„Cum moare democraţia este o lectură care îţi dă fiori.” (The Washington Post)
S-a scris enorm, în toate limbile pământului, pe tema acestei cărţi: ascensiunea lui Hitler şi prăbuşirea Republicii de la Weimar. Şi totuşi, îmi permit să vă îndemn să cumpăraţi şi această carte. E cu totul altfel decât cele care tratează aceste teme, e nu numai plină de informaţii, multe dintre ele foarte puţin cunoscute publicului, dar e atât de captivantă şi bine scrisă, încât aproape nu poate fi lăsată din mână, fapt rar pentru o carte de istorie. Autorul ei este profesor d eistorie la Hunter College şi Graduate Center din cadrul The City University of New York şi a mai scris şi alte cărţi pe teme asemănătoare.
Scriu editorii: „De ce s-a prăbuşit democraţia atât de rapid în Germania în anii 1930? Cum a fost posibil ca un guvern democratic să-i îngăduie lui Hitler să pună mâna pe putere? Cartea lui Benjamin Carter Hett, un foarte reuşit portret al omului Hitler şi al celor din preajma sa în anii de început ai ascensiunii lui politice, de la Hermann Göring la Alfred Rosenberg, este în acelaşi timp o amplă expunere a intrigilor şi manevrelor prin care aceştia au acaparat treptat puterea în Germania după Primul Război Mondial. Însă şi mai important e poate faptul că prezintă şi explică pe larg felul în care obtuzitatea unor politicieni democraţi precum Franz von Papen, de exemplu, a contribuit, direct sau indirect, la ascensiunea lui Hitler şi a nazismului. O lecţie importantă pentru prezent, când democraţia este din nou luată cu asalt.”
Fragmente: „În afară de finanţele internaţionale, germanii se simţeau vulnerabili şi în faţa altor forţe ostile din afară. Germania avea o nouă frontieră cu Polonia, lungă şi şerpuită. Teritoriile care fuseseră germane înainte de Primul Război Mondial (părţi din Silezia şi Prusia Occidentală) au fost date Poloniei în cadrul acordului de pace.” „Pierderea acestor teritorii i-a mâniat pe mulţi germani. Gottfried Treviranus, ministrul pentru Teritoriile Ocupate în cabinetul lui Bruning, vorbea despre cum <
Benjamin Cartyer Hett – Cum moare democraţia. Ascensiunea la putere a lui Hitler şi prăbuşirea Republicii de la Weimar. Traducere de Cristina Felea. Editura Polirom. 267 pag.