Semnalăm astăzi un excelent volum de povestiri publicate de Editura Litera în colecţia sa relativ nouă Biblioteca de proză românească. Volum care demosntrează că se scrie în continuare proză scurtă bună şi la noi şi nu există o singură editură care să publice asemenea creaţii.
„Prezentul volum – precizează editorii – propune o colecţie de povestiri scrise la cererea Ligiei Pârvulescu. Numitorul lor comun este personajul principal, întotdeauna feminin. Epoci diferite, fapte atemporale, secvenţe realiste – totul legat de o femeie, în jurul căreia gravitează bărbaţi şi fapte.”
Ideea i-a aparţinut, deci, tinerei prozatoare Ligia Pârvulescu, care îşi explică demersul într-un „cuvânt de încheiere”, în care precizează că avem de a face cu un volum colectiv, nu cu o antologie, adică ea a prezentat ideea unui grup de scriitori (scriitoare mai ales) care au scris ce le-a trecut prin cap. Tema aleasă a inclus o plajă largă de opţiuni, „povestirile fiind mai mult axate pe feminitate şi viziuni feminine asupra întâmplărilor şi trăirilor.”
Volumul este precedat şi de un excelent text intitulat „Cum se scrie o poveste”, în care prozatoarea Doina Ruşti notează şase idei despre scris („pentru că volumul seamănă cu un atelier”): „scrierea sub apăsarea unei teme prestabilite e un exerciţiu la care vrem să vă provocăm şi pe voi”, se adresează ea cititorilor. Citiţi-l, neapărat!
Colaborează la volum, în ordinea sumarului: Robert Şerban, Ioana Miron, Ştefania Mihalache, Dorian Dron, Ligia Pârvulescu, Petre Nichita, Doina Ruşti, Allex Truşcă, Cristina Bogdan, Irina Georgescu Groza, Roxana Brănişteanu, Emanuela Ilie, Alina Pavelescu, Emilia Toma, Ruxandra Cesereanu, Adrian Teleşpan, Laura Sorin.
Am putea cita sau îndruma cititorul spre foarte multe povestiri, dacă nu spre toate incluse în volum. Dar remarcă, totuşi, cu deosebire şi prioritate, povestirile scrise de Doina Ruşti, Ligia Pîrvulescu şi Ruxandra Cesereanu.
Femei, bărbaţi şi faptele lor. Volum coordonat de Ligia Pârvulescu. Cuvânt introductiv de Adrian Teleşpan. Editura Litera, colecţia Biblioteca de proză românească. 225 pag