O carte pe zi: „Dragostea. 12 povestiri” de A.P.Cehov

„În aceste 12 povestiri, Cehov se dovedeşte, cu inefabilul său amestec de luciditate tristă şi umor lipsit de sarcasm, un maestru al nuanţelor şi subtilităţilor dulci-amare ale sufletului, fără a scrie propriu-zis proză psihologică sau de idei.” – editorii.

Urmărește
197 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Dragostea. 12 povestiri” de A.P.Cehov

O carte pe zi: „Dragostea. 12 povestiri” de A.P.Cehov

Din când în când e bine să revenim la perlele literaturii clasice. Cum ar fi aceste povestiri pe tema dragostei, ale marelui Cehov, 12 la număr – anume „El şu ea”, „Marfă vie”. „Două scandaluri”, „Fori târzii”, „Dragostea”, „Drama”, „Verocika”, „O poveste plictisitoare”, „Zvăpăiata”, „Ariadna”, „Ordinul Anna”, „Doamna cu căţelul”.

Pentru Cehov – cntinuă editorii -, dragostea adevărată e departe de a fi ideală şi lipsită de contradicţii, deşi inevitabil idealizează. În mod esenţial, ea se întemeiază pe o comuniune – fie şi iluzorie, în cazul celor amăgiţi – de simţire şi valori, pe sinceritate, constanţă şi devotament. Scriitorul are un ochi ager şi infailibil pentru diferitele ipostaze ale iubirii – de la dragostea împărtăşită la cea dispreţuită, la neputinţa sau lipsa curajului de a iubi, la dragostea frustrată ori care nu rezistă încercărilor vieţii, dar şi la dragostea platonică, admiratoare – şi pentru diferitele surogate ale iubirii – simpla atracţie fizică, senzualitatea rece, mila, condescendenţa, rutina, nevoia egoistă de a plăcea, de siguranţă ori statut. Nimic din ceea ce e omenesc nu scapă observaţiei sale chirurgicale, şi totuşi profund înţelegătoare. În cele din urmă, în spiritul lui umanist, dragostea între un bărbat şi o femeie este legată de un caracter bun şi de credinţa în artă, ştiinţă ori în profesie – cu alte cuvinte, în latura nobilă a naturii umane.

„Intelectualul lui Cehov îmbină cea mai profundă decenţă de care e în stare omul cu o incapacitate aproape ridicolă de a-şi pune idealurile şi principiile în practică; un om devotat frumuseţii morale, bunăstării poporului său, bunăstării universului, dar incapabil să facă ceva util în viaţa sa privată [...], nefericit în dragoste, ineficient fără speranţă în toate – un om bun, care nu poate face bine. Acesta e personajul care trece – sub masca doctorului, a studentului, a profesorului de ţară, a multor altor profesii – prin toate povestirile lui Cehov. [...] Vă recomand cu căldură să luaţi cât mai des cărţile lui Cehov şi să vă lăsaţi purtaţi de visuri citindu-le, aşa cum sunt menite să fie citite.“ — Vladimir Nabokov, „Despre Cehov“, 1981


A. P. Cehov – Dragostea. 12 povestiri. Traducere din limba rusă şi note de Adriana Liciu. Editura Humanitas Fiction, colecţia raftul Denisei. 311 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici