Roger Scruton (1944-2020) a fost un filozof, scriitor, publicist, compozitor şi realizator de emisiuni de televiziun şi editor britanic, socotit una dintre cele mai marcante şi mai originale personalităţi. A mai fost şi profesor de filozofie la Londra şi Boston. Ajucat un rol important în trezirea interesului, în Occident, asupra situaţiei disidenţilor din ţările comuniste, fiind decorat pentru sprijinirea rezistenţei anticomuniste de către preşedintele ceh Václav Havel. A publicat mult, iar cartea de faţă a apărut în 2010.
Scriu editorii: „Marile tragedii istorice care au marcat lumea noastră şi care ameninţă şi azi buna aşezare a civilizaţiei sunt, în mare parte, consecinţa optimismului netemperat, lipsit de scrupule. Fascinaţia intelectualilor şi a oamenilor politici pentru idealism şi utopie este expusă în acest tur de forţă eseistic unei analize riguroase; antidotul capătă forma valorilor consensuale, ale tradiţiei, la care s-a ajuns de-a lungul timpului prin sacrificiu şi compromis. Ironia şi iertarea sunt semnele pesimismului înţelept, care ne poate salva de utopiile primejdioase, îndemnându-ne spre ceea ce este poate singurul progres care ne e îngăduit – să devenim mai buni şi mai lucizi.”
„Tema mea este mai puţin <
„Gânditorii de stânga şi de dreapta deopotrivă ar trebui să fie recunoscători că un astfel de om s-a aplecat asupra problemelor care îi preocupă. Iar filozofii ar trebui să se bucure că el abordează marile probleme ale zilei prin lentila lor. Cea mai însemnată contribuţie a lui Scruton este, poate, că a întruchipat adevărul care ne arată că fără filozofie nu suntem nimic.“ — The Sunday Times
Roger Scruton – Foloasele pesimismului şi pericolul falsei speranţe. Traducere din engleză de Andreea Eşanu. Editura Humanitas.227 pag.