O carte pe zi. ”Despre marea strategie,” de John Lewis Gaddis

„O analiză cuprinzătoare a modului în care liderii iau decizii strategice. Un studiu dinamic, erudit asupra trecutului în beneficiul viitorului” - Kirkus Reviews.

Urmărește
386 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. ”Despre marea strategie,” de John Lewis Gaddis

John Lewis Gaddis este profesor de istorie la Yale University şi directorul fondator al Brady Johnson Program in Grand Strategy. A publicat mai multe cărţi foarte căutate, între care foarte cunoscută este „Războiul rece”, apărută şi ea în traducere românească. (Cartea prezintă într-o manieră desăvârşită nu numai ce s-a întâmplat, ci şi de ce Uniunea Sovietică a reprimat brutal rebeliunea din Germania, Ungaria şi Cehoslovacia; modul în care Kennedy şi Hrusciov s-au confruntat în criza rachetelor din Cuba; de ce Nixon şi Mao Zedong au căutat să stabilească relaţii aparente de prietenie; în ce credeau la sfârşitul Războiului Rece Ioan Paul al II-lea, Ronald Reagan, Margaret Thatcher şi Mihail Gorbaciov. Gaddis a folosit surse de prima mână.)

John Lewis Gaddis a primit două distincţii pentru activitatea sa didactică la Yale, iar în 2005 i s-a decernat medalia National Humanities.

În 2012, studiul său George F. Kennan: An American Life a primit premiul Pulitzer pentru biografie.

The New York Times l-a numit „decanul istoricilor Războiului Rece”.

Scriu editorii: „În Despre marea strategie, John Lewis Gaddis prezintă teoria şi practica marii strategii din Antichitate pînă la al Doilea Război Mondial, având ca surse clasici ai istoriografiei (de la Herodot la Tucidide), ai gândirii strategice (de la Sun Tzu la Clausewitz) şi ai gândirii politice (de la Machiavelli la Isaiah Berlin), dar şi scrierile Sfântului Augustin sau nemuritorul roman Război şi pace al lui Tolstoi. Proiectul dezastruos al lui Xerxes de a invada Grecia, modul impresionant în care Octavian a edificat Imperiul Roman sau în care Elisabeta I a ţinut piept Invincibilei Armade, asigurând supremaţia maritimă a Angliei, înfrângerea suferită de Napoleon în Rusia şi succesul marilor preşedinţi americani Abraham Lincoln, Woodrow Wilson şi Franklin Delano Roosevelt sunt tot atâtea lecţii care duc la o singură concluzie: ca să fii învingător, trebuie să ai o viziune strategică flexibilă, care ţine seama de conjunctură şi de particularităţile terenului de acţiune, şi să nu uiţi că imperativ este să-ţi atingi prin orice mijloace obiectivul stabilit.”

„O analiză cuprinzătoare a modului în care liderii iau decizii strategice. Un studiu dinamic, erudit asupra trecutului în beneficiul viitorului.” (Kirkus Reviews)

John Lewis Gaddis – Despre marea strategie. Editura Politom. Traducere de Dan Sociu. 310 pag

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici