, cu întâmplări şi personaje ivite din imaginaţia autorilor, cum ţin ei înşişi să precizeze, dar cu date istorice, mai ales cele care fac referire la cofetăria Escribà, cunoscută în Barcelona şi întreaga Catalonie.

Christian Escribà Tholoniat, ne spun editorii, este reprezentantul celei de-a patra generaţii de cofetari barcelonezi care, în 1906, au înfiinţat ceea ce avea să devină cofetăria Escribà, astăzi parte a patrimoniului cultural şi gastronomic al Catalunyei. Şi-a început ucenicia la 16 ani şi s-a perfecţionat atât cu mari maeştri catalani, cât şi francezi. A câştigat numeroase medalii de aur şi premii internaţionale şi a lucrat la Paris, Viena şi Barcelona. A înfiinţat primul showroom de produse de cofetărie din Europa, e membru al Academie Culinare Franceze, iar Academia Spaniolă de Gastronomie i-a acordat titlul de cel mai bun cofetar din Spania. Semnează primul său roman, cel de faţă, împreună cu scriitoarea Sílvia Tarragó Castrillón, poetă, prozatoare şi jurnalistă, care a condus vreme de 14 ani librăria Proa Premià. A debutat în 1998 cu un volum de versuri premiat, a mai publicat povestiri, cărţi pentru copii, premiate şi ele.

Mai spun editorii: „O incursiune în istoria şi în atmosfera Barcelonei, Cofetăria cu miracole porneşte de la povestea adevărată a cofetăriei Escribà, un loc emblematic pentru toată Catalunya. O călătorie în universul catalan care acoperă aproape un secol, romanul ne face părtaşi la sărbători şi tradiţii locale deosebit de pitoreşti, precum şi la evenimente care au marcat dramatic viaţa oamenilor, urmărind două destine, cel al lui Mateu Serra şi cel al tinerei Alba. Un tablou plin de culoare al Barcelonei, o feerie care are în centrul său magia dulciurilor.

Mateu Serra, un orfan răzbătător care are sclipirea de a transforma o mică brutărie de cartier într-o cofetărie modernă, va deveni întemeietorul unei dinastii. Alba, a cărei naştere pare să se afle sub semnul unei stele norocoase, vine pe lume în zorii zilei de Crăciun a anului 1926, când peste Barcelona se aşază o ninsoare miraculoasă. Pasionată de dulciuri şi înzestrată cu un talent neobişnuit, manifestat încă din copilărie, Alba nu-şi doreşte decât să lucreze la faimoasa cofetărie Escribà, de care intuieşte că este legat drumul ei în viaţă.”

Pe lângă povestea fermecătoare, care va atrage cu certitudine cu deosebire lectorul feminin, cartea mai conţine şi o mulţime de reţete risipite ici şi colo, produsele finale lăsându-ţi gura apă. „Alba învăţase să facă prăjituri ca un fel de omagiu adus trecutului.”

„Un roman istoric despre arta cofetăriei Escribà din Barcelona, o carte despre tradiţie cu o tuşă de realism magic.“ — La República

Christian Escribà şi Silvia Tarragó – Cofetăria cu miracole. Traducere din catalană şi note de Alexandru M. Călin. Editura Humanitas fiction, colecţia Raftul Denisei. 274 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici